Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
8751 vizualizări 3 ian 2016

Nu l-am cunoscut, fireşte, dar i-am urmărit lupta, apoi lupta co-religionarilor săi din toată lumea şiită de a-l scoate din puşcărie şi, în ultimele luni, de a convinge autorităţile de la Riyadh să-i comute pedeapsa cu moartea.

Textul din septembrie 2014, “Călăul din Piaţa Chop Chop” se referea şi la Şeicul Nimr Baqr Al-Nimr, al cărui destin era de atunci pecetluit: să cadă sub sabia gâdelui.

Mi s-a părut mereu nedrept, uneori – ca în aceste zile – strigător la cer, felul în care Statele Unite şi lumea occidentală se raportează la cele două teocraţii, Arabia Saudită şi Iranul, cu unităţi de măsură diferite. Regimul din Arabia Saudită, una dintre ultimele monarhii absolutiste din lume, e la fel de opresiv şi abuziv ca regimul ayatollahilor din Iran. Tehranul finanţează Hezballah şi Hamas, după cum Riyadhul finanţează mişcările jihadiste din întreaga lume, răspândind wahhabismul în şcolile coranice şi în moscheile de pe tot globul.

Şeicul Nimr Baqr Al-Nimr, un popular predicator şiit, a fost arestat în iulie 2012, pentru “răzvrătire”, ”port ilegal de armă” şi apărarea deţinuţilor politici. Dacă răzvrătirea şi instigarea la răzvrătire se referă la participarea sa în primele rânduri ale demonstraţiilor paşnice contra regimului, iar pe deţinuţii politici îi apără de un deceniu, portul ilegal de armă n-a fost dovedit.

În toate ieşirile sale publice,  Al-Nimr a condamnat violenţa şi a propovăduit cuvântul ca singură armă de luptă împotriva unei conduceri dictatoriale şi corupte. Mai mult, a pledat chiar pentru democraţie şi alegeri libere (împotriva Casei Saud). I-a susţinut şi apărat pe cei din guvernoratul Al-Qatif, din estul Regatului, şiiţi într-o ţară majoritar wahhabită, cei mai săraci cetăţeni ai Arabiei Saudite, locuitori ai celei mai bogate regiuni în petrol.

La sfârşitul lui octombrie anul trecut, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, l-a sunat personal pe regele Salman bin Abdulaziz Al Saud, rugându-l să comute pedeapsa. Sute de mii de oameni i-au scris preşedintelui Barack Obama, pentru a-şi convinge prietenul saudit să-l graţieze pe Al-Nimr. Fără răspuns.

Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului au dezvăluit că Arabia Saudită, în închisorile căreia există 30.000 de deţinuţi politici, este (ca şi Iranul) una dintre ţările care procedează la cele mai multe execuţii. Nu doar la spânzurări şi decapitări (Daesh şi-a luat modelul de aici), ci la aşa-numite crucificări – expunerea publică a cadavrelor.

Ieri, Şeicul Nimr Baqr Al-Nimr a fost decapitat, alături de alţi 46 de condamnaţi. Dacă arestarea, în urmă cu patru ani şi jumătate, a declanşat demonstraţii sângeroase în tot spaţiul islamic, executarea sa va ridica şiiţii din est – săracii care stau pe zăcămintele de petrol - creând un puternic focar de destabilizare, care n-a fost anticipat, fiindcă nimeni nu şi-a închipuit că monarhia va face gestul fatal care să-i ameninţe stabilitatea. 

Citește și: