Gandul.info
Vartan Arachelian
Vartan Arachelian
2694 vizualizări 22 iul 2018

Demonizarea publică a PSD prin inscripţionări vizibile public, inclusiv de către pasagerii avioanelor aflate în manevre de aterizare, acroşarea de către alegători a parlamentarilor obedienţi faţă de ”şef“ şi de nevoile acestuia de a scăpa de mâna legii, tentativa suicidară a unuia dintre protestari sau, mai nou, anunţata potopire a capitalei administrată în întregime de liderii partidului condus de un politician corupt, deja dovedit în primă instanţă, sunt câteva simptome ale ridicării nivelului de proteste care pot căpăta forme extreme. Ţinta anunţată de mitingul proiectat de românii din diaspora e alungarea PSD de la guvernare. Sau, măcar, obligarea lui Liviu Dragnea să se retragă în aşteptarea verdictului final.

Ultima mişcare menită să scurteze aşteptarea a venit din partea doamnei Ecaterina Andronescu. Sâmbătă seara, într-o emisiune televizată, domnia sa i-a cerut ”şefului“ să spună de ce şi cum a cooperat cu ”statul paralel“ pe care-l incrimina cu mânie patriotică în adunarea convocată de către PSD-ALDE în Piaţa Victoriei.

În numeroase rânduri ministru al Învăţământului, vicepreşedinte al PSD, doamna Andronescu era până mai ieri un ”mediu“ întotdeauna disponibil hipnotizării de către şeful de partid. Indiferent care fusese el: Iliescu, Roman, Geoană, Ponta… Niciodată n-avea să iasă din vorba vreunuia dintre ei! Aşa cum niciodată nu i-a trecut prin gând să absenteze de la vreun asalt tv de demolare a ceva sau a cuiva. Mai rar membru de partid atât de disciplinat! Într-atât încât, şeful ei - poate era Geoană, poate Ponta - cerându-i să se lase garantată de un analfabet funcţional, cum e un fost primar pesedist, magnetizată fiind de sarcina ce i s-a trasat nominal, condiţie fără de care n-ar putea să continue cariera parlamentară, dna Ecaterina Andronescu a acceptat să-şi cocoaţe poza pe numeroase bannere. Era chiar ea: profesoară universitară, rector al prestigioasei citadele politehnice, sub garantul unui comic fără voie! Sâmbătă seară însă, ce să vezi? Hipnoza, sub puterea căreia era, s-a risipit şi, trezită din sclavia disciplinei de partid, i-a cerut socoteală lui Liviu Dragnea! Cum că toţi membrii de partid vor să ştie în ce fel şi de ce dl Dragnea a fost printre primii care au construit ”statul paralel“.

Nici doamna Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului, nu se simte mai bine în partidul luat sub antrepriză de către bonzii din Teleorman. După izgonirea de către cei douăzeci de mii de spectatori ”soroşişti“ de pe scena unde urcase, dacă nu fraudulos, oricum fără de vreun folos, alături de campioana de la Roland Garros, a ieşit din adormire. Reîntoarsă din concediul ei legal - probabil singura faptă care, la încheierea mandatului, va fi considerată legală - a dat de belea. Intrată sub spectrul fricii, ea simte nenorocirea care va să vină. Sperietura dnei Gabriela Firea e produsă de dorinţa unui milion de români din diaspora de a zbura special la Bucureşti, ca să izgonească PSD de la guvernare. Va fi sau nu un milion, e greu de spus. Altceva e interesant. Faptul că n-am văzut-o pe dna Firea deloc speriată, nici pe departe ca acum, când urmaşii lăsaţi de ”Tribun“ în PSD, prognozau un milion de bugetari pentru adunarea de susţinere a ”şefului“. Mincinos sau nu, milionul acela n-avea cum s-o sperie, ea ştiind prea bine că cei aduşi sub ameninţarea de absenţă în cronica de prezenţă de la servici şi cu başbuzuci pe companii nu vor fi decât aplaudaci. Ai şefului! De data aceasta, nu mai e de râs. Mai ales după ce se dovedeşte că ”statul paralel“ e ca-n vorba aceea: cine zice ăla e! Chiar şeful domniei sale. Cum acesta îi interzice să-şi manifeste ambiţia de a candida pentru Cotroceni din partea PSD, dna Firea joacă alba/neagra în dauna invidiosului. Să vedem cine se va arde cu focul iscat din acest joc.

La prima strigare, ea a refuzat aprobarea mitingului. Nu e atât de naivă încât să nu fi bănuit că astfel va încinge mânia protestatarilor. Cei refuzaţi, de-acum cu ştiinţa politicii din lumea aceea de ”afară, pe care o vroiau şi la ei acasă“, în lipsa unei aprobări formale, au ameninţat-o cu o ”plimbare prin centrul Bucureştiului“. Mingea fiind în terenul Primăriei, dna Firea a cerut să vină în această săptămână lângă ea şefii serviciilor secrete şi ai Jandarmeriei, cu care să alcătuiască o celulă de criză. O astfel de perspectivă nu e menită să potolească furia protestatarilor, furie care a crescut exponenţial după ultima săptămână când, gata-gata, urma să treacă prin guvern ordonanţa de urgenţă care să-l scape de puşcărie pe dl Dragnea. Ce ziceţi? Cine e mai tare dintre cele două doamne pesediste?

Doamna Firea, deşi cu şcoală mai puţină decât dna Andronescu, are însă şcoala vieţii. De partid. Ca şi Liviu Dragnea, mulţi preşedinţi a dizgraţiat şi ea în stagiul ei de partid. Un Dragnea izgonit de la Putere ar propulsa-o spre Cotroceni. Bucureştenii dovedindu-se  nerecunoscători, merită să încerce şi cu România!

Citește și: