Gandul.info
Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2457 vizualizări 18 dec 2017

Sute, dacă nu mult mai mulţi procurori din parchetele din ţară au protestat, astăzi, faţă de modificările pe care puterea de la Bucureşti le-a propus şi intenţionează să le adopte, în cazul Codurilor, Penal şi de Procedură Penală, în ciuda tuturor semnalelor de alarmă trase de societatea civilă şi de marea majoritatea a magistraţilor din România.

Parlamentarii majorităţii par blocaţi într-un avion, el însuşi înţepenit pe un pilot automat scurtcircuitat, care se îndreaptă, vertiginos, către un impact violent cu societatea, generator al unei explozii sociale majore.

Pentru că, dacă până la această ultimă anihilare a Codurilor, românul a protestat dintr-un principiu inalienabil, acela al păstrării Justiţiei în stare de funcţionare în statul de drept, acum, mai mult ca oricând, este vorba despre desfiinţarea, fără drept de apel a siguranţei cetăţeanului, prevăzută, explicit, de Constituţia României. De punerea la îndoială/la zid a personalităţii şi demnităţii individuale şi de grup a românului. De declanşarea, în ultimă instanţă, a disoluţiei statului, ca organizator şi responsabil social.

Majoritatea cetăţenilor se întreabă, şi pe bună dreptate, dacă avem de-a face cu o răzbunare absurdă a legiuitorului, consecventă respingerii populare a OUG 13, cu o disperare fără margini, generatoare de măsuri scăpate de sub controlul logicii, bunului-simţ social, a instinctului de conservare - pentru că aici nu se pune problema desfiinţării securităţii naţionale cu excepţia parlamentarului, ci şi a lui şi a familiei sale, fără îndoială -, sau de un joc periculos, supralicitat, în scopul creării posibilităţii unor negocieri ulterioare...

Însă, cu astfel de coduri legislative, nimeni, de la vlădică la opincă, nu mai poate fi apărat, nici de justiţie, nici de instituţiile de forţă ale statului, ci, eventual, de bunul Dumnezeu, care are, însă, şi el, propria-i judecată, dându-i fiecăruia, după contribuţie.

Le atrag atenţia întâmplaţilor în Parlament că, alături de magistraţi, au protestat astăzi, şi poliţiştii, despre care ştim că, deja, mor prea mulţi la datorie, din mult prea puţinii care mai sunt în serviciu. Mă întreb ce soartă vor avea, şi ei, pe lângă cetăţeanul pe care ar trebui să-l protejeze, odată cu intrarea în vigoare a codurile criminale gândite şi adoptate de actuala putere.

Între altele, magistraţii-protestatari au declarat că modificările prevăzute „sunt foarte grave” reprezentând răsturnarea valorilor unei adevărate societăţi democratice. „Avem o manifestare în temeiul rolului pe care-l au magistraţii, de a apăra interesul general al societăţii, dar şi pentru a atrage atenţia cetăţenilor asupra unor modificări legislative care se preconizează a fi făcute pentru Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, modificări care, din punctul nostru de vedere, sunt foarte grave şi ar reprezenta o răsturnare a unor valori ale unei societăţi democratice, o răsturnare cu care noi nu suntem de acord", spun ei, şi consideră ca fiind „inadmisibil din punctul de vedere al procurorilor să nu poată fi folosite imagini luate într-un loc public de o cameră de luat vederi instalată de autorităţi sau de oricine altcineva” sau să i se permită inculpatului „să participe la orice audiere a oricărui martor sau a oricărei victime a unei infracţiuni cu violenţă, ceea ce ar face ca acei martori sau victime să renunţe la ideea de justiţie".

În concluzie, potrivit spuselor acestora, „întregul probatoriu va avea de suferit, iar dacă activitatea noastră va avea de suferit, va avea de suferit întreaga societate. Un cetăţean, în eventualitatea nefericită în care ar cădea victima unei infracţiuni, un dosar penal nu ar putea să conducă la o finalitate fericită în condiţiile în care probatoriul ar avea de suferit”.

Altfel spus, dacă disperaţii parlamentari ai puterii nu se decuplează de la scurtcircuitatul pilot automat, societatea va fi pusă în situaţia extremă de a nu mai putea fi protejată de stat şi de instituţiile sale.

Din acel moment se va pune, fără îndoială, întrebarea: cine se face vinovat de crimă?!

P.S. Şi, ca să ne dăm seama despre ce parlamentari şi despre ce legi vorbim, iată şi o iniţiativă legislativă, de ultimă oră, depusă la Senat de iniţiatoarea proiectului, Andreea Cosma, judecată pentru corupţie. Potrivit iniţiativei, faptele de corupţie comise în beneficiul altor persoane nu vor mai fi incriminate…

Adevărul este că, dacă primeşti un vagon de bomboane şi pui câteva pe coliva PSD, nimeni nu te poate acuza de corupţie.

Citește și: