Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2207 vizualizări 21 feb 2018

„Alo, şefu’, trăţi, vă salut, scuzaţi! Aveţi vreo 10 minute libere, să daţi pe la post, unde sunt eu sprijinit de uşă?”, vorbeam gâfâit, în telefon, prefăcându-mă agresat. „Alo! Da’ cine eşti dom’le, dumneata?!”, zice şefu’ cu aerul unuia deranjat, cum s-ar spune, de la felul doi din patru. „Ştiu şi eu ce să zic? Unu’ care treceam p-aici, şi m-a făcut un consătean d’al matale, varză! Dacă nu deranjez, puteţi să vii dumneata să-mi iei o declaraţie, că mi-a rupt nasu şi-un ştergător Bosch, şi mi l-a aruncat sub maşină, dă-l dracu!”. „Pe cine, domne?”. „Pe ştergător şefu’, ce dracu!”. „Şi de unde ai dumneata numărul meu de celular?!”. „De pă geam, şefu’!”, „Care geam?”. „Geamu’ uşii de la post! Că l-ai lăsat aci, dacă are vreunul treabă cu mata să…”. „Domne, ia ascultă! Eu sunt în timpul liber! Am şi eu treabă prin curte. Mai dau o sapă, mai dau o mătură, mai dau o tură pe la… Stai că-ţi dau alt număr, să-l suni pe Fotache. El e şi mai liber”.

Deşi nu vă vine să credeţi, cam aşa se desfăşurau discuţiile cu poliţiştii care, în acea perioadă, „lucrau de acasă”, după „orele 16.00-16.30”. Lăsau un număr de mobil lipit în fereastră şi te invitau să-i suni acasă, de unde veneau dacă aveau timp, dacă aveau chef, dacă aveau o consoartă înţelegătoare sau dacă nu degustaseră, încă, nimic.

Atunci, problema lor era numărul mic de poliţişti rămaşi în schemă şi al maşinilor vechi şi tăiate de la carburanţi, din lipsă de fonduri.

N-aş fi crezut ca, după alţi, aproape, 10 ani, circul să se amplifice, adăugându-se problemelor vechi cele noi, ale poliţiştilor-specialişti, care ar fi necesar să intervină de la domiciliu, în caz de forţă majoră.

Noile probleme sunt generate de haosului revoluţiei fiscale, de fuga din realitate a ministrului de Interne, Carmen Dan, de diverse lupte şi ambiţii sindicale, de expunerea criminală a poliţistului faţă cu fenomenul infracţional în creştere.

Cum s-ar spune, de războiul între statul indolent şi poliţistul dezorientat, care pune, zilnic, la pământ, sute de victime colaterale din rândurile cetăţenilor lipsiţi de apărare.   

Iată cum se petrec lucrurile.

Mai întâi, poliţiştii s-au trezit, după toate ticluielile ministrului Muncii, Vasilescu Lia Olguţa, cu veniturile amputate, şi s-au întrebat de ce? Li s-a spus că li s-a scos un spor. S-au supărat, vezi bine.

Le-a răspuns ministrul Dan: "Acest spor nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal-bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. În acest moment, nu mai există baza legală pentru acordarea sa. De acest spor de 40% pentru perioada cât poliţiştii stăteau acasă, dar ar fi putut fi chemaţi la muncă au beneficiat aproximativ 8.000 de poliţişti, din cei 127.000 de angajaţi ai ministerului. (…) Interpretarea încetării de drept a aplicării acestui spor ca fiind o tăiere a salariilor, cauzată de aplicarea legii salarizării, este de fapt o manipulare”.

Aşa că s-a revoltat Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual: „8000 de poliţişti vor avea salariile diminuate cu sume între 250–700 de lei la net. Au luat un drept din lege: acea intervenţie de la domiciliu, în care poliţistul primea încă 40%. Doamna Carmen Dan, doamna Olguţa Vasilescu şi alţi domni au eliminat dreptul, dar au păstrat obligaţia. (…) Nici noi nu vom mai veni de acasă, nu vom mai interveni. Să intervină ei, cu consilierii lor!”, a ameninţat Coarnă.

„Aiurea” a zis Dan, care habar n-are că, la sate, specialiştii în discuţie, „care nu vor mai ieşi din casă”, li se alătură agenţilor despre care vorbeam mai sus, cei ce nu mai catadicsesc să-şi mişte gradele prin localitate după ora 16.00.

„Nu există nicio situaţie aşa cum nici nu a existat vreo situaţie în care vreun sediu de poliţie să se fi închis la ora 16. Vă asigur de lucrul acesta!” spune ministrul habarnist, susţinut de noul şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, proaspăt uns pe funcţie de Carmen Dan: „Nu, nu există. Şi nu va exista acest lucru!”.

Te trec fiori, când vezi atâta indolenţă şi dezinteres la cel mai înalt nivelul al serviciilor poliţieneşti.

Singurul noroc al cetăţeanului lăsat de izbelişte, într-o vreme şi o societate sigure, ar putea fi generat de ultima luare de poziţie a Sindicatului Poliţiştilor Europeni, „Europol”.

Organismul a sesizat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), privind următoarele: "Structurile Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române nu asigură caracterul permanent al serviciului poliţienesc prin planificarea pe durata celor 24 de ore a poliţiştilor din cadrul diferitelor specialităţi (...). În momentul de faţă, la nivelul structurilor subordonate celor două arme, Poliţie şi Poliţie de Frontieră, există sute de situaţii în care programul de lucru al poliţiştilor nu acoperă cele 24 de ore iar serviciul poliţienesc se asigură prin chemări de la domiciliu a poliţiştilor aflaţi în timpul de refacere a capacităţii de muncă”, atenţionează Europol.

Ce şansă! Bine, sigur, doar dacă preşedintele Iohannis va putea să treacă, vreo 20 de minute, pe la post, după ora 16.00.

Citește și: