Florin NEGRUŢIU
Florin NEGRUŢIU
7488 vizualizări 13 iun 2011

Se face o săptămână de când scriem zilnic despre regionalizarea României. Am anunţat în premieră voievodatele d-lui Boc, am luat la cunoştinţă de superjudeţele d-lui Traian Băsescu, am pus pe hartă capitalele d-lui Ioan Oltean, l-am avut la Interviurile Gândul pe dl. Kelemen Hunor care n-a lăsat loc de interpretări: "Aşa trebuie să fie - Covasna, Harghita, Mureş". Am făcut analize, estimări, am cheltuit zeci de ore să smulgem declaraţii sau fragmente de proiect, am luat reacţiile d-lor Ponta şi Antonescu şi i-am cerut opoziţiei propriile proiecte şi calcule, pentru a vă prezenta un discurs coerent despre un subiect care interesează direct fiecare cetăţean din ţara aceasta. Am încercat să evităm tentaţiiile naţionaliste şi abordarea facilă că totul nu e decât o perdea de fum, menită să mascheze "problemele reale". În acelaşi timp, am demontat manipularea care spunea că fără regionalizare pierdem bani europeni, cerând şi prezentând apoi poziţia Comisiei Europene, care ne-a confirmat ceea ce bănuiam: nici vorbă de aşa ceva.

Ne-am încăpăţânat să căutăm raţionalul acolo unde nu e şi să ordonăm haosul din mintea unor domni care au pierdut de mult legătura cu oamenii care i-au ales. Pentru că de o săptămână toată lumea vorbeşte despre regionalizare, dar nimeni n-a văzut vreun proiect clar în acest sens. Toată lumea îşi dă cu părerea, dar nimeni nu a prezentat un document în care să explice negru pe alb cum va arăta România noastră şi a generaţiilor viitoare. Toată lumea reacţionează viguros patriotic, dar nimeni, absolut nimeni, nu a arătat vreo hartă redesenată de Guvernul României. Ceea ce vedeţi dvs. la televizor este vechea hartă a regiunilor de dezvoltare, care existau bine mersi şi până acum, dar cărora nimeni nu le dăduse vreo importanţă juridică.

Dl. Boc, cel care ar fi trebuit să prezinte proiectul, a avut o singură conferinţă de presă pe această temă: nici de această dată dl. premier n-a reuşit să se ridice deasupra interesului mărunt, furnizând, în locul unui mult-aşteptat discurs tehnic şi lămuritor, gargară despre "alianţa socialistă". Mai concret a fost dl. Traian Băsescu, dar a făcut-o în stilul său de jucător de alba-neagra: a chemat Guvernul la Cotroceni şi apoi a mers el însuşi la Palatul Victoria, unde a ţinut presa cinci minute înainte de şedinţa de Guvern, răstimp în care a vorbit de cele opt judeţe. Când, în mod firesc, ziariştii i-au cerut d-lui preşedinte detalii despre proiect, ca de la un om care a dat de înţeles că ştie despre ce vorbeşte, dl. Băsescu, atins subit de separaţia puterilor în stat, i-a trimis pe ziarişti să se intereseze la Guvern şi la Coaliţie, "că ei ştiu şi decid".

Şi atunci de ce atâta risipă de efort din partea presei în relaţia cu nişte politicieni fără proiect şi viziune? Poate pentru că în toată această Românie din vorbe există un proiect coerent şi nişte politicieni încăpăţânaţi şi tenace. Ştiţi despre cine vorbesc: "Aşa trebuie să fie - Covasna, Harghita, Mureş". Acest "trebuie" categoric şi profund neeuropean, rostit ca un ultimatum, mie îmi sună prost. Liderii UDMR au înţeles că au de-a face cu un partener de guvernare labil şi dispus să se târguiască ca să rămână la putere şi forţează pentru punerea în practică a unei adevărate obsesii: Ţinutul Secuiesc tăiat exclusiv pe criterii etnice.

Vă veţi întreba de ce nu vrea UDMR un Ţinut mai mare, cu Braşov, cu Alba, cu Sibiu, aşa cum este acum desenată regiunea Centru? Simplu: Nu doar pentru că s-ar schimba compoziţia etnică a Ţinutului, dar ar dispărea şi monopolul politic absolut al UDMR în zonă. Gândiţi-vă la un consiliu regional în care UDMR n-ar mai avea peste 90 la sută şi în care n-ar mai putea să taie şi să spânzure. Mai ales să taie.

Noua hartă a României este, în acest moment, obiect de negociere politică între dl. Băsescu şi UDMR. Este foarte probabil ca Guvernul să-şi asume răspunderea pentru acest proiect de lege. Să eviţi dezbaterea publică şi pe cea parlamentară şi să-ţi iei toate legile importante pe propria răspundere este cel mai clar semn de aroganţă şi dispreţ faţă de toată lumea, indiferent că suntem români sau maghiari.

Citește și: