Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2388 vizualizări 21 iul 2017

Interesant este că liberalul Ovidiu Raeţchi încearcă să dea, cumva, întâmplării, un soi de „aură violet”, ceva din densitatea lucrăturilor la nivel înalt, mă rog, să-i atribuie oarecare substanţă, ba, chiar un strop de materie cenuşie, de, acuzând Ministerul Apărării de punerea în operă a unor „răfuieli politice”, ce ar fi condus la neinvitarea preşedintele Klaus Iohannis (comandantul forţelor armate şi preşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, potrivit Constituţiei României, art. 92 cu 1), la ceremoniile prilejuite de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

„Foarte ciudat refuzul MApN de a-l invita astăzi pe preşedintele Iohannis, care este totuşi cel mai important reper instituţional pentru forţele armate române, la Ziua Aviaţiei. În mod normal, invitaţiile de acest gen se fac din oficiu, pe baza unui protocol rigid, testat de ani de zile. Şi sunt dublate de o procedură de confirmare. În plus, la acest nivel corespondenta ar trebui sa fie una specială, securizată, fiind greu de crezut că ea se poate pierde pe drum. Teoretic, e mai probabil sa avem de-a face cu o răfuiala politică decât cu un act de incompetenţă. Avem motive serioase de îngrijorare dacă Ministerul Apărării, care trebuie să funcţioneze ca un ceas in momente de criză, nu e in stare nici măcar să transmită nişte plicuri. Cred că ministrul Ţuţuianu datorează nişte explicaţii scrise mai lămuritoare şi convingătoare pentru Comisiile de Apărare din Camera şi Senat”, a scris Raeţchi, pe Facebook.

Şi, dacă ar fi aşa cum spune liberalul, ce altceva decât o doză substanţială de prostie ar fi stat la baza premeditării unui atare act de „răfuială politică”?

I-ar putea aduce neatentului ministru al Apărării, episodul în discuţie, vreo intensificare a aurei politice? L-ar putea înălţa în gradul respectului de sine sau al respectului celorlalţi faţă de el şi de „subtilităţile” sale profesionale?

Ar putea creşte el în ochii partenerului strategic american, în percepţia decidenţilor NATO, în gândirea – oricât ar fi ea de pozitivă – a şefilor UE sau ai cancelariilor europene şi de aiurea, a românilor, dacă s-ar stabili, în final, că nu a fost vorba de prostie, ci de rea voinţă?

Cum să crezi că eşti cool dacă nu-l inviţi, pur şi simplu, la sărbătorirea zilei unei arme, chiar pe comandantul Forţelor Armate ale ţării tale, oricât de paralel ai fi cu Oştirea? Cum să-ţi treacă prin cap că te vei scoate la vopsea, vreodată, după ce ai pus la cale un gest de asemenea „calibru”?

Oricum ar fi, prostia rămâne, la suprafaţă şi în profunzime, una de zile mari, în urma căreia toţi cei enumeraţi mai sus nu pot trage decât o concluzie: musai să fie, de acum încolo, de mii şi mii de ori mai vigilenţi, aici, pe „Frontul de Est”, de vreme ce unii dintre oficialii Ministerului Apărării din România nu sunt în stare să menţină în funcţiune şi să coordoneze, vorba lui Raeţchi, nici măcar un „protocol rigid, (de pace) testat de ani de zile”, uitând, în esenţă, unde şi-au pus comandantul suprem, darămite să-şi mai aducă aminte pe unde au pus avioanele, TAB-urile, fregatele, soldaţii, Scutul de la Devesele sau mai ştim noi ce...

Ia auziţi cum sună cel mai penibil comunicat al MApN, emis d.H.: "Ministerul Apărării Naţionale îşi cere scuze pentru erorile apărute în transmiterea invitaţiilor de participare la sărbătorirea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene către Administraţia Prezidenţială şi autorităţile publice centrale. Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a dispus în regim de urgenţă luarea măsurilor necesare eliminării disfuncţionalităţilor de natură birocratică ce au condus la crearea acestei regretabile situaţii".

Adică, nu-i aşa, să elimine disfuncţionalităţile, de urgenţă, iar răspoimâine, pe 23 iulie, să-l invite, cu fast, pe comandant, la Ziua Presei Militare...

Hai, la mulţi ani!

Citește și: