Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4959 vizualizări 5 mar 2018

Îmbrăţişarea preşedintelui Donald J. Trump (cu care se vede a cincea oară în ultimul an) şi primirea călduroasă la Casa Albă nu compensează lovitura cruntă primită astăzi de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Unul dintre apropiaţii săi, fostul purtător de cuvânt al familiei, a decis să colaboreze cu investigatorii, devenind martor al Statului în dosarul telecomunicaţiilor – Cazul 4000. E al treilea dintre cei foarte apropiaţi care o face, după Ari Harow, fostul şef de cabinet (în  Cazurile 1000 şi 2000), şi Shlomo Filber, fostul director general în ministerul Comunicaţiilor. Dintre toţi însă, Nir Hefetz, fostul “spin doctor” (consilier de imagine) e personajul care poate incrimina mai mult ca oricare altul. Dovadă că, la numai câteva ore după ce a semnat înţelegerea cu anchetatorii, în presa israeliană încep să apară diverse dezăluiri, informaţiile referitoare la Hefetz acoperind ca interes relatările despre vizita la Washington.  

În urmă cu câteva zeci de minute, Hadashot (“Ştiri”) TV informa că Nir Hefetz le-a mărturisit unor parteneri că prim ministrul Netanyahu a luat decizii care au pus în pericol securitatea Statului şi interesul naţional sub influenţa nefastă a soţiei, Sara, şi a fiului său cel mare, Yair. Hefetz ar fi precizat că l-a părăsit pe premier tocmai din cauza lui Yair, care i-a făcut mult rău nu doar tatălui, ci şi ţării.

La Casa Albă, prim ministrul Israelului a afişat un zâmbet larg şi l-a flatat pe preşedintele Americii, în stil oriental, comparându-l cu Cirus cel Mare (trimitere la episodul din anul 538, când regele perşilor a pus capăt exilului babilonian şi le-a permis evreilor să-şi reconstruiască Templul), cu lordul Balfour (care a semnat celebra Declaraţie din noiembrie 1917) şi cu Harry Truman (care a recunoscut statul Israel în 1948).

Măgulit, Donald J. Trump a declarat că, dacă va putea, va ajunge la Ierusalim pe 14 mai, când, cu prilejul celei de-a 70 aniversări a Independenţei, va tăia panglica noii ambasade americane şi a adăugat: “O vom avea construită foarte repede şi foarte ieftin. Mi-au pus un deviz pe masă săptămâna trecută cu un milliard de dolari. Am spus <Un miliard?!  Pentru ce?>. Nu vom cheltui un milliard. O s-o facem pentru aproximativ 250.000 de dolari (…) va fi foarte frumoasă”.

Pe contul de Twitter, alături de o frumoasă fotografie din Biroul Oval, Netanyahu a postat aripatul mesaj: “Preşedinte Trump, alianţa SUA-Israel nu a fost niciodată mai puternică decât este acum, sub conducerea dumneavoastră. Mulţumim pentru prietenia extraordinară, @realDonaldTrump”. Ciudat, până la ora acestui mesaj, @realDonaldTrump, încă nu postase, conform obiceiului, unul dintre superlativele sale absolute.

Mâine vom asista, în Congresul AIPAC (Comitetul Americano-Israelian pentru Afaceri Publice), la unul dintre acele discursuri politico-profetice care l-au consacrat pe prim ministrul Israelului. Însă “Omul Indispensabil”, cum mai ales acum şi-ar dori să fie considerat, singurul care poate aduce pacea, securitatea, prosperitatea, a încetat să mai fie profet şi în ţara lui.  

Citește și: