Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
9104 vizualizări 2 oct 2015

A fost prima oară când am simţit nevoia să revăd o conferinţă de presă. Teatrul Balşoi al diplomaţiei ruse e fascinant. După ce, în faţa Adunării Generale ONU, preşedintele Putin a performat în “Lacul lebedelor”, s-a declanşat “Spărgătorul de nuci” – bombardamentele Rusiei în Siria. Ieri, în faţa corespondenţilor de presă, Lavrov a jucat “Frumoasa din pădurea adormită”, cu un talent remarcabil. N-a încurcat paşii, nu s-a îndepărat cu un milimetru de la litera şi spiritual libretului, deşi unele dintre întrebări au fost de-a dreptul tăioase.

Venerabila jurnalistă de la Associated Press a întrebat, impecabil de politicos, dacă acţiunile militare ale Rusiei în Siria sunt o strategie diversionistă menită să abată atenţia de la situaţia din Ucraina. Răspunsul: “Nu pot comenta ceea ce nişte minţi bolnave prezintă presei. Mereu există percepţii absurde asupra desfăşurărilor în curs. Sper că nu împărtăşiţi această viziune şi nimeni din această sală nu crede că, pentru a nu distrage atenţia de la Ucraina, trebuie să nu lupţi contra terorismului… Unele guverne, unii politicieni nu pot susţine mai mult de o situaţie în acelaşi timp. Însă situaţia din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord reclamă un răspuns urgent. Toată lumea spune că ISIS se extinde. La mai bine de un an de când coaliţia condusă de Statele Unite a pornit războiul, ISIS s-a extins mai mult…”.

Corespondentul Al-Jazeera: “Coaliţia condusă de Statele Unite luptă contra ISIS. Dumneavoastră spuneţi că aviaţia rusă loveşte terorişti. Spuneţi-mi, vă rog, concret, care grupări credeţi că sunt teroriste?” Lavrov: “Dacă arată ca un terorist, dacă acţionează ca un terorist, dacă se mişcă precum un terorist, dacă luptă ca un terorist, e terorist. Nu?”.

Ministrul de Externe rus a nuanţat apoi ceea ce urma să sublinieze de câteva ori: “Cât priveşte ţintele coaliţiei şi ţintele anunţate de Rusia, avem aceeaşi abordare – ISIS, An-Nusra şi alte grupări teroriste”. (An-Nusra, declarată de Naţiunile Unite încă din decembrie 2012 organizaţie teroristă, a fost recunoscută ca atare de Turcia - care a finanţat-o, alături de Arabia Saudită şi Qatar, şi e posibil s-o mai susţină încă - abia în iunie anul trecut, după ce comisese o serie de crime de război).

“Planificaţi să vă extindeţi loviturile aeriene împotriva ISIS şi în Irak?” a fost întrebat Lavrov. “Nu. Nu suntem invitaţi, nu suntem rugaţi, iar noi suntem politicoşi, după cum ştiţi. Nu ne ducem neinvitaţi”.

Faptul că guvernul sirian a invitat oficial, a rugat Rusia să i se alăture în lupta împotriva ISIS a fost un leitmotiv al conferinţei de presă. Invitaţia Siriei, aprobarea camerei superioare a Parlamentului rus şi respectarea legislaţiei internaţionale, contrar acţiunilor coaliţiei conduse de Statele Unite, care nu posedă nici o bază legală de acţiune: “De peste un an, coaliţia bombardează Siria, fără acordul guvernului sirian, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, fără să informeze pe nimeni (…) Suntem cu adevărat interesaţi în colaborarea cu coaliţia. Nu putem fi parte a coaliţiei, care operează fără mandatul Consiliul de Securitate şi fără a cere acordul nici unei ţări pe teritoriul căreia operează”.

În fine, în legătură cu legitimitatea Puterii de la Damasc – negată de Statele Unite şi aliaţii acestora – ministrul de Externe rus a reafirmat că este “deplină”, reamintind că Obama n-ar fi putut negocia evacuarea arsenalului de arme chimice cu un regim ilegitim. Serghei Lavrov a “uitat” că înţelegerea fusese realizată între Washington şi Moscova.   

Citește și: