Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1841 vizualizări 27 dec 2017

Yisrael Katz - ”un greu în zona de intelligence a guvernului Netanyahu”, cum îl prezentam în urmă cu aproape două săptămâni, când ieşise pe Canal 10 să dezvăluie că preşedintele Trump a avut acceptul ţărilor arabe când a formulat decizia-dictat cu privire la Ierusalim – este şi ministru al Transporturilor.

Parte a aripii dure anti-palestiniene a Likud (partidul premierului Netanyahu), domnul Katz a anunţat astăzi, conform cotidianului Yedioth Ahronoth (”Ultimele ştiri”), că va boteza (n-am găsit alt verb) o staţie a trenului expres Tel Aviv – Ierusalim cu numele preşedintelui Statelor Unite: ”Donald John Trump”.

Cum un personaj ca domnul Katz nu are iniţiative, putem presupune că ideea îi aparţine şefului său de partid şi de guvern, subtilului psiholog Bibi, care ştie că un astfel de demers va gâdila în mod plăcut orgoliul liderului de la Casa Albă.  

Staţia Trump va fi construită în cartierul evreiesc al Ierusalimului de Est (ocupat în urma Războiului de Şase Zile, din vara lui 1967), foarte aproape de Zidul de Apus (ha-Kotel ha- maaravi) sau Zidul Plângerii cum îl cunoaşem noi, creştinii.

„Zidul Plângerii este locul cel mai sfânt pentru poporul evreu şi am hotărât să dau staţiei numele preşedintelui american Donald Trump, în urma deciziei sale curajoase şi istorice de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Statului Israel. Extinderea liniei de tren expres de la Tel Aviv la Ierusalim este cel mai important proiect naţional al Ministerului Transporturilor”, a argumentat domnul Katz.

Când tronsonul va fi gata, a mai anunţat ministrul Transporturilor, drumul de la Staţia Ben Gurion (la aeroportul cu acelaşi nume) până la Staţia Trump va dura mai puţin de o jumătate de oră, iar trenul expres va avea în compunere un vagon VIP.
Deocamdată, @realDonaldTrump n-a tweetuit nimic despre asta, dar e de aşteptat s-o facă, fără să precupeţească nici un superlativ.

Apropo de prinosurile de recunoştinţă cu care regimul Netanyahu se va întrece spre lauda binefăcătorului, providenţialului său Trump, îndrăznesc o speculaţie, pe care mi-o reprim de câteva zile. Pe 18 decembrie, Yair Lapid, şef de partid parlamentar şi fost ministru al Finanţelor în penultimul guvern Netanyahu, a propus ca fostul preşedinte Barack Obama să returneze premiul Nobel (pe care l-a primit în 2009, la nici un an de când îşi începuse primul mandat – un cec în alb pentru pacea pe care fusese presupus că o va aduce). Argumentul invocat de Yair Lapid e că Obama ar fi protejat sistematic Hizballah, blocând investigaţiile serviciilor secrete în aşa-numitul Proiect Cassandra, pentru a nu supăra sponsorii grupării, pe iranieni, cu care urma să încheie acordul nuclear.  

Nu cunosc procedurile, dar - dacă Barack Obama va fi obligat să returneze Nobelul  – cine altcineva l-ar putea primi decât Donald JohnTrump, care a spulberat din două vorbe ceea ce zeci de ani de diplomaţie americană s-au chinuit să construiască – pacea israeliano-palestiniană.
 

Citește și: