Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2221 vizualizări 28 ian 2018

Eu cred că va trece, la fel de plin de viaţă, precum a trecut şi moţiunea de cenzură  anti-Grindeanu, anul trecut: cu efortul patriotic şi substanţial al minorităţilor. Al tuturor minorităţilor, chiar dacă unii au frisonat, oarecum, în urma ironiilor transmise majoritarilor de către liderul UDMR, Kelemen Hunor, cu privire la „contentul” programului de guvernare, ce i s-a părut a fi încropit „între două beri, la Ministerul Agriculturii”. Nesiguranţă sporită şi de aparenta indecizie a maghiarilor, care vor decide, abia mâine, cum se vor poziţiona la vot.

În consecinţă, Puterea are nevoie, ca să-şi ungă guvernul, de 233 de voturi, cu vreo zece mai puţin decât sunt ei cu toţii, aşezaţi în bănci. Adică, au majoritatea plus o rezervă de cadre de 10 mâni posibil-ridicate.

Dacă UDMR şi întreaga echipă a reprezentanţilor minorităţilor, altele decât cea maghiară, ar vota, fără ezitare, guvernul Dăncilă, situaţia ar fi, fără doar şi poate, „roze”, indiferent dacă programul de guvernare a fost edificat între beri (Kelemen) sau între câteva sute de ml de whisky (Orban) - mă rog, fiecare, după gust.

"A citit cineva programul de guvernare? Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi fost scris în Ministerul Agriculturii, între două beri. Se va decide săptămâna viitoare (mâine – n.a.) referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea. (…) Avem şi noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm. Toate aceste acorduri sunt pe termen lung", a precizat Kelemen.

Povestea e că: UDMR va continua să negocieze cu PSD-ALDE diverse chestii, până în ultimul moment, iar de asta poate depinde cât de ferm va fi votul lor; de asemenea, depinde şi în ce măsură sunt dispuşi liderii maghiar să mai ţină cont de încărcătura mesajelor transmise către România de CE, PE ş.a.m.d., şi dacă intră la „bătaie” cu PSD, indiferent de consecinţele actului de guvernare.

Nu în ultimul rând, dar la sfârşit, e posibil ca unii dintre ei să se înmoaie sub canonada prelucrărilor politice liberale, promisă de liderul Orban.

”Am decis în Biroul Politic Naţional împreună cu grupurile parlamentare că vom vota împotrivă, la vedere, la învestirea guvernului. Deci nu vom vota acest guvern, şi vom continua comunicarea, dialogul şi încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităţilor şi UDMR şi, de asemenea, către parlamentarii care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României să voteze împotriva învestirii acestui guvern”, a spus Ludovic.

Mai mult, vicele PNL, Florin Roman, a mărturisit că ar fi contactat câţiva parlamentari PSD, zona Ardeal, care i-au vorbit despre posibilitatea de a nu se prezenta la vot”. Dar numai în cazul în care maghiarii vor boicota, la rândul lor, votul în discuţie.

Mai intră în dezbatere şi gradul de nesupunere, manifestată, incipient, în rândul grupului reprezentanţilor minorităţilor. Până la această oră, singurul rebel-anunţat este Ovidiu Ganţ, parlamentar al Forumului Democrat al Germanilor din România.

Astfel stând lucrurile, guvernul Dăncilă ar pica, dacă: PNL, USR, PMP vor convinge, cel puţin 11 parlamentari (în principiu, ardeleni, supăraţi pe Dragnea că le-a cam sărit judeţele la împărţeala guvernamentală); UDMR ar vota pe măsura etilismului programului de guvernare/ar fi convins de triada opoziţiei să nu se lege la cap dacă n-o doare/ar mai ţine cont de vocea Europei; minorităţile, în ansamblu, ar urma exemplul lui Ganţ.

Aiurea. La atâţia „dacă”, e greu-greu să sară toţi în barcă…

Citește și: