174 vizualizări 7 dec 2009

"Simt nevoia să mă spăl pe mâini după ce am băgat votul ăsta în urnă." Asta le-am spus membrilor comisiei de vot de la liceul "Aurel Vlaicu", înainte de a pleca. O doamnă din capul mesei mi-a replicat zâmbind: "Cum ieşiţi, în dreapta, după uşă, avem dezinfectant; ne-am gândit că or să vrea mulţi." În anul 2000, când aveam de ales între Ion Iliescu şi C.V. Tudor, mulţi simţeau nevoia să-şi dea palme când ieşeau de la vot, acum tendinţa e să te speli pe mâini.

Cred că asistăm la ceea ce numeam într-un editorial de astă-vară votul pe baza criteriului "răul cel mai mare". În 2000 şi 2004 s-a votat "Răul cel mai mic". Acum se votează "Nu răul cel mai mare" pentru că din 2004 şi până acum, răul nu a încetat să crească în România. Ca şi în 2004, asistăm la încă un episod din bătălia care ajunsese până la îmbrânceli şi înjurături printre dinţi pe culoarele Sălii Palatului, la Congresul XIV din 20 noiembrie 1989: avem de ales între Partid şi Securitate. Cu excepţia fanilor sălbatici ai celor doi candidaţi, nu cred că va ieşi cineva pe stradă să serbeze victoria.

Totodată, cred că a dispărut fenomenul numit "Votul mesianic". Sunt în minoritate cei care au votat cu credinţa că după această alegere, câştigătorul va face minuni, va alunga urâţii din ţară şi va "salva" România.

Funcţionează principiul regretului minim: măcar să nu fie mai rău. Oamenii sunt mai angajaţi şi mai conştienţi civic, prezenţa la vot e mai mare, iluziile sunt mult mai mici.

Spuneam vineri că în acest scrutin emoţional se alege între frică şi ură. Se va vedea ce sentiment e mai tare: frica zilei de mâine sau ura împotriva mogulilor şi "comuniştilor". În ultimul moment, între frică şi ură s-a strecurat prostia.

De fapt, bătălia se dă între Traian Băsescu şi Crin Antonescu. Dacă Geoană câştigă, trebuie să îi ridice o biserică lui Crin Antonescu. Dacă Băsescu câştigă, trebuie să-i mulţumească din inimă lui Geoană.

Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

Citește și: