Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2142 vizualizări 8 iul 2019

Yisrael Democratit – Israelul Democratic – e numele pe care Ehud Barak l-a găsit, după o serioasă chibzuinţă, partidului său, cu care pregăteşte în septembrie ofensiva împotriva lui Netanyahu.  

Fost premier (1999-2001), ministru al Apărării (2007-2013), ministru de Externe (1995-1996), Şef al Statului Major (1991-1995), Barak are o vastă experienţă politică şi, la 77 de ani, e încă verde şi foarte alert.  Pe Twitter şi Facebook e greu să ţii pasul cu el.  

Zilele acestea e ocupat cu recrutarea cadrelor (printre alţii, îi face o curte asiduă lui Tzipi Livni).     

Sloganul noului partid nu lasă loc de confuzii: Madinat Netanyahu o madinat Yisrael! (Statul Netanyahu ori Statul Israel!).

După alegerile din aprilie, când a fost desemnat de preşedintele Rivilin să formeze o coaliţie de guvernare şi a eşuat, Regele Bibi a ales să retrimită ţara în alegeri – fapt fără precedent în Israel – doar ca să nu dea şansa coaliţiei Albastru şi Alb de a forma o majoritate cu care să guverneze. A fost momentul când Ehud Barak a decis să se întoarcă în politica mare, adăugându-le celor de la Albastru şi Alb partidul şi expertiza sa politică. Fostul Şef al Statului Major va coordona generalii din Albastru şi Alb, urmând să fie strategul blocului electoral care urmează să se formeze.   

Barak a fost prietenul (a făcut parte din primul său guvern) şi, din 2013, duşmanul neîmpăcat al lui Netanyahu. E omul care îl cunoaşte cel mai bine pe Regele Bibi şi ştie care îi sunt punctele vulnerabile.

(Cel mai decorat militar israelian nu se teme de nimeni şi de nimic. Are o afacere prosperă, pe care a avut inspiraţia managerială de o implica şi în industria canabisului medicinal. Cu francheţea-i obişnuită, în aprilie anul acesta – când încă nu se gândea să se reimplice activ în politică – declara: „Israelul poate fi considerat de acum ţara laptelui, a mierii şi a canabisului”).

Bibi pare, în sfârşit, să piardă puterea şi nu-i mai poate salva tronul decât un război cu Iranul. Cu condiţia ca Trump să se mai lase păcălit o dată.  

Citește și: