Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3605 vizualizări 25 mai 2017

Sigur că pare neverosimil; sigură că, dacă-ţi faci filmul, în cinemaul capului, par cadre decupate din „Pantera Roz”, cu Steve Martin, dar, până la urmă, asta e: SRI-ul a „intervenit” ca să se facă lumină în arhive. Să vezi cum a fost!

Întâi a apărut megalista lui Toader.

Apoi, a „explodat” bomba preşedintei UNJR, Dana Gârbovan, care a cerut precizări imediate, în legătură cu prezenţa unui cadrul SRI în arhiva SIPA, în anul 2013, în mandatul de ministru al Justiţiei, al lui Robert Cazanciuc.

Deci, ne-a căşunat pe Robert Cazanciuc, omul lui Ponta – căci în mandatul său, un sereist a schimbat becul la arhive -, că ne ia la mişto.

„Nu erau patru persoane, era o comisie constituită ca urmare a unei sesizări venite la ministerul Justiţiei. Sistemele de supraveghere video arătau că se întâmplă ceva cu sistemul de iluminat. Prin ordin de ministru s-a aprobat o comisie care să verifice acea instalaţie de iluminat. (…) Au verificat instalaţia de iluminat, au schimbat un bec şi au părăsit acea incintă constatând că toate sigiliile de la camerele în care erau depozitate efectiv documentele erau intacte. Nu au avut acces la niciun document, la absolut nimic din arhiva SIPA, a fost o operaţiune strict administrativă. Au părăsit locaţia consemnând un proces verbal la acea chestiune”, a spus Cazanciuc.

Bine, bine – comisie, bec, sigilii, înţeleg, dar de ce SRI?!

Păi, pentru că aşa zice legea: „Accesul pentru intervenţii tehnice, reparaţii sau activităţi de deservire în locuri în care se lucrează cu informaţii secrete de stat ori în care se păstrează, se prelucrează sau se multiplică astfel de informaţii este permis numai angajaţilor unităţii, care deţin autorizaţii de acces, corespunzător celui mai înalt nivel de secretizare a informaţiilor pe care le-ar putea cunoaşte”, - Hotărârea de Guvern 585 din 2002. Iar omul, sereistul, de, era detaşat la MJ, ca să corespundă cu nivelul de secretizare.

Asta e! Aşa că, mai bine ne-am păstra gloanţele pentru ce urmează să ne mai spună ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care ne duce, bulversant, cu zăhărelul, după megadesecretizarea ciozvârtei de listă cu persoanele care au intrat la dosare, după 2006.

„Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo şi datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele două din care veţi afla mai multe informaţii şi sigur, mai multe vizite”, a spus Toader…. Deci, formăm 22.22.22, şi…

În consecinţă, ceea ce am văzut astăzi este o listă cu persoane nesecrete, care au avut acces la informaţii secretizate. Urmează să ni se arate alte două rapoarte/liste cu persoane secrete, care au văzut (poate copiat/ridicat/rearhivat/folosit/tradus) respectivele dosare secrete, cu informaţii secrete, despre vieţile secrete ale magistraţilor cu nume încă secrete.

Ce am înţeles eu după intervenţia Danei Gârbovan şi răspunsurile lui Cazanciuc?! Că Ponta a intrat în posesia unor documente secrete, scrise de mână de un sereist, pe hol, după ce a schimbat becul la SIPA.

Avem noi talentul ăsta să facem din cele mai şocante situaţii, nişte sitcom-uri, gen „Doi bărbaţi şi-un sfert”… 

Citește și: