Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
11469 vizualizări 3 nov 2014

Întâi, a ieşit Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, care, printre altele, a pregătit  terenul, aruncând, cu un zâmbet subţire, informaţia că „diaspora a votat cu Victor Ponta”.

Apoi, prost-dispus, a intrat prezidenţiabilul Victor Ponta în platoul Antenei 3, luând loc lângă amicul contracandidat, Dan Diaconescu. Întrebat despre situaţia umilitoare, reclamată de votanţii din străinătate, dl Ponta, premier al României, a răspuns: „A fost exact acelaşi număr de secţii de vot ca şi în 2009. Spre deosebire de 2009, prin măsurile luate de instituţiile statului, de data asta nu se mai fraudează votul. În 2009 s-a furat în diaspora. Acum, vedeţi, la Paris, dacă nu se fraudează se face coadă”. El a exclus responsabilitatea guvernului („În rest, organizarea în secţiile de vot aparţine - tot ce ţine de organizare - AEP, iar BEC decide şi noi asigurăm doar condiţiile”) şi, în consecinţă, nu le-a prezentat scuze alegătorilor plecaţi din ţară.

Pe urmă, s-a cerut la telefon pe propriul post de televiziune, RTV, Sebastian Ghiţă, deputat PSD cu mari ambiţii politice şi sufletul pereche al dlui Ponta, în materie de minciuni sfruntate. Cu o permanentă notă de arţag în voce, dl Ghiţă a debitat următoarele: „Mulţi dintre românii care au aşteptat la coadă şi care au dorit să voteze, dând o lecţie tuturor, au votat Victor Ponta. Faptul că Victor Ponta şi PSD reuşesc astăzi să câştige diaspora este o chestiune pe care nu o putem masca cu mici mitinguri în România.[...] Votul românilor din diaspora nu va mai fi fraudat de nimeni. Faptul că acum sunt folosiţi pentru a se face un procent în plus sau în minus pentru câştigul lui Klaus Iohannis este o greşeală. [...] Din păcate, organizarea acestor alegeri a fost lăsată pe mâna unora care încă mai cred că îşi permit cu  instituţiile statului să facă aranjamente politice. Nu au fost lăsaţi să voteze (românii din străinătate n.n.) de ambasadorii numiţi de dvs. Este un aranjament cu cei care au condus România 10 ani”. După cum se poate lesne constata, dl Ghiţă încununează eforturile domnilor Dragnea şi Ponta, construind o teorie halucinantă, cu ajutorul căreia PSD, guvernul şi candidatul să se scoată neprihăniţi din ruşinea organizării votului în străinătate. Potrivit acesteia, diaspora a fost şi este majoritar pesedistă, dar ambasadorii băsişti i-au  furat voturile în 2009 şi i-au împiedicat pe oameni să voteze acum, ca să-l saboteze pe Victor Ponta.

Mai are rost să trimiţi aceste personaje la Legea 370/2004, privind responsabilitatea directă a MAE în procesul de votare, să le arăţi ce scriu oamenii pe forumuri, să le pui banda cu ce s-a scandat în faţa ambasadelor?! Nu-i intereseză: adevărul nu există independent de voinţa lor, ci doar aşa cum îl modelează ei. Sunt genul care, dacă ne-am dovedi oripilaţi că şi-au ucis consoartele-n direct, ne-ar spune că, de fapt, le-au îmbrăţişat, ca nişte soţi iubitori.             

În străinătate, lucrează, neoficial, în jur de trei milioane de români, dar MAE a cerut BEC, printr-o adresă, să tipărească doar 600 000 de buletine de vot. Acestea nu acoperă nici măcar jumătate din totalul conaţionalilor din Spania şi Italia, al căror număr, potrivit Departamentului românilor de pretutindeni, se ridică la 1 621 204. Dorinţa de a vota, demonstrată de românii emigraţi, transformă diaspora într-o adevărată forţă electorală, care ar putea face diferenţa între candidaţi în turul doi, propulsându-l  pe unul dintre ei în funcţia de preşedinte al României. Îngrădirea dreptului de vot al diasporei, tratarea ei cu aroganţă şi învăluirea cu minciuni nu reprezintă cea mai deşteaptă strategie, deoarece fiecare român plecat are cel puţin o rudă rămasă acasă, care s-ar putea enerva. Dar, când minciuna e un modus vivendi, politicienii se destramă odată cu ea. 

Citește și: