Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
37636 vizualizări 9 iul 2012

Nu mă aşteptam la o asemenea declaraţie de la doamna Merkel. Un om de stat de mare anvergură, un om politic infinit mai respectabil decât un Sarkozy, Berlusconi sau regele Spaniei,  vorbeşte de „încălcarea statului de drept”, mai mult, o consideră „inacceptabilă” pentru o ţară europeană, spune că asta e valabil şi pentru România şi asigură deja că sprijină UE pentru „măsuri  necesare în consecinţă”, totul pe baza unui telefon dat d-lui Băsescu? Discută doar cu reprezentantul familiei ei politice, adânc implicat în conflictul cu Parlamentul, nu audiază, elementar, şi cealaltă parte înainte de a cuvânta, nu trimite observatori neutri, nu cere mai întâi o anchetă a organismelor europene, dânsa e cumva judecătoare de drept constituţional ca să sugereze o astfel de sentinţă,  pe care nu o poate da decât un organism juridic colectiv?

Cuvântul doamnei Merkel  e greu. Nu poate şi nu trebuie să fie ignorat.  Reprezentanţii statului român sunt datori să explice la Bruxelles ce se întâmplă în România, ţară membră a UE cu drepturi, dar şi obligaţii, depline. Însă, pe de altă parte, ce măsuri în consecinţă ar putea lua Bruxellesul? Să taie fondurile României? S-o scoată din UE? Să sancţioneze un popor pentru că se bat între ei nişte politicieni fără scrupule? Absurd.

Situaţia care tensionează murdar România nu poate fi rezolvată cât de cât eficient  nici de clasa politică românească, nici de cea europeană. Singura soluţie este pronunţarea poporului.  Nu pot decât să fiu de acord cu declaraţia puternică şi fermă a preşedintelui Băsescu: „Nici Bruxellesul, nici Washingtonul, nici Moscova, nici Beijingul nu fac ordine în România. Ordinea ne-o facem noi, singuri, aici”.

Citește și: