Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1538 vizualizări 23 oct 2017

S-a discutat despre proiectul de lege al parlamentarului Likud David Amsalem, care oferă imunitate pentru corupţie unor lideri politici, redactat de fapt să-l salveze pe premierul Netanyahu, aflat în anchetă în două dosare grele.

Ieri, Comisia Interministerială ar fi trebuit să trimită proiectul Knessetului, însă ministrul Justiţiei, deconcertanta doamnă Ayelet Shaked (inginer de formaţie), preşedintele Comisiei, a a amânat demersul.

Între timp, iniţiatorul, David Amsalem, se jură că propunerea sa legislativă n-are nici o legătură cu prim ministrul şi se miră că nimeni nu-l crede.

Benjamin Netanyahu face fix ce ştie: încearcă să deturneze atenţia opiniei publice de la problemele sale penale şi intimidează anchetatorii, acuzându-i că furnizează presei ticăloşite de stânga informaţii din dosare. Îngrijorător e că Bibi, cum a dovedit-o nu o dată,  e în stare de orice pentru a-şi apăra fotoliul şi libertatea. A câştigat ultimele alegeri prezentându-se drept singurul care poate salva Israelul dintr-o primejdie securitară de moarte (dând aceleaşi exemple – Iran, Hizballah, Hamas). Problema e că, avându-l drept ministru al Apărării (Războiului) pe temperamentalul Avigdor Lieberman (el însuşi suspectat de corupţie), oricând poate fi construită... o situaţie-limită care să-i confere lui Netanyahu un soi de intangibilitate.  

Impresionantă a fost, duminică, subtila luare de poziţie a procurorului Shai Nitzan. Pentru că nu poate emite judecăţi de valoare în ce priveşte activitatea Legislativului, a ales să comenteze un verset biblic, pe platforma "929" (deschisă în decembrie 2014, din iniţiativa ministrului adjunct al Educaţiei de atunci şi a Rabinului Şef aşchenaz al Israelului, David Lau, şi menită să adune persoane şi personalităţi din varii domenii, religioşi sau atei, în jurul adevărurilor Cuvântului, timp de 929 de zile până în 2018, la a 70-a aniversare a Statului).

Procurorul Nitzan invocă versetul 2 al capitolului 25 din Proverbe: “Slava lui Dumnezeu ascunde lucrarea, iar onoarea regilor este a cerceta”. Nici o investigaţie – spune cel care a devenit pentru o zi exeget – nu poate leza onoarea unui lider, o poate distruge în schimb norul de suspiciuni, dacă nu e risipit. Încercarea de a-l proteja pe premier, de a-l ridica deasupra legii, transmite criptic Shai Nitzan, nu face decât să şubrezească încrederea cetăţenilor în acesta”.

Citește și: