Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3529 vizualizări 28 feb 2018

„Contrar unei evaluări subiective, tendenţioase şi partizane, prezentată opiniei publice de cineva, săptămâna trecută, eficienţa DNA este departe de a putea fi contestată”, a afirmat preşedintele, completându-şi poziţia cu o referire la ultimul „duel” dintre Tudorel Toader - „cineva-ul” din preambulul declaraţiei - şi Laura Codruţa Kovesi, desfăşurat, marţi, în şedinţa CSM-Secţia pentru procurori: „În condiţiile date, suntem tot mai departe de o revocare”.

Nimic nou sub norii vineţii ai politicii româneşti, Iohannis rămânând consecvent cu el însuşi, reafirmându-şi precedentele opţiuni.

Dar unde se află, în aceste condiţii, ministrul Justiţiei, cel care a căzut la datorie, îndeplinindu-şi misia cerută de partid, motiv pentru care a primit aprecierea „unanimă” a lui Dragnea şi pomenirea în ordinul de zi pe unitate? „Am fost mulţumit de prestaţia lui. Nu-i putea convinge nimeni pe procurori” a spus liderul PSD. Dar ar putea pleca Toader din guvern?! „Dar de ce nu ar putea continua Tudorel Toader ca ministru al Justiţiei? Cine e sistemul, procurorii din CSM? Eu înţeleg că nu procurorii fac Guvernul. Dacă ei nu fac Guvernul, de ce nu ar rămâne?!”, a conchis şeful PSD, printre salvele de tun, pe principiul „Maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece”, (dacă nu ţine cu dinţii să rămână…) cum ar fi spus Schiller.

Unii cred că ar trebui să mai întârzie, ca să nu bată la ochi.

Pentru că, spre deosebire de Dragnea, mulţi dintre ceilalţi consideră că „reprezentaţia” ministrului a fost un fiasco.

Parcă-l şi văd pe Tudorel dând fuga la partid - după ce s-a furişat, odată scăpat din ghearele CSM, prin spatele/faţa ziariştilor -, dând uşa de perete, şi spunând, cu zâmbetul ăla al lui, de copil bătrân al Copoului: „Hei, Boss, ai văzut vreodată o prăbuşire mai măreaţă?”.

E limpede că ministrul Justiţiei a descărcat, post-înfrângere, toate energiile negative ale meleagului, ca un paratrăsnet înfipt într-un copac deja trăsnit – de la stânga, la dreapta, de la Iohannis la Dragnea şi de la politic la civil. E prea dur insuccesul, pentru ca şeful PSD să-l digere cu adevărat, şi nu doar aşa, de poză, ca pe o „victorie” de etapă.

Orice s-ar întâmpla de acum încolo, e clar că Iohannis (susţinut de toţi partenerii strategici) va fi (şi mai) greu de „ucis”, şi nu fără consecinţe imprevizibile.

Iar „elementul Kovesi”, indiferent de soarta lui, până la urmă, va constitui o bornă importantă, poate decisivă, în lupta pentru următorul mandat de preşedinte.

Citește și: