Cristian Tudor POPESCU
Cristian Tudor POPESCU
42105 vizualizări 10 iun 2015

Problema cu V. Ponta e aceeaşi ca la T. Băsescu: profilul uman. Ce arată cetăţenilor acest om din înalta funcţie în care se află.

Cel puţin trei lucruri ne învaţă V. Ponta: 1) cum să te ştergi la fund cu propriul cuvânt. 2) fără mine, România moare. 3) cutezanţa de a fi laş.

V. Ponta ar trebui să-şi dea demisia, nu din cauza urmăririi penale, dar pentru că el însuşi a afirmat, la televizor, în decembrie, expressis verbis, că „Dacă DNA începe urmărirea mea într-un dosar penal, atunci, cu siguranţă, voi demisiona”. Între timp, s-a ars siguranţa. Cu 6 luni în urmă, otânjit de alegeri şi cu coada între picioare, minţea oamenii ca să treacă drept un susţinător până la capăt al mecanismelor Justiţiei, poate-poate îşi mai repară imaginea. Acum, prinzând din nou curaj în faţa unei opoziţii mălăieţe şi cu bube în cap, zice că acţiunea DNA de a-l cerceta e lovitură de stat.

Nu face, în felul acesta, decât să se încadreze în definiţia politicianului bun dată de T. Băsescu în vara lui 2012. Mai întâi, „Nu vreau să fiu preşedinte la masa verde, mergeţi la vot”, apoi „Numai boul e consecvent,  e lovitură de stat, staţi acasă cei care nu sunteţi boi” – adică boicotaţi. Politicianul bun e ăla care ştie să-şi înghită vorbele ca un copil mucii. E net superior unui simplu cetăţean de cuvânt, pentru care pe unde iese vorba, iese şi sufletul.

„Nu demisionez pentru că nu vreau să las ţara în haos”,  „Doar Rusia ar deschide şampania pentru o criză prelungită în România”.  Ponta, de nepreţuit, de neînlocuit. Ceauşescu mai răcnea că fără el „Uhrmează disthrugehrea Hrromâniei!” şi a trăit politic din `68 până-n `89 pretinzând că ne apără de ruşi – ca şi Băsescu.

Nu e nicio criză dacă pleacă V. Ponta. Nu se opresc avioanele din zbor, nu rămâne pâinea în cuptor, nu vine Putin să ciocnească cu noi. Demisia unui premier, nicidecum o premieră în România postdecembristă, e urmată de proceduri standard: numirea unui interimar, consultări preşedinte-partide, desemnarea unui nou prim-ministru.  Singurul care intră în criză dacă nu mai e premier este V. Ponta.

Pomenea V. Ponta de băiatul lui în vârstă de 12 ani. Dacă aş fi în situaţia primului ministru, m-aş gândi ce-o să-i spun fiului meu în caz că mă întreabă: „Tată, tu n-ai fost procuror?! Atunci de ce nu te baţi cu procurorii în faţa judecătorilor, de ce te ascunzi în spatele burtoşilor din Parlament?” M-aş gândi ce va crede fiul meu văzându-mă cum nici măcar nu mă abţin de la vot,  pun bilele în urnă pentru mine însumi.

Minciună, grandomanie, laşitate, toate izvorând din condiţia lui de fâşie de ceaţă unduind şerpeşte, pentru asta ar trebui să dispară V. Ponta din fruntea Guvernului.

Citește și: