Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2077 vizualizări 22 ian 2018

Prima destinaţie – Cairo. Sâmbătă, Pence a avut o întâlnire de trei ore cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, ale cărei subiecte au sunat destul de vag: contraterorism, situaţia Bisericilor creştine, problematica privind Coreea de Nord (?!) etc. Cu o zi înainte, al-Sisi tocmai îşi anunţase candidatura (aşteptată) la prezidenţialele care vor avea loc în luna martie. Pot să presupun că Mike Pence şi-a rezervat măcar o oră din cele trei pentru a-i mulţumi liderului egiptean pentru poziţia reţinută (n-am găsit alt eufemism) adoptată faţă de decizia-dictat a preşedintelui Trump din 6 decembrie privind Ierusalimul şi pentru a reînnoi câteva promisiuni economice.  

A doua destinaţie – Amman. Pence a constatat aici că regele Abdullah al II-lea nu şi-a schimbat punctul de vedere, lucru altminteri cunoscut: unica soluţie a conflictului israeliano-palestinian e formula a două state, cu capitala Palestinei în Ierusalimul de Est.

Aseară, vicepreşedintele Statelor Unite a ajuns în Israel, unde a fost întâmpinat de... ministrul Turismului. Azi-dimineaţă a avut o convorbire cu premierul Netanyahu, în cabinetul acestuia, prilej să-şi exhibe entuziasmul că se află (pentru a cincea oară) în ”Ierusalim, capitala Israelului”  şi încredinţarea că părţile în conflict au intrat în era păcii. Trebuie subliniat că Michael Richard Pence e un creştin evanghelic fervent şi unul dintre susţinătorii fără condiţii ai deciziei-dictat din 6 decembrie.

De altfel, în discursul susţinut la prânz în plenul Knessetului, Pence a făcut dese referiri la Pentateuhul Vechiului Testament (Tora), în tradiţia aşa-numitului sionism creştin. (Reamintesc că, mai mult şi  mai cu amplomb decât evreii americani înşişi, Biserica Evanghelică din SUA susţine statul Israel).

Parlamentarii evreii l-au aplaudat în picioare, paralmentarii arabi i-au boicotat speech-ul.

Mahmud Abbas a refuzat să se vadă cu pe vicepreşedintele Americii, anunţând acest lucru încă din decembrie.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene se află la Bruxelles, cerând miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană să recunoască statul palestinian. (În decembrie, în Adunarea Generală a ONU, ţările membre ale Uniunii Europene au votat pentru proiectul de rezoluţie care condamna decizia-dictat a preşedintelui Donald J. Trump privind Ierusalimul, cu excepţia României, Poloniei, Cehiei, Unagariei şi Letoniei care s-au abţinut şi a Lituaniei care a considerat că e mai înţelept să lipsească).

Invocând faptul că Statele Unite nu mai pot fi un mediator obiectiv între israelieni şi palestinieni, Abbas solicită implicarea UE în procesul de pace.  


Vizita la Ierusalim a vicepreşedintelui Mike Pence se vădeşte astfel complet inutilă, în absenţa reprezentanţilor palestinieni. Înaltul demnitar american n-a spus nimic nou, iar din exaltările sale nu s-a putut deduce nici un plan de pace.

Citește și: