Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3987 vizualizări 13 ian 2018

Fiul cel mare al premierului, Yair Netanyahu, a comis-o din nou.

Canal 2 TV a transmis o înregistrare audio din 2015, ai cărei protagonişti sunt Yair Netanyahu, fiul lui Jackob (Koby)  Maimon,  magnatul gazelor, şi un tânăr, apropiat al miliardarului australian James Paker (cel logodit la un moment dat cu Mariah Carey). E vineri spre sâmbătă (noaptea de Shabbat) şi băieţii sunt într-un turneu bahic pe la cluburile de striptis din Tel Aviv. Discută despre bani (o prostituată costă 400 de şekeli, echivalentul a circa 100 de euro) şi despre fete. Yair se arată dispus să-şi ofere fosta iubită, ca să-şi plătească datoriile. Ceea ce şochează e o replică a lui Yair, adresată lui Nir Maimon: ”Frăţioare, taică-miu a obţinut un contract de 20 de miliarde pentru taică-tu şi nu poţi să-mi dai 400 de şekeli?”, ba chiar insistă, reamintind cum prim ministrul Netanyahu a luptat în Knesset pentru a i se atribui bătrânului Maimon concesiunea exploatării unui câmp de gaze aflat în largul mării.  

Înregistrarea a fost oferită mai multor instituţii media, care însă n-au avut curajul sau resursele să o achiziţioneze. A cumpărat-o Canal 2, în schimbul a 50.000 de şekeli (aproximativ 12.000 de euro) şi a anunţaţ că mai există o parte deosebit de delicată, pe care deocamdată nu au făcut-o publică, dar au anunţat că urmează, la momentul potrivit, să o facă.

Yair (26 de ani) nu are încă nici un fel de ocupaţie, nepărăsind încă statutul de ”copil de bani gata”. Singura sa preocupare serioasă a fost când şi-a îndeplinit serviciul militar, în cele mai blânde condiţii, la biroul purtătorului de cuvânt al Armatei.

Revolta publicului israelian legată doar de dezvăluirea privind  afacerea Isramco (numele comapniei de exploatare a gazelor), care la vremea respectivă a suscitat multe discuţii şi vine acum să le confirme bănuielile. E vorba despre faptul că, pentru prima oară în istoria statului, fără nici un motiv de securitate, fiii unui premier (e vorba şi despre fratele lui Yair) beneficiază de protecţie (gardă de corp a Shin Bet şi şofer).

Revoltătoare, de asemenea, e reacţia premierului. Iniţial a acuzat presa, ca de obicei: “Aceasta este un nou record al infamiei în vânătoarea de vrăjitoare şi atacurile fără precedent asupra familiei noastre, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în cazul  altora premieri ai căror copii au fost împotriva armatei israeliene chiar şi vreme de război”. Ulterior şi-a scuzat odrasla, pe motivul că a vorbit sub influenţa alcoolului. Joi, în Cabinet, a cerut ministrului Justiţiei, doamna Ayelet Shaked, să verifice legalitatea acestor ”scurgeri de informaţii”: “Este momentul ca sistemul dumneavoastră de Justiţie să înceapă să acţioneze şi să ne apere. E serios! S-a întâmplat astăzi cu Yair Netanyahu, mâine se întâmpla cu Regev (doamna Miri Regev, ministrul Culturii, n..m.), cu Kahlon (Moshe Kahlon, ministrul Finanţelor, n.m.) şi cu alţii”.  Doamna Regev, un fel de Nimrata Haley (păstrând proporţiile), se lansase înainte, în faţa colegilor de guvern, într-o patetică argumentaţie în favoarea unei anchete imediate asupra celor care şi-au permis să dezvăluie contribuabililor pe ce plătesc aceştia gărzi de corp şi şoferi.

Se pare că premierul Netanyahu ştia de înregistrare de la sfârşitul lui 2016 şi că a făcut tot ce i-a stat în putinţă să nu fie publicată. Resuscitarea afacerii gazului, ca urmare a denunţului propriului fiu, i-ar putea aduce al treilea dosar de suspect.

Citește și: