Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1520 vizualizări 6 iul 2017

Cu fiecare declaraţie, cu fiecare călătorie a preşedintelui de la Casa Albă, America lui Trump prinde contur.

Statele Unite au astăzi două mari asset-uri: Armata (cea mai puternică a lumii) şi IT-ul. Dar Silicon Valley e stat în stat, ostil lui Donald J. Trump. Rămâne Armata. Pe aceasta o negociază Stăpânul Lumii, umblând prin lume ca un agent clobal de vânzări.

Saudiţilor le-a vândut arme la greu. Polonezilor le  vinde gaz lichefiat şi arme. Securitate şi energie şi ce se mai găseşte într-o economie care nu mai e ce-a fost.

După ce a salutat Brexit-ul, astăzi, în Polonia lui Duda, face pasul următor: rupe în două Europa, păstrându-şi partea centrală şi de est.

Iniţiativa celor Trei Mări îi vine ca turnată. Preşedintele Poloniei o vede, de când a născocit-o, în primul rând ca pe o reţea de conducte. Şi ca pe polul propriei puteri în Uniunea Europeană.  (De ce credeţi că va veni preşedintele Statelor Unite la noi? şi-a intrebat conaţionalii. Fiindcă suntem un lider regional, şi-a răspuns singur).

Ce le-a repetat Donald J. Trump europenilor lui: vrei securitate? Plătiţi! Nu e vorba însă despre miliardele pe care le vede intrând în conturile NATO (e cel puţin a treia oară când demonstrează public că nu ştie nimic despre bugetul Alianţei), în cazul în are ţările membre şi-ar respecta angajamentele (2 la sută din PIB). Pentru că fiecare ţară cheltuieşte pentru propria înzestrare. E vorba despre acele state – între ele şi Polonia, care de la bun început şi-a onorat promisiunile – care trebuie să importe armanent. De unde? În principal, dacă nu exclusiv din America.

Gazul lichefiat, despre care s-a vorbit mult la summitul de la Warşovia, din care polonezii au şi importat o primă tranşă-test, urmând să semneze un contract pe termen lung, acel gaz lichefiat american, despre care Trump spune că e destinat europenilor lui “ca să nu mai fie ţinuţi niciodată ostatici de un singur furnizor de energie”, cu viitoare trasee bine gândite şi câteva terminale, va înţărca Germania de gazul rusesc (fiindcă despre Rusia e vorba) şi va zădărnici marele proiect comun Moscova-Berlin de împărţire a Eurasiei.

Ceea ce cu luni de zile în urmă părea un scenariu nerealist,  e tot mai plauzibil în America lui Trump: Uniunea Europeană (în primul rând Germania, dar şi celălalt motor  - Franţa), China şi Iranul vor figura curând pe “Axa Răului”.  

Citește și: