Vartan Arachelian
Vartan Arachelian
3121 vizualizări 10 aug 2018

Da, domnul Dragnea - se-ntâmplă să aibă uneori, dreptate - mitingul e politic. Ciudat, deşi înscrise la Tribunal ca fiind astfel de formaţiuni, PSD şi ALDE au o frică organică de politică. Dar nu şi de malversaţiunile care pot fi făcute sub identitatea ei! Mitingul acesta vine să sancţioneze vinovăţia inacceptabilă ca într-un stat de drept, penalii - dovediţi prin instanţe de judecată - să continue să ocupe funcţii publice. Apelul ”Fără penali în funcţii publice!“ a cuprins largi mase de cetăţeni, afiliaţi sau nu partidelor parlamentare, inclusiv aleşi sub sigla PSD.

Frica de miting e frica de igienizarea vieţii publice. Prima care şi-a arătat ostilitatea faţă de intenţia diasporei a fost primarul general al Capitalei. Îi e frică doamnei Firea de revendicările Diasporei? Altfel n-ar fi convocat o celulă de criză din care să facă parte, atât Poliţia şi Jandarmeria, cât şi serviciile de apărare a ordinii constituţionale. Vor românii expatriaţi să schimbe ordinea de stat? Nicidecum! Ci priorităţile guvernanţilor: nu interesul propriu sau interesul unui grup, ci interesul tuturor să primeze în ordinea guvernării.

Când ţara continuă să se golească de la o zi la alta, mai reprezintă acest guvern ordinea de drept constituţional? Pot fi penalii dovediţi garanţii statului de drept? Există vreo lege din cele strămbe votate de actuala majoritate guvernamentală capabilă să ţină locul populaţiei active care se împuţinează de la o zi la alta? Adică tocmai acea coloană verticală care asigură PIB-ul unei ţări, contribuţiile bugetare, funcţionarea sistemului de educaţie şi de sănătate, plata pensiilor.

Din păcate, în locul unui dialog constructiv între guvernanţi şi demonstranţi, vom avea parte, din nou, de proteste ignorate cu cerbicie de către potentaţii zilei. Prim-ministrul e în concediu. Nici ministrul de Justiţie, Tudorel Toader nu se simte prea bine. N-are ce auzi de la protestatari? Când nimeni nu-ţi ascultă nemulţumirile, violenţa e posibilă. Absenţa de la dialog a celor vinovaţi de criza de încredere care paralizează funcţionarea normală a societăţii nu va fi responsabilă de revolta românilor veniţi să se adreseze de la mii de kilometri unui guvern care a coborât obloanele?

Nu vrem să fim ”gardă pretoriană“, se jură Jandarmeria. Însă doar pe ei îi va găsi mulţimea în Piaţa Victoriei! Restul, vorba unui protest la altă instanţă publică - ”Ieşi afară/javră ordinară!“ - va găsi adresantul dispărut în ceaţă. De teama momentului adevărului? Probabil! Altfel n-am fi martori la sperietura pe care o exprimă emisari ai acestor partide în prestaţii publice, menită să incite Jandarmeria la măsuri care să descurajeze exprimarea liberă, nestingherită, a dreptului constituţional la proteste! Şi asta după ce s-au dovedit inutile, măsurile vameşilor şi ale grănicerilor de a le arăta tuturor românilor întorşi în ţară, în vacanţă, că nu sunt dezirabili pe meleaguri natale.

Să sperăm că în pofida revoltei lor, românii diasporeni nu vor uita de motivul pentru care au părăsit ţara: „Vrem o ţară ca afară!“ Occidentală!

 

Citește și: