Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1747 vizualizări 31 aug 2017

E normal ca Liviu Marian Pop să fie extenuat după munca depusă în această vară.

El este acela care a gândit şi înventat manuale pe care nimeni nu le-a mai gândit vreodată.

El este omul care a revoluţionat pedagogia şi educaţia de bază, gândind şi propunând (atenţie!), manualul de Dirigenţie - (în loc să inspecteze şcolile, multe dintre ele focare de infecţie, de toate tipurile, inclusiv socială, neigienizate şi nerenovate încă).

El este omul care a propus „Bacalaureatul corectat online”, în loc să meargă mai departe, şi să propună „Şcoala absolvită la online”.

El este omul/ministrul care a luptat, mai presus de ridicol, pentru ca manualul de Educaţie Fizică şi Sport să câştige competiţia, văzând lumina tiparului înaintea tuturor celorlalte manuale, care nu „resimt” nici cea mai vagă rază de speranţă că vor fi, şi ele, gata la timp.

El este ministrul democrat care şi-a propus şi, credeţi-mă, va reuşi - etalând toate calităţile, inclusiv caracterul, activistului zelos şi harnic, de care trebuie să te ferească, în ordine, Dumnezeu, Ana, Luca şi cu Dej – să întoarcă Învăţământul, fie în condiţii de „război”, fie de dictatură, gen sfârşitul anilor 40, când s-a înfiinţat manualul unic, interzicând manualul alternativ, spre a le lăsa cadrelor didactice oportunitatea de a alege, din două, una: manualul de real sau manualul de uman.

El este omul de decizie, care, răspunzând întrebării, „În afara manualului de Educaţie Fizică şi Sport mai sunt gata, astăzi, şi alte manuale?!” a spus, senin: „E problema editurilor. Ele ştiu ce au făcut!”.

Şi, tot el este politicianul (fost sindicalist) care a promis că va iniţia un proiect de lege ce va pune capăt "sarabandei” ultimilor cinci ani, din piaţa editării manualului şcolar: Editura Didactică şi Pedagogică va produce, în exclusivitate, numai şi numai manuale aprobate „de sus”.

Acelaşi este „omul nou” care a primit, demn şi cu fruntea ridicată, replica pe temă din partea Asociaţiei Editorilor din România şi a Federaţiei Editorilor Europeni - nişte cetăţeni care se cam introduc în treburile noastre interne.

Astfel, FEE consideră măsura ca fiind „devastatoare”, şi, potrivit Publishing Perspectives, îi cere lui Iohannis, prin vocea preşedintelui federaţiei, Henrique Mota, să ia poziţie faţă de această situaţie.

"Începând de anul viitor, o singură editură, Editura Didactică şi Pedagogică, purtând stigmatul fostului regim comunist, va edita toate manualele. Aceasta înseamnă că profesorii şi elevii români nu vor mai avea şansa să aleagă între diverse manuale, iar competiţia între diverşi editori pentru a produce cele mai bune manuale va dispărea. (…) Suntem surprinşi că, în timp ce instituţiile europene discută legislaţia privind drepturile de autor pentru a permite utilizarea unor materiale suplimentare la şcoală, guvernul român ar putea lua o astfel de decizie unilaterală şi devastatoare", a apreciat Mota.

Toţi oamenii ăştia vorbesc, şi noi, treji la datorie, dormim, soro, pe masa guvernului, şi visăm la epoci revolute.

 

Citește și: