Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
12487 vizualizări 24 mar 2012

Băse, Marele Om din Ţinutul Procurorilor Obosiţi, a  vorbit ca un adevărat şef de trib: Tsamina mina zangalewa! (Ce-a zis? Întrebaţi-o pe Shakira). Inimos cum îl ştim, ne-a promis că rezolvă el şi problema cu Boldea.

Marele Om îşi ia o lance şi-o măciucă, se vopseşte ca un kikuyu şi ia avionul de Nairobi (ăla cu coada colorată). Când ajunge la destinaţie, mai întâi somează: Dă-te jos din baobab! Dacă nu-i răspunde nimeni, scutură pomul. (Poate pică ceva). Dacă nu cade nici un boldea, nu disperă. Îl caută în gaură de şarpe. Cum e să cauţi în gaură de şarpe? Foarte greu. Nu poate singur. Marele Om din Ţinutul Procurorilor Obosiţi trebui să-şi ia un kamũndũ (un omuleţ). Poate pe Boc. Kamũndũ e ţinut de picioare şi introdus în gaură cu o făclie aprinsă. (Cu puţin noroc, scapă). 

Dacă nu e nici în gaură de şarpe, poate e la omologii kenyeni de la Partidul Democrat Portocaliu. (De unde-i vine numele? De la referendumul pentru Constituţie, din 2005. Cei care răspundeau DA, puneau ştampila pe o banană. Cei care răspundeau NU – pe o portocală). Vă imaginaţi cum arată o Şcoală de Vară la oamenii ăştia?... Ca un adevărat mũteti (politician),  Boldea s-ar putea să fie acolo, să le împărtăşească arborigenilor din experienţa lui în Comisia Juridică.

Ghinionul lui Băse, Marele Om din Ţinutul Procurorilor Obosiţi, ar fi ca fugarul să fi luat rata de Congo. Cunoscătorii spun că sunt vreo 25oo de kilometri până acolo. Poate în linie dreaptă, din pom în pom. Altfel, dacă aţi întreba-o, madam Tatoiu ar putea să vă explice că e un drum lung şi întortocheat, cu firma de safari Scapă Cine Poate.

Dacă nu-i nici la Nakuru, nici la Samburu, nici la Bandundu, nici la Katanga, e posibil să fi avut dreptate doamna Kövesi: nu e în gaură de şarpe, e în vidul legislativ. Acolo însă ştii când pleci, dar nu ştii când te întorci.

Citește și: