Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1995 vizualizări 9 dec 2017

În Piaţa Mignanelli din sud-estul mai cunoscutei Pieţe a Spaniei din Roma, se află statuia Fecioarei Maria a Neprihănitei Zămisliri.

Neprihănita Zămislire (Imaculata Concepţiune) e dogma Papei Pius al IX-lea referitoare la Fecioara Maria, care s-a născut fără ca asupra sa să planeze păcatul originar, spre deosebire de toate celelalte fiinţe omeneşti se nasc cu păcatul originar care se şterge abia prin Taina Botezului.

Papa Francisc a depus şi el aseară, după obicei, un buchet de flori la baza coloanei care are în vârf statuia Maicii Domnului. Îl aşteptau mii de oameni, în prezenţa cărora Suveranul Pontif a rostit o tulburătoare rugăciune:

”Maică neprihănită, vin a cincea oară la picioarele tale ca episcop al Romei ca să te preacinstesc, în numele locuitorilor acestui oraş. Îţi mulţumim pentru grija statornică cu care ne însoţeşti în drumul nostru, al familiilor, parohiilor şi  comunităţilor religioase. Drumul celor care zilnic, uneori cu greu, traversează Roma să meargă la muncă. Drumul bolnavilor, al celor în vârstă, al tuturor săracilor, al atâtor imigranţi în locul acesta, din faţa războiului şi a foamei. Îţi mulţumim, fiindcă doar ce îndreptăm spre tine un gând sau o privire sau o ”Bucură-te, Marie” rostită în fugă, şi simţim mereu prezenţa ta de maică blândă şi puternică. Ajută, o, Mamă, acest oraş să dezvolte anticorpi împotriva unor viruşi ai timpului nostru: indiferenţa lui <nu mă priveşte>, precara educaţie civică care dispreţuieşte binele obştesc, frica de cel diferit şi de străin, conformismul deghizat, ipocrizia de a-i acuza pe ceilalţi de ceea ce noi înşine facem, resemnarea în faţa degradării moralei şi a mediului, exploatarea atâtor bărbaţi şi femei. Ajută-ne să îndepărtăm viruşii aceştia şi pe ceilalţi cu anticorpii care vin din Evanghelie. Ajută-ne să deprindem bunul obicei de a citi în fiecare zi o pericopă din Evanghelie şi, după exemplul tău, să păstrăm în inimă Cuvântul, ca - asemenea unei seminţe sănătoase  - să rodească în viaţa noastră. Fecioară fără prihană, în urmă cu 175 de ani, nu departe de aici, în biserica Sant’Andrea delle Fratte, ai atins inima lui Alfons Ratisbonne care, în acel moment, din ateu şi duşman al Bisericii, a devenit creştin. Lui i te-ai arătat ca Mamă a harurilor şi a milostivirii. Dăruieşte-ne şi nouă, mai ales în ceasul încercării şi al ispitei, să ne îndreptăm privirea spre mâinile tale deschise care lasă să coboare pe pământ harurile Domnului şi să ne scuturăm de orice aroganţă orgolioasă, ca să ne recunoaştem aşa cum suntem - mici şi bieţi păcătoşi, dar mereu fiii tăi. Iar astfel să ne aşezăm mâna mâna în mâna ta, ca să ne lăsăm conduşi din nou la Isus, fratele şi răscumpărătorul nostru, şi la Tatăl Ceresc, care nu oboseşte niciodată să ne aştepte şi să ne ierte când ne întoarcem la El. Îţi mulţumim, o, Maică, fiindcă ne asculţi totdeauna. Binecuvântează Biserica Romei, binecuvântează acest oraş şi întreaga lume”. Amin.

Citește și: