Victor ROTARIU
Victor ROTARIU
2584 vizualizări 14 nov 2015

Membrii grupului european nu îşi mai pot permite sisteme naţionale de informaţii şi contrainformaţii închise, "autiste", obsedate de colectarea informaţiilor care nu ajung, întotdeauna, unde trebuie şi mai ales în timp util. Fără o bună colaborare, centralizată, măcar pe această temă, a ameninţărilor teroriste, este foarte greu să fie evitate astfel de tragedii în viitor.

 

Pe fondul valului imigraţionist dar mai ales al creşterii ferocităţii atacurilor diverselor grupări teroriste (organizaţia Statul Islamic a revendicat seria de atentate) coordonarea şi colaborarea serviciilor de securitate din toate statele europene, indiferent de poziţia lor pe "lista de ţinte" ale acestor grupări, este vitală.

 

Pe străzile Parisului, înţesate acum cu peste 1.500 de militari cu arma la vedere şi cel mai probabil cartuş pe ţeavă, au avut loc şase atentate teroriste orchestrate diabolic, în lanţ, unul dintre ele fiind la mai puţin de 200 de metri de Stade de France, stadionul pe care se desfăşura meciul amical de fotbal Franţa-Germania. Teroriştii au ajuns la mai puţin de 200 de metri de preşedintele Franţei, care a fost scos de urgenţă, înconjurat de un scut uman, din incinta stadionului şi dus într-un „safe-house”. Pe străzile de lângă stadion, însă, zeci de persoane îşi pierduseră deja viaţa.

 

Neglijenţa sau pur şi simplu incapacitatea serviciilor secrete franceze este evidentă. Eşecul trebuie asumat, cu acest preţ enorm, de vieţi omeneşti, cu milioane de persoane care s-au baricadat, de frica teroriştilor, în propriile case şi trebuie găsită o soluţie fermă şi rapidă pentru ca o astfel de tragedie să nu mai poată avea loc. Trebuie evitată starea de panică generalizată care poate genera mişcări sociale de o amploare greu de estimat care nu vor duce, în final, decât la destabilizarea şi mai puternică a statului, în ansamblul său. Una dintre soluţii este un mecanism clar de coordonare a tuturor serviciilor de informaţii. Un organism comun, reprezentativ şi cu puteri executive, măcar pe tema comună a ameninţărilor teroriste.

 

Mesajul teroriştilor, scăldat în sângele a sute de oameni nevinovaţi, trebuie să rămână unic în istoria UE. În lipsa unor măsuri ferme, care să poată asigura siguranţa, sentimentul de încredere al cetăţenilor, întregul sistem european, pe fondul fricii colective a populaţiei, pe fondul valului imigraţionist, va scârţâi din toate încheieturile. Dincolo de mesajele de condamnare a acestor atentate trimise pe căi diplomatice, politicienii trebuie să se aşeze la masă şi să găsească soluţii pentru a asigura integritatea celor pe care îi reprezintă şi pentru a evita escaladarea tensiunilor interetnice, interreligioase şi interconfesionale dar şi pentru a preveni explozia unui val de naţionalism exacerbat, xenofob, care va pleda pentru autosuficienţă, care se va prezenta drept singura soluţie şi care va câştiga mulţi simpatizanţi.

 

Alternativa este doar o mult mai bună cooperare între membrii UE, scurtarea circuitului informaţiilor vitale între serviciile secrete ale statelor membre şi o poziţie comună mult mai bine închegată pe teatrele de operaţiuni de peste graniţele Uniunii.

Nu suferă doar Franţa, ci întreaga familie europeană, obligată, din nou, să se călească prin suferinţă.

Citește și: