238 vizualizări 5 aug 2010

Când am văzut-o, anul trecut, pe Sonia, alergând printre birouri neliniştită ca un fluturaş, am fost brusc invidios. "Care-o fi norocosul care are minunăţia asta de fetiţă?!" am început să-i iscodesc pe colegii mei. "Ştii, ea este foarte bolnăvioară", mi-a spus cu glas şoptit Diana şi mi-a rezumat în câteva vorbe povestea emoţionantă pe care avea s-o scrie apoi în Gândul.

Zilele trecute, m-a sunat Enona Chiriac de la "Inima Copiilor". "Felicitări, tocmai aţi câştigat 50.000 de euro". Ca orice om care n-a câştigat nimic în viaţa lui, am primit fericita veste cu maximă neîncredere: "Pardon?" Mi-a spus în câteva vorbe despre Domnul Anonim care, după ce a citit povestea Soniei în arhiva ziarului, a decis să doneze respectiva sumă pentru a ajuta la construirea secţiei de chirurgie cardiopediatrică de la Spitalul "Marie Curie". M-am arătat sceptic: "Aţi văzut voi banii ăştia? Şi cine-i, dom'ne, anonimul ăsta?" "Nu, nu i-am văzut, căci nu se cară cu punga, am semnat un contract, banii vin prin bancă... iar omul este anonim, adică nu vrea să i se dea numele", mi-a explicat, ca la şcoală, interlocutoarea mea. Am continuat să mă îndoiesc: acuma spuneţi şi dumneavoastră, ce om sănătos la cap face un astfel de gest şi mai şi pretinde să nu i se dea numele?!

Domnul Anonim e un ciudat, la fel ca cei de la "Inima Copiilor". Sunt ciudaţi pentru că fac nişte gesturi normale într-o lume care a banalizat nefirescul. Sunt suspecţi pentru că investesc timp şi energie pentru un vis. Sunt nefireşti, pentru că, în ţara asta, oamenii nu mai visează; în ţara asta cei care fac bani se tratează la Viena, iar cei care nu fac se roagă la Dumnezeu să nu ajungă în spital.

Să ne oprim din goana noastră nebună spre nicăieri, din vânzoleala cotidiană, din gâlceava zilnică. Mai ştim să primim o veste bună? Găsiţi-vă câteva minute şi citiţi azi în Gândul povestea Soniei şi a Domnului Anonim. Gândiţi-vă câtă durere poate suporta un copil, cât de mare e spaima lui, în timp ce vă strânge disperat de gât, în faţa unui halat alb. Poate vă veţi spune atunci că există lucruri mai importante. Invidia, neîncrederea, scepticismul pot uneori să dispară într-o fluturare de gene. Şi poate că ar mai fi o şansă pentru ţara asta dacă n-am mai privi atâta în sus, dacă ne-am uita în jos, la anonimii cu inimă din jurul nostru. Pepite cât pumnul stau ascunse în noroi, aşteptându-ne să ne aplecăm pentru a le culege.

Citește și: