Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2951 vizualizări 28 mar 2018

În ceea ce mă priveşte, eu îmi doresc o Europă ca „afară”. Ca în State, de pildă, acolo unde aleşii americanilor au voie să aibă şi să exprime păreri, în Congres, indiferent ce stat reprezintă, fără a fi, ulterior, acuzaţi de guvernatori, guverne şi electorat, că şi-au defăimat statul/ţara, pentru că au spus pe nume unor lucruri de acasă.

Guvernele fără număr de la Bucureşti au, probabil, senzaţia că poşta merge, în continuare, cu trăsura, iar „trăsura de poştă” face săptămâni, pe drum, până la Bruxelles ori Strasbourg, astfel încât realităţile româneşti s-ar întâmpla să ajungă în buricul Europei complet defazate, gen „erau pe când nu s-au văzut, azi le vedem şi nu sunt!”.

Cu alte cuvinte, că şefii şi parlamentarii UE habar n-au ce li se-ntâmplă popoarelor din ţările membre în bătătura proprie, că, astfel, statele/guvernele, cu cât sunt mai departe de „centru”, cu atât pot fi mai puţin atinse de interesul european, şi că, dacă n-ar fi „europarlamentarul-român-turnător-defăimător-la-banc”, care vine de acasă cu minciuna împachetată în rucsac, niciun responsabil/parlamentar comunitar n-ar afla, vreodată, ce se-ntâmplă în România.

Complet eronat.

Întâmplător, am fost martorul campaniei electorale pe care Cristian Preda a desfăşurat-o în ţară. Omul a vorbit cu românii, în oraş, la sat, pe munte şi la şes. Iar oamenii aceia, indiferent de starea lor socială, au fost curioşi să afle „Ce-o să caute el la Bruxelles?”. Iar Preda le-a răspuns că va merge acolo ca să le apere drepturile şi interesele lor de cetăţeni europeni.

În consecinţă, Cristian Preda asta a considerat că face prin demersurile sale: le atrage atenţia colegilor parlamentari din PE asupra unor măsuri luate de guvernele din ţară; că le apără, astfel, interesele, cerându-le europarlamentarilor să verifice, eventual, dacă Bucureştiul politic are şi el în cap să apere interesele românilor-europeni.

Faptul că a existat, acasă, un om care a făcut un denunţ împotriva sa, în acest context, treacă-meargă. Dar că a existat un întreg Consiliu de onoare al Ordinului „Steaua României”, care să-l cheme, pentru asta, la audieri, cred că e absurd.

Iar Preda îşi exprimase, deja, punctul de vedere, considerând că a fost chemat în faţa Consiliului de onoare al Ordinului „Steaua României”, în urma denunţului „care reia acuzaţiile PSD-ALDE de defăimare a ţării”, pentru că a criticat în PE guvernele Grindeanu şi Tudose (care au fost zburate de la conducere chiar de către liderii PSD – n.a.). „Mă vor judeca: Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, doctorul Şerban Brădişteanu (da, acela condamnat!), Mircea Geoană, fostul director SRI Costin Georgescu şi generalul Degeratu. Consiliul e prezidat de fostul preşedinte al Academiei, Ionel Haiduc. Mă voi apăra. Nu mă intimidează coaliţia corupţilor. Dincolo de cazul meu, e în joc un principiu: România liberă şi europeană trebuie protejată. Sunt convins că am de partea mea nu o formaţiune politică, ci cetăţenii oneşti ai acestei ţări. Pentru ei lupt”, a anunţat Cristian Preda.

Mai mult, europarlamentarul a precizat, de asemenea, că i-a cerut consilierului de stat Angelescu, responsabil peste Cancelaria Ordinelor, să-şi dea acordul ca audierea să fie publică.

Iar răspunsul a fost negativ.

Păi, vedeţi domnilor, în asta constă lipsa de strategie politică. Partidul Comunist, dimpotrivă, scotea astfel de evenimente în piaţa publică. Să ştie tot românul ce păţeşte acela care se pune cu partidul şi defăimează ţara, criticându-i măsurile. Aşa au început ei: ca să dea exemplu.

Ca să înţeleagă, inclusiv presa, ce păţeşte atunci când vorbeşte/scrie „defăimător”, împotriva vreunei măsuri guvernamentale care i se pare că nu cadrează.

Şi dacă ziaristul nu are o medalie pe care să i-o ia statul înapoi, după ce i-a conferit-o, ce-o să-i revoce dacă „defăimează”, că e interesant de aflat?!

…Şi tocmai s-a sesizat cineva că media nu are lege.

Citește și: