Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
14349 vizualizări 26 aug 2014

Pentru asta s-a speriat Europa, în 2012, când au venit Ponta la Victoria şi Antonescu în Cotroceni „vreo două” săptămâni: pentru felul în care PSD, sprijinit de PNL, a gripat statul de drept, în câteva ore, cu nişte ordonanţe de urgenţă disperate şi neconstituţionale. Ce să fie mai simplu decât să te declari democrat şi, în timpul ăsta, să desfiinţezi toate legile care nu te lasă să-ţi faci de cap, guvernând prin OUG-uri aberante, susţinut fiind de o majoritate parlamentară obedientă şi lipsită de conştiinţă democratică?

Deşi tineri – vorba fostului ombudsman, mătrăşit în urmă cu doi ani, tocmai pentru ca instituţia Avocatul Poporului să nu mai conteste la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă lipsite de temei, precum cea de faţă –, de-alde Ponta discreditează România ca democraţie, considerând ţara ca pe o gubernie personală în care fac ce vor.

Abia acum se poate distinge, în esenţă, „profunzimea” democraţiei româneşti. Fără cultură democratică şi fără respect faţă de valorile statului de drept, un grup kamikaze, precum leadership-ul pesedist, poate pune în picaj, în doi timpi şi trei mişcări, prin câteva ordonanţe „de desfiinţare”, tot statul nostru de drept.

Reţeta e simplă: acest guvern este mandatat să nu-şi mai lase baronii la mâna tribunalelor, iar cei care au fost judecaţi, să fie achitaţi, graţiaţi, amnistiaţi. Mai este mandatat, de asemenea, să pună mâna pe Justiţiei, în întregul ei. Abia atunci se cheamă, în opinia lor, că „puterea e la putere”: când a pus piciorul pe gâtul magistraturii, când a desfiinţat ANI şi DNA, când şi-a instalat „omul” la conducerea CSM, la conducerea Parchetului General, la Avocatul Poporului, la CNA şi a luat sub control Curtea Constituţională.

În fine, când a cucerit Cotroceniul, Victoria şi, pe deplin, Parlamentul, cu sprijinul tuturor sateliţilor şi a fantomei USL, cu mumia lui Tăriceanu pe post de Antonescu.

Ei bine, Dragnea şi Ponta tocmai au sesizat că nimic din toate aceste „onorabile” directive nu pot fi împlinite, întrucât „stângii” nu-i iese pasienţa pentru Cotroceni.

De ce?! Pentru că: în fiefurile baronilor ridicaţi sau în curs de a fi, Ponta nu mai ştie pe sprijinul cui contează - fapt sesizat încă de la europarlamentare -, mai ales acum, când umblă vorba în teritoriu că pe unii dintre ei i-ar fi scăpat din braţe chiar şeful lor din Kiseleff; primarii PSD nu mai taie şi spânzură cum vor ei, întrucât, în Consiliile Locale, majorităţile aparţin opoziţiei, ceea ce a generat panica şi motivul lui Dragnea să se arate surprins de posibilităţile democraţiei: „Toate primăriile sunt blocate pentru că majorităţile nu ne mai aparţin...”.

Ca să vezi. Şi dacă nu le mai aparţin, dă Dragnea o ordonanţă de urgenţă, valabilă doar două săptămâni – ca să nu se mai răzgândească cei care se vor fi  gândit –, ce le dreptul să încalce legea – „Statutul aleşilor locali” - tuturor primarilor care vor să se mute la PSD cu tot cu primăriile lor.

În ciuda tuturor regulilor jocului, Dragnea a hotărât că PSD n-are de dat socoteală democraţiei, câtă vreme la centru s-a instalat disperarea. „Dacă nu ies la Cotroceni, scapă cine poate!!” şi-a ameninţat Victor Ponta oamenii, în urmă cu două luni.

Aşa că: Dragnea e disperat să-i ia în PSD pe toţi primarii opoziţiei pe care i-a dus în pragul falimentului, lăsându-i fără bani, fără dotări, fără programe aproape doi ani de zile şi cărora le promite azi marea cu sarea, şantajându-i că, dacă nu vor veni să-i pupe mâna care dă, şi nu vor munci pe rupte pentru victoria lui Ponta, în viaţa lor n-or să mai vadă cum arată banul guvernamental; Dragnea mai vrea să ia înapoi şi majorităţile din CL-uri şi CJ-uri, ca să poată controla logistica alegerilor din toamnă, de la vlădică la opincă: să ştie cine-i aduce la urne pe plecaţi, pe întorşi, pe betegi, pe morţi, pe nenăscuţi, pe moroi; vrea, de asemenea, să-l ajute şi pe Tăriceanu cu ceva primari şi consilieri ca să nu bată la ochi că vor toţi la PSD, ci, nu-i aşa, la noul USL – ca să refacă dreptatea, cum era ea -, iar vreo câţiva, chiar la UNPR.

Sigur, opoziţia, luată, ca de obicei, prin surprindere, a ameniţat şi ea că face ce poate: PDL se va plânge la CE, iar PNL va da guvernul Ponta în judecată.

Şi când vine răspunsul, ce fac primarii?! Or să se care cu primăriile-napoi?

Eu zic că unui PSD disperat nu prea-i mai arde să se joace de-a democraţia!

Citește și: