Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
30164 vizualizări 21 oct 2017

Senzaţional! Cum adică, urgent? Păi, traficul infernal din acest oraş infernal se desfăşoară ca atare de câţiva ani, cu circumstanţe agravante în ultimii doi.

Numai noi scriem pe aici, de câteva sezoane, că, peste timp, vom fi dezgropaţi de arheologii viitorului, precum „statuile” mumificate de lavă, din Pompei, la volanul „limuzinelor” înţepenite în ambuteiaje.

Ce ne mai spune PNL? Că a scos şi va mai scoate pe străzi sute de voluntari, în cele mai aglomerate zone din Bucureşti – astea ne mai trebuia, ca să avem producţii record şi la călcatul în picioare -, pentru a informa cetăţenii.

Despre ce? Despre faptul că sunt aglomerate? Despre faptul că Bucureştiul e ultrapoluat? Dumnezeule! Păi, nu văzuserăm noi toate asta cu ochiul liber? Nu se simt cu toţi plămânii? Nu ne intoxicăm pe capete?

Altceva? Că organizează o dezbatere publică unde sunt invitaţi „toţi actorii relevanţi”. Şi că vor pregăti un plan de măsuri şi un pachet de Hotărâri de Consiliu General şi Consilii de sector pentru a acţiona urgent (iar, „urgent”) pe câteva priorităţi.

Mă întreb de ce n-au făcut toate acestea, până acum, dacă tot vorbim de urgenţe. De ce trebuie să ne anunţe, abia, astăzi, că onor consilierii se vor pune urgent, cu burta pe muncă.

Planul de măsuri, despre care suntem anunţaţi că va fi pregătit, urgent, este deja „rutină”. Toată populaţia Capitalei cere să se întâmple asta de când s-a născut. Însăşi primăriţa Firea ne-a aburit cu realizarea lor de urgenţă. Şi copiii, în parcuri recită aceste nevoi ca pe „Căţeluş cu părul creţ”. Ia ascultaţi:

„Prioritatea zero: finalizarea lucrărilor de infrastructură deja începute şi demararea de noi lucrări; sistem de semaforizare inteligent adaptat la trafic; achiziţionarea de mijloace noi de transport în comun; extinderea rapidă a pistelor pentru biciclete; program de construire de parcări în parteneriat public privat şi în parteneriat cu administraţiile de sector", ne anunţă liberalii printr-un comunicat de presă”.

Nu că sună foarte cunoscut?

Dar ce mai vrea PNL, acum, la un an şi jumătate de la instalarea PSD, în proporţie de sută la sută, peste administraţia Capitalei, şi conducere discreţionară, în absenţa oricărei opoziţii, similar cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional?

Ei bine, doreşte (prin intermediul preşedintelui Buşoi) să pună pe jar (urgent!) societatea civilă, pe care o îndeamnă să adreseze, ea, întrebările necesare Gabrielei Firea.

"Este nevoie de o acţiune comună a organizaţiilor societăţii civile, alături de PNL, pentru a împiedica PSD să ocupe şi să folosească după bunul plac administraţia pe care o conduce. Este un moment în care societatea civilă trebuie să asume o poziţionare obiectivă, clară, faţă de administraţia PSD şi faţă de PNL. (…) Obiectivul celor 22 de firme create de primarul Firea este să răsplătească clientela PSD din Bucureşti-Voluntari şi să super-consolideze baza electorală a PSD în Capitală. Înfiinţarea celor 22 de firme este o mită administrativ-birocratică ce trece sub radarul Justiţiei şi care cu greu va fi blocată doar pe cale administrativă, fără presiune publică”.

La faza cu societatea civilă care doarme în bocanci, suntem absolut de acord. În ceea ce priveşte, însă, urgenţa cu care s-a trezit PNL s-o tragă de mâneci, îi aduc la cunoştinţă aprigului domn Buşoi că Tribunalul Bucureşti tocmai a respins acţiune formulată de consilierii generali USR împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.

Ca să vezi! Deşi USR s-a trezit mai devreme, tot degeaba. Mă întreb unde o fi fost Cristian Buşoi în timpul acesta, şi de ce nimeni nu a înţeles că fără o colaborare susţinută, la dreapta, totul se va duce către stânga.

Citește și: