43 vizualizări 18 apr 2008

Tribunalul Bucureşti a dat o sentinţă prin care declară ilegală decizia iniţială a Consiliului municipal de expropriere a unor imobile pentru realizarea controversatului Pasaj Basarab. Totuşi, primăria anunţă că va continua lucrările, aşa că fiecare bucureştean va plăti din buzunar 100 de euro pentru această construcţie. O mână de oameni şi o fundaţie se bat acum cu primarul Adriean Videanu şi cu tot sistemul lăsat la Primăria Capitalei de Traian Băsescu, încercând să oprească lucrările la pasaj. Ce mai vor şi ăştia, chiar cred că o pot face? Care este scopul acţiunii lor?

Răspunsul îl dă un exerciţiu de imaginaţie: vii acasă de la serviciu şi, în loc de „Bună!”, copiii îţi spun: „A venit un nene de la primărie şi ţi-a lăsat asta.” Iei hârtia şi inima îţi bate cu putere: e documentul de expropriere! Parcurgi repede textul, căutând cifrele. Uite! 10.000 de euro, în echivalent. Mai citeşti o dată, mai atent. Da, atâţia bani îţi oferă primăria pe casa în care stai cu copiii. Nu ştii cât înseamnă pentru Videanu 100 de euro sau 10.000 de euro. Ridici ochii şi priveşti la pereţii mohorâţi pe care i-ai curăţat de atâtea ori ca să arate bine, dar tot nu arată. Te uiţi la patul reparat a nu ştiu câta oară care tot şchiop e, la masa şi scaunele vechi, la covorul tocit. Da, poate că nu face mai mult de 10.000 de euro.

Dar asta e casa ta şi, aşa, înghesuită, îţi oferă adăpost ţie şi copiilor. Cu banii de la Videanu (9.900 de euro, că 100 trebuie să pui la construcţia pasajului) nu poţi să-ţi iei nici un sfert de garsonieră. Te întorci şi priveşti pe geam, peste şantierul din stradă care continuă de ani de zile, la hala de vizavi – raiul angrosiştilor de chinezării. Cu sigla de trei litere pe ea, nu e mai mare decât un bloc cu 40 de locuinţe. În ziare a scris că patronul a luat pe ea, tot de la Videanu, 4 milioane de euro.

Cam mare şi necinstită diferenţa. Îţi aminteşti că, pe vremea lui Ceauşescu, cei care erau expropriaţi primeau o locuinţă la bloc, plus o diferenţă de bani, cam cât o treime din preţul de atunci al unui apartament. Iar Ceauşescu a fost împuşcat, printre altele, pentru încălcarea drepturilor omului. Şi, atunci – te întrebi – ce ar merita Videanu şi sistemul său? Răspunsul e simplu: măcar să lupţi, pentru tine, împotriva lor.

Citește și: