Andrei Luca POPESCU
Andrei Luca POPESCU
15303 vizualizări 3 iul 2011

Asemenea galeriilor de suporteri supăraţi că arbitrul nu a închis ochii la un fault în careu, prima reacţie a multor elevi, profesori şi televiziuni de ştiri la auzul rezultatelor dezastruoase de la Bacalaureat a fost să-i ureze voalat ministrului Educaţiei ceea ce elevii nefericiţi ai unui liceu din Timişoara i-au trântit pe şleau cu vopsea verde, pe un perete: "M..e Funeriu!".

Daniel Funeriu nu e vreun Spiru Haret. Ar merita astfel de urări groase pentru faptul că a introdus haosul în sistemul universitar, folosind metode pompieristice, lipsite de o evaluare a consecinţelor imediate, la fel cum şeful său de la Guvern, Emil Boc, a dat peste cap sistemul social, taxele şi impozitele sau buna funcţionare a ordinii publice şi administraţiei. Cu intenţii bune, au pavat drumul spre iad. La limită, aceeaşi urare i-ar putea fi adresată acestui personaj care, din postura de ministru al Educaţiei, dă cu oiştea în gard de la tribuna Parlamentului, făcând dintr-un prea frumos substantiv de genul masculin un indecis neutru.

Daniel Funeriu nu merită însă jigniri şi acuze pentru că, în al doilea an consecutiv, producţiile-record de promovabilitate la Bacalaureat au început să dispară. Nu poţi să te superi pe el pentru că un examen crucial a încetat să mai semene cu o bandă rulantă de indulgenţe, menite să mascheze incompetenţa profesorilor şi nivelul submediocru al multor tineri care termină liceul fără să poată scoate un 5 la limba română.

Poţi să te superi pe Funeriu că a dat şcolii aromă de puşcărie, după ce a instalat camere de luat vederi în sălile de clasă, pentru a supraveghea examenele. Stresaţi copiii, domnule ministru, nu se pot concentra în condiţiile acestea şi iată ce note mici au luat la Bac, i-au reproşat unii. Unde sunt vremurile în care fiecare comisie de Bacalaureat se bucura de adevărate festinuri, lipsite doar de purcei la proţap şi băuturi alcoolice (acestea se dădeau pe ascuns, la pachet, sau direct în portbagajul maşinilor), finanţate din banii părinţilor?

Unde e palma peste feţele profesorilor şi elevilor de la clasele unde se muncea la învăţătură, când la un prestigios liceu din Bucureşti, acum vreo 10 ani, notele cele mai mari la Bac le-au avut eminenţii golani de bani gata dintr-o clasă de sport? Unde sunt vremurile când la Bac scriai cu manualul larg deschis pe bancă sau în poală? Când cei care veneau gros îmbrăcaţi în zăpuşeala lui iunie, pentru a-şi ascunde mai bine copiuţele scrise mărunt de-acasă, se luau singuri la palme de ciudă că s-au chinuit degeaba - uite, fraiere, ne lasă cu manualul?

E greu de acceptat pentru profesori, directori de licee, inspectori şcolari, că sub oblăduirea lor s-a mai născut o generaţie submediocră. Era mai bine când între licee se duceau întreceri ceauşiste de genul "la mine au promovat mai mulţi", în numele cărora se închideau ochii la orice, numai să treacă toate loazele. Aşa cum Funeriu merită, ca membru al Guvernului, să poarte povara injuriilor provocate de tăierea salariilor cu 25%, la fel de puţin merită înjurat că la Bac s-a destrămat sistemul recoltelor-record de promovaţi la hectar. Da, e greu să predai şi să formezi oameni, când te gândeşti că a doua zi poate nu mai ai ce pune pe masă, cum plastic şi social-democrat s-a exprimat fosta ministră a Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Dar nu e corect să foloseşti situaţia aceasta tristă drept o scuză pentru a-ţi acoperi neajunsurile profesionale, care până la urmă se sparg în capul unor copii.

În sistemul de învăţământ din România, cei mai înjuraţi şi dispreţuiţi profesori din orice şcoală sunt cei care nu te lasă să copiezi, iar cei mai marginalizaţi şi batjocoriţi copii sunt cei care învaţă. Şi lor, asemenea lui Funeriu, li se urează deseori ceea ce huliganii de pe stadioane doresc arbitrilor care aplică regulamentul. Ce s-a văzut astăzi poate fi considerată răzbunarea lor şi poate o sclipire de corectitudine în sistem.

Ca să faci omletă, trebuie să spargi nişte ouă, zic americanii prin filme. În loc să-i privim exasperaţi şi isterici pe cei nu ştiu câţi la sută care au picat Bac-ul, am putea să-i privim pe aceşti supraoameni de 18 ani care au trecut examenul. Ba au existat chiar şi câţiva demiurgi care au luat 9 şi 10 la "cel mai slab Bac din istorie". Pentru a ajunge la cât mai multe astfel de zeităţi capabile să ia note de trecere la Bacalaureat, pentru a putea să nu ne mai izbim de incompetenţă şi corupţie în toate cotloanele sistemului, poate este nevoie ca televiziunile să-i filmeze câţiva ani la rând pe copiii care plâng în hohote că au picat Bacalaureatul, din cauză că nu au mai fost lăsaţi să treacă.

Citește și: