Vartan Arachelian
Vartan Arachelian
1139 vizualizări 25 oct 2018

Să vedem cauza acestei impotenţe funcţionale. Care e cauza ”gravei probleme“ de care suferă România? Făcând o fentă de răspundere, el priveşte chestiunea prin ochii ”oficialilor europeni“. Ca inşi care vedem viitorul României doar în familia Uniunii Europene, n-avem decât să ne bucurăm că avem o iubire comună cu şeful Senatului. Chiar dacă ceea ce vede Bruxelles-ul, în rezumatul dlui Tăriceanu, e leit cu ceea ce vede actuala putere. Adică PSD şi partidul domniei sale, ALDE. Să facem şi noi un exerciţiu de amnezie şi să dăm uitării desele situaţii în care vechiul liberal era recent un critic acerb al directivelor UE. Dar, vorba aceea: ”Dă-i românului mintea cea din urmă.“ Altfel spus, să ştergem cu buretele toată sfada şi ”să dăm mână cu mână, toţi cu inima română!“.

Cum ne şade bine în anul centenar! Cu atât mai mult cu cât - zice dl Tăriceanu - ”acordul propus de ALDE este unul din ultimele trenuri, dacă nu ultimul în ceea ce priveşte gestionarea cu succes a preşedinţiei Uniunii Europene. Este un apel deschis la responsabilitate. Un apel la asumarea de către clasa politică din România a unor principii fundamentale, care să asigure că abuzurile şi practica protocoalelor nelegale nu se vor mai repeta, iar românii îşi vor avea asigurate drepturile şi libertăţile fundamentale.”

Cum să nu fii de acord cu termenii acestui apel? Doar ele repetă prevederile Constituţiei. De ce n-au fost respectate aceste principii în practica noastră politică? Din cauza preşedintelui, a Opoziţiei şi a demonstraţiilor de stradă, zice dl Tăriceanu. Chiar dacă aceşti factori incriminaţi nu sunt la putere, ei sunt singurii vinovaţi. Odată stabiliţi responsabilii războiului româno-român, dl Tăriceanu, liberal-democratul Tăriceanu, celebrul autor al ”biletului roz“ prin care cerea favoare Justiţiei întru iertarea sponsorului său, înşiră o serie de măsuri aducătoare de pace şi iubire între fraţi; un pax pro domo, însă. E suficient să ne oprim la una dintre propuneri. Cea mai importantă, dacă ne gândim la marea schismă naţională în care am intrat în ultimii doi ani: ”un ministru de Justiţie expert, fără carnet de partid, concomitent cu restrângerea puterilor Preşedintelui în procedura de numire a procurorilor sunt garanţii privind limitarea implicării factorului politic“.

Păi, nu ne ajunge că avem unul, Tudorel Toader, care nu e nici membru de partid, e şi expert, membru chiar în Comisia de la Veneţia… El îndeplineşte cu prisosinţă criteriile propuse de dl Tăriceanu, încât ne întrebăm dacă n-ar fi mai bine să fie chiar membru de partid, căci ar respecta zicala aia: ce-i în guşă-i şi-n căpuşă! De ce să-l dăm sub acopererire?! De aceea, cred că are dreptate dl Dragnea să-i cheme la datorie pe cei cu cotizaţia la zi. Pe dl Nicolicea, cu expertiză autorizată. Sau pe dl Iordache, cu expertiză dovedită prin celebra Ordonanţă nr.13.

Nu cred că Apelul dlui Tăriceanu - abundând de propuneri pentru proprie folosinţă - va avea vreun ecou. Poate la electoratul domniei sale. De aceea îl rugăm pe dl Tăriceanu să nu dea uitării textul acestui apel. Îi va putea folosi în campania prezidenţială. Unde se pare că a şi intrat, fără să ne anunţe altfel.

Totuşi, ceva rămâne din lectura literaturii dlui Tăriceanu. O întrebare ca un rest: e timpul să ştim dacă preşedintele şi guvernanţii noştri chiar vor să se lepede de responsabilitatea de a prelua preşedinţia Uniunii Europene peste două luni?

 

Citește și: