Gandul.info
Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu
15864 vizualizări 18 apr 2017

Turcia nu este doar ţara lui "allinclusive" sau ţara care ne-a vindecat-o şi remăritat-o pe Andreea Marin, dar şi ţara în care o să ne ducem din ce în ce mai puţini de-acum încolo. Când în urmă cu câţiva ani am văzut bătălia din Piaţa Taksim (închisă la această oră, din "motive de securitate") am ştiut că oraşul meu prefererat nu lupta doar pentru salvarea unui parc pe care primarul erdoganist vroia să-l radă, ci pentru salvarea lui Atatürk şi a democraţiei turce.

Turcii au o vorbă: "Cine crede că stăpâneşte Istanbulul, trăieşte cu cea mai mare iluzie". Turcia a intrat în era unei dictaturi proislamice, antikemaliste şi mai anti kurde ca niciodată.

Cum bine observa Ian Bremmer pe twitter: "London voted against Brexit. NYC, LA, SF, etc against Trump. Istanbul, Ankara against Erdogan."

Oraşul şi Intelectualii progresişti pierd meciul mai peste tot in faţa celor mai săraci şi mai anti intelectuali votanţi. Reacţia lumii la anti globalizare şi jandarmerie mondialistă devine de-a dreptul periculoasă.

Otomanii, cei pe care i-a lăsat Atatürk, prin intermediul armatei, să menţină o ţară laică, seculară şi democratică au fost înfrânţi de turcii lui Erdogan, cel care zice zilele trecute: ”Democraţia e ca un tren. Îl iei până unde ai nevoie şi apoi te dai jos.”

Pe când părintele naţiunii moderne turce dicta in 1921: ”Gata cu superstiţiile la nivel de stat! Turcii mei vor învăţa principiile democraţiei, ale adevărului şi ale ştiinţei.” La 96 de ani, Turcia face cea mai mare epurare de la Stalin incoace. Şi reintroduce pedeapsa cu moartea.

După ce în prealabil mii de ofiţeri înalţi ai otomanilor au fost înlăturaţi şi încarceraţi brutal pentru conspiraţie împotriva democraţiei turce, sute de mii de intelectuali, ziarişti şi artişti turci au fost daţi afară, închişi sau alungaţi din ţara lor pentru că Erdoğan a stârnit din nou demonii islamismului şi diktatului în spaţiul Asiei Maior şi Minor.

Pe cale de consecinţă, Rusia are în Turcia cel mai mare aliat din alianţa NATO, iar UE este şantajată de Turcia cu refugiaţii sirieni cărora, între timp, le-a dat câtorva sute de mii şi drept de vot, de "umanist" ce e. Voturi care au contat la referendumul de duminică.

După ce, se spune, Putin l-a salvat de la o iminentă moarte în ultima oră a loviturii de stat de anul trecut, singura lovitură de stat cu care am ţinut vreodată după cea româno-rusească din '89.

UE l-a ajutat pe acest Băsescu cu mustaţă al Turciei să înlăture arbitrajul tradiţional al Armatei ca fiind nedemocratic, cerându-i ăn cadrul celor mai lungi negocieri de aderare la UE, să adapteze structura democraţiei turce la formatul european. Iar în primul mandat populistul turcilor "de la ţară", prin anii 2000, înlătura 92 de generali şi punea botniţă presei de opoziţie, persecutând moguli de presă, precum deţinătorul Kanal D sau pe vestitul cleric musuman miliardar, Fetullah Gulen, un fel de Soros turc, cu ajutorul căruia a ajuns Erdoğan la putere, refugiat din 1999 în SUA.

Ce se-ntâmplă după acest referendum pe care Erdoğan l-a câştigat puternic contestat vehement de opoziţia turcă cu 51,4%, rupând Turcia în două tabere!?

Păi, avem aşa în meniul noii dictaturi turceşti:

1.Dispare funcţia de prim-ministru. Preşedintele devine şef al guvernului.

2. Preşedintele va numi miniştrii şi va avea un număr de vicepreşedinţi.

3. Parlamentul nu va mai monitoriza activitatea cabinetului şi nu va mai avea dreptul să îl demită prin moţiune de cenzură.

4. Preşedintele nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică.

5. Şeful statului va putea numi patru din totalul de 13 judecători ai celei mai înalte instanţe judiciare din ţară.

6. Adoptarea noului sistem îi va permite preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan să candideze pentru încă două mandate la preşedinţie, ceea ce ar însemna că poate rămâne la conducerea statului până 2029.

Vorba unui turc de pe la noi: "Numai un glonte ne mai salvează." Dacă va fi o primăvară turcă, va fi, cel mai probabil, cea mai sângeroasă dintre toate.

P.S. România este trecută în indexul Transformation Index compilat de Bertelsmann Foundation la 8,06 (din 10). Adică democraţie consolidată. Turcia este acum probabil la 4.

Hristos a Înviat!

Citește și: