Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2978 vizualizări 22 feb 2018

Înţeleg acum, şi mai exact, chiar din gura secretarul general adjunct al partidului, Ştefănescu Codrin, că el a fost lansatorul ideii de organizare a unui congres, având ca prim obiectiv, zice-se, radierea din statut „a unor prevederi introduse de Ponta, cu referire la interdicţia de ocupare a unor funcţii numite de către persoane aflate în diferite faze penale”. „Păi noi suntem urmăriţi tot timpul!”, a spus secretarul.

Surprins, simţindu-se tot mai încolţit de locotenenţii propriei haite,  Liviu Dragnea a considerat momentul ca fiind, totuşi, cel mai indicat pentru despărţirea apelor în partid, şi a preluat ideea din mers.

Potrivit gândurilor sale nemărturisite public, a considerat că vântul era bun pentru îndepărtare a tuturor disidenţilor daţi în fapt, în „interiorul” CEx-ului anti-Tudose, şi, ulterior, în al celui în care s-a decis echipa guvernamentală.  

Printre non(in)graţi: Bădălău (executiv), Bănicioiu, Tudose, Şimon, Andronescu (vice), Ştefănescu (secretar).  

Iar mişcarea era necesar a fi aplicată rapid/blitz/bisturiu şi, fără îndoială, înainte de 21 martie, ziua în care liderul urmează să se prezinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va fi audiat, în calitate de inculpat, într-un dosar de corupţie.

Nu se ştie ce idee i-ar fi putut veni, cine ştie cui, în „prima zi după”.

Aşa că Dragnea a considerat/consideră ca fiind cuşer să-şi securizeze puterea la vârful partidului cu personaje fidele.

Pentru izbânda deplină, conta pe forţa „Poporul pesedist”, convins fiind că „talpa” continuă să-l susţină, dat fiind efectul propagării undei de şoc a mesajelor transmise în masă de baronii mulţumiţi şi loiali.

Totodată, Dragnea conta şi pe ungerea sa în rolul de prezidenţiabil de necontestat al PSD, pentru 2019, conjunctură care i-ar fi întărit poziţia la vârf.

Numai că, şoc: în ultimele 24 de ore apar câteva elemente surpriză - fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, îl acuză dur pe liderul PSD de blat cu Kovesi şi Iohannis („Dragnea pune piedici Raportului care ar putea duce la revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA”); Codrin Ştefănescu anunţă că nu-i este frică de competiţia din PSD, dând ca sigură participarea sa în alegeri, cu intenţia de a ocupa un post la vârful partidului; pe deasupra, bomba: Marian Oprişan candidează, pentru un loc în conducere (eventual, pentru „postul” vacantat de Niculae Bădălău, care, căzut în dizgraţie, a lăsat să se înţeleagă că nu va candida în Congres).

Probabil că toate aceste anunţuri neaşteptate l-au făcut pe Dragnea - care anunţase, între altele, că va cere şi un vot de reconfirmare a sa, în Congres - să devină mult mai circumspect.

El a anunţat că va fi convocat, în cel mult 10 zile, un nou CEx, în care se va decide dacă la Congresul din 10 martie, vor fi organizate alegeri pentru funcţiile de conducere în PSD.

Numai în aceste condiţii, preşedintele îşi va depune, şi el, mandatul cerând un vot din partea Congresului. ”Dacă ajungem la concluzia că trebuie făcute modificări în BPN, atunci o să întreb şi eu partidul ce părere are despre mine. Dacă nu, nu voi face asta”, a precizat Dragnea.

Să se simtă slăbit şeful social-democrat „părăsit” de Paul Stănescu (vicepremierul a anunţat că nu va candida la nicio funcţie în partid), trădat de Bădălău, Andronescu, Ştefănescu şi Oprişan?

Baronul de Vrancea a anunţat, fără drept de apel, că va candida pentru o funcţie în staff: „Nu am candidat în 2015 la Congres; am spus că nu candidez pentru că am un dosar, e dosarul meu, nu e dosarul partidului. De data asta, pentru că am demonstrat întregii naţiuni că sunt nevinovat şi nu am nicio legătură cu ceea ce mi-au fost aduse ca şi acuzaţii, vă spun cât se poate de clar că eu candidez la o funcţie de conducere în PSD”.

Nici Ştefănescu nu s-a arătat mai puţin ferm: „Ştiţi foarte bine că voi candida, pentru orice funcţie. Nu mi-e frică de concurenţă în interiorul partidului. Chiar am fost printre cei care au susţinut ideea de Congres cu alegeri şi pentru vicepreşedinţi. O să fie o competiţie probabil în partid, dacă vom stabili lucrul ăsta. Încă nu am bătut în cuie”.

Mai mult, Codrin nu s-a sfiit să-i bată obrazul şefului său: „Nu ştiu de ce am devenit antipatic domnului Dragnea în ultima perioadă, că-s acelaşi Codrin Ştefănescu care a stat lângă Liviu Dragnea în momente foarte grele şi nu fac nici eforturi disperate să devin nici simpatic, nici antipatic mai mult decât sunt antipatic. Voi continua aşa cum fac de 28 de ani să spun lucrurilor pe nume, exact ce gândesc”.

În consecinţă, dintr-odată, lucrurile au devenit mai complicate decât se înfăţişau în gândurile lui Liviu Dragnea, care se vedea scăpat de inamici, înconjurat de prieteni, liniştit şi şi „stabilit” candidat pentru Cotroceni.

Nu ştiu cât de relaxat ar mai putea fi , cu Oprişan, numărul doi în partid, şi cu Ştefănescu, eventual, (prim)vicepreşedinte.

Şi, pe lângă ei, câţiva oameni de-ai lor.

Citește și: