Rodica CIOBANU
Rodica CIOBANU
10487 vizualizări 26 nov 2014

„O vom lua pas cu pas. Nu este posibil să schimbi clasa politică sau modul de a conduce o ţară peste noapte sau într-o săptămână sau într-un an", spunea dl Iohannis într-un interviu pentru Reuters. Este adevărat, dar formarea în jurul PNL a unei noi majorităţi parlamentare cu ajutorul eternei concubine, UDMR, şi a ciolănarilor din alte partide reprezintă un ditamai saltul, ce contrazice chiar ideea schimbării modului de a face politică, enunţată de dl Iohannis, la modul general. Noul preşedinte a vorbit, în două rânduri, despre voinţa PNL de a prelua puterea: în 2016, în urma alegerilor parlamentare, sau în 2015, în urma unei moţiuni de cenzură, care nu poate fi promovată, dat fiind faptul că PNL este minoritar, decât de o majoritate de strânsură. „Toată lumea vrea să fie de partea câştigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament", afirmă preşedintele ales, precizând  că acestea ar putea fi folosite de PNL, ca să înlocuiască Guvernul.

Cuvintele domnului Iohannis le-ar putea suna unor parlamentari ca o invitaţie pe ocolite. Preşedintele Traian Băsescu, expert în majorităţi, ar fi acţionat însă direct. În 2009, când nu l-a vrut pe primarul Iohannis ca prim-ministru din partea marii alianţe PNL-PSD, şi-a înjghebat o majoritate la limită, imediat după câştigarea prezidenţialelor şi l-a păstrat pe Emil Boc. Mă aştept, tocmai fiindcă vrea să schimbe totul, dl Iohannis să nu procedeze ca predecesorul lui. Să nu încurajeze oportunismul şi traseismul politic, care au format valuri de profitori  şi partide parlamentare în afara alegerilor, accentuând lipsa de moralitate şi de responsabilitate faţă de alegători, a  aleşilor. Să nu-i fie indiferent cine îl susţine, schimbarea de care pomenea impunând un PNL (cu PD-L), dacă nu reformat, măcar mai curat.

Dorinţa dlui Iohannis de a avea Parlamentul de partea sa este firească, având în vedere că domnia sa şi-a propus să realizeze câteva proiecte politice şi sociale în acest mandat. Intenţionează, de exemplu, să regândească Legea Educaţiei, cu efecte pe termen lung, iar pentru a o trece prin Parlament are nevoie de o majoritate, pe care o poate obţine însă şi pe alte căi, decât prin „preluarea Puterii”. Ar putea, de exemplu, să primească, după discuţii, un acordul partidelor sau sprijinul sindicatelor şi al societăţii civile, care ar înfrânge opoziţia politică. Secretul reuşitei constă în dialogul cu cetăţenii, aducerea funcţiei prezidenţiale din Olimpul atoateştiutor, pe pământ.  Şi, dacă Guvernul Ponta, cel care şi-a făcut mendrele electorale pe banii publici, va deveni de nesuportat – lucru foarte posibil -, atunci domnia sa să caute o soluţie cât mai morală. O sarcină de preşedinte altfel. După ce PD-L l-a dat pe „Zeus” şi PSD pe „Galactic”, nu ne mai trebuie un semizeu.   

Citește și: