Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2802 vizualizări 24 oct 2017
Timp de trei zile, Teodor Meleşcanu s-a aflat într-o vizită oficială în Israel. Premierul Netanyahu, care deţine şi portofoliul Externelor, şi-a rupt astăzi câteva minute ca să-l întâlnească, după ce ieri îşi trimisese la înaintare adjunctul.  
 
Ieri, în ziua când l-a primit pe Meleşcanu în Beit haNassi (“Casa Preşedintelui”) din Ierusalim, preşedintele Reuven Rivlin a deschis, printr-un discurs fulminant, sesiunea de iarnă a Knessetului.
 
Discursul, căruia media i-a şi dat un nume,  “Potopul”, a fost un rechizitoriu fără precedent la adresa politicianismului, a politizării instituţiilor, a intimidării Justiţiei şi presei, a şubrezirii statului de drept. Întreaga vehemenţă oratorică a preşedintelui ţării s-a îndreptat spre partidul de guvernământ al cărui veteran este, Likud, şi către şeful acestuia, Benjamin Netanyahu. Parlamentarii majorităţii au trebuit să fie scoşi din sală, Opoziţia a aplaudat în delir.
 
Potrivit relatărilor lui Raviv Drucker de la Canal 10, Reuven Rivlin şi-a pregătit speech-ul din Knesset luni de zile, iar cu o noapte înainte n-a închis un ochi, fapt pentru care, după ce i-a aripat pe membrii Legislativului, s-a grăbit să ajungă acasă şi să se culce. Cât de atent să fi fost ieri la limbajul de lemn nobil al relaxatului ministru Meleşcanu?   
 
În discursul său din Parlament, Netanyahu s-a victimizat copios, arătând Justiţiei, presei ticăloşite, opoziţiei politice anti-naţionale şi, în general, reprezentanţilor poporului nerecunoscător, că sub înţeleapta sa conducere Israelul e nu doar o mare putere regională, ci şi “o putere mondială în ascensiune”, “o mare putere economică”, “o putere militară cum n-a mai fost” în istorie.
 
Nu ştiu ce a discutat ministrul Meleşcanu cu prim ministrul israelian (comunicatul de presă al MAE, greu de citit,  menţionează doar întâlnirea cu preşedintele şi alte întrevederi fără ţintă). Pe Twitter, Bibi enumeră eternele trei teme, niciodată urmărite până la capăt: tehnologie, agricultură şi antreprenoriat.
 

Netanyahu, liderul unei “puteri mondiale în ascensiune” (preşedintele Israelului are o funcţie ceremonială) e sătul, probabil, să tot primească înalţi oficiali români (în luna mai a fost în vizită premierul de atunci, unul Grindeanu), orbecăind pe aceleaşi trasee de protocol, reprezentând o ţară fără proiect. 

Citește și: