Andreea OFIŢERU
5366 vizualizări 13 feb 2015

Ideea de a experimenta cum e să dormi pe un pat de gheaţă a fost de fapt a Adelinei, care l-a convins apoi şi pe Viorel că asta poate fi o experienţă de neuitat. „A fost prima şi s-ar putea să fie chiar ultima noapte petrecută într-un hotel de gheaţă. Nu ştiu dacă aş putea să mai stau. E o experienţă unică. E frumos într-adevăr, nu e nici frig, nici cald. E destul de umed. Dacă scoteai capul un pic din sacul de dormit simţeai la faţă un pic cum te strânge frigul”, a povestit Viorel experienţa prin care a trecut în noaptea în hotelul de gheaţă.

Asta după ce atunci când au urcat la Bâlea lac cu telecabina cel care i-a îmbarcat le-a spus că vor fi încă două statui de gheaţă. „Abia aştept să-i spun celui de jos,de la cabană, că nu sunt statuie”, a glumit Viorel, care spune că trebuie să te pregăteşti într-un fel psihic şi să fii bine îmbrăcat atunci când te hotărăşti să dormi pe gheaţă.

Foto Gândul//Adelina şi Viorel au dormit sâmbătă noapte în camera Capricornului din Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac

„Locul ăsta e chiar unic, nu poţi să te trezeşti oricând şi să vezi că tavanul tău e făcut din zăpadă. Ce a fost foarte interesant a fost că nu e aşa de frig pe cât ne-am pregătit noi. Poate lumea nu observă, dar camerele au instalaţie electrică. Temperatura nu se schimbă peste noapte, au fost 1-2 grade Celsius”, a spus Adelina, care mărturiseşte că înainte de culcare au băut nişte votcă din pahare de gheaţă şi s-au dat cu bobul. Cei doi au stat în camera zodiei Capricornului, cu toate că ambii sunt în Fecioară.

Cele 12 camere, cât are Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, au ca motiv anul acesta, când se implinesc 10 ani de la inaugurarea primului hotel de gheaţă,  Zodiacul. Fiecare cameră cuprinde pe lângă patul de gheaţă şi o sculptură specifică zodiei pe care o reprezintă.

 Foto Gândul// Camera Capricornului  din Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac

Iniţiatorul proiectul, Arnold Klingeis, spune că pentru ediţia aniversară de 10 ani a vrut să aleagă o temă prin care fiecare turist să se recunoască pe sine. „Când vine la hotelul de gheaţă,  fiecare turist  îşi caută în primul rând care este zodia lui. Prin această temă am creat o legătură mult mai strânsă între turist şi ideea hotelului de gheaţă”, a spus  Arnold Klingeis. Acesta arată că până acum aproximativ 2.500 de turisţi au vizitat hotelul de gheaţă, iar în următorii 10 ani vrea să ajungă la 10.000 de turişti şi să dubleze capacitatea de cazare a hotelului, deoarece gheaţă este din plic în Lacul Bâlea din apropiere.

Arnold Klingeis, care între timp a fost ales  primarul oraşului Avrig, şi-a botezat cei doi copii în biserica de gheaţă de la Bâlea Lac, aflată în imediata apropiere a hotelului de gheaţă. Aici se ţin şi slujbe de toate confesiunile religoase. „Anul acesta nu avem deocamdată programată nicio cununie, dar în ultimii 10 ani 10 cupluri s-au cununat aici, la biserica de gheaţă”, a spus Arnold Klingeis.

Costul pentru o noapte petrecută pe patul de gheaţă este de 100 de euro sau echivalentul în lei. Mulţi dintre cei care vin la Bâlea Lac vizitează hotelul de gheaţă, biserica aflată în apropiere şi cele două igluuri din apropierea hotelului, nu şi dorm în camerele de gheaţă.

„Anul acesta am avut o cerere în căsătorie ca la carte: băiatul a pregătit tot, fata nu a ştiut nimic, iar în ianuarie a avut loc cererea în căsătorie”, a spus Regine Klingeis, administratora de la Cabana Bâlea Lac.

Dacă cei care se decid să doarmă în hotelul de gheaţă nu rezistă până dimineaţa, atunci ei se pot caza la cabanele din apropiere.

„Am avut cazuri când ne-au sunat că nu mai pot sta pe gheaţă şi le-am dat cameră la cabană. Majoritatea celor care vin dorm o singură noapte pe patul de gheaţă”, spune doamna Klingeis, care arată că preţul unei nopţi la Cabana Bâlea Lac este 200 de lei în extrasezon pentru  2 persoane, cu micul dejun inclus.

Cei care nu vor să înnopteze la hotelul de gheaţă o pot face într-unul dintre cele două igluuri aflate în apropire. O noapte  într-o cameră  din  igluu costă 660 lei, în timp ce în hotelul de gheaţă costă  440 lei. Copiii între 6 şi 15 ani beneficiază de o reducere de 50%, iar pentru copiii sub 6 ani este gratuit. Micul dejun nu este inclus în preţ, dar se poate lua  la Cabana Bâlea Lac contra a  30 lei/zi. Turiştii care se cazează la hotelul de gheaţă îşi pot  lăsa bagajele la Cabana Bâlea Lac.

Foto Gândul/// În holul hotelului există un bar la care turiştii pot servi băuturi cu alcool sau fără alcool

Foto Gândul// Mediul de la barul Hotelului de Gheaţă

Turiştii care decid să înnopteze la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac trebuie să ştie că pentru a nu îngheţa pe patul de gheaţă există o tehnică de aranjat aşternuturile. „Pe pat sunt mai multe pături pe care le oferim turiştilor. Pe salteaua care se pune deasupra patului de gheaţă punem o pătură care ţine foarte bine căldura, iar apoi turiştii intră  sacii de dormit. Peste pături avem şi două perne care se pun la picioare. Temperatura este de aproximativ 0 grade în cameră, iar în sacii de dormit se menţine temperatura corpului”, a spus Andreea Voloşenco, angajata care are grijă ca turiştii să aibă tot ce le trebuie în hotelul de gheaţă.

Ambasadorul Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac este cunoscutul artist Ovidiu Lipan Ţăndărică, care vine cu plăcere să viziteze Munţii Făgăraşului. „România are locuri frumoase, locuri minunate, eu nu mă satur să le vizitez, de fiecare dată descopăr ceva nou. Mai ales aici, la Bâlea Lac, unde avem Hotelul de Gheaţă şi Biserica de Gheaţă, unice în Europa”, a spus Ovidiu Lipan Ţăndărică, care îşi doreşte să susţină un concert la Bâlea Lac.

Foto Gândul// Oviudiu Lipan Ţăndărică, în camera Vărsătorului

„Ar fi interesant să dau un concert de muzică clasică, dar şi cu muzică românească. De ce nu?  Sunetul e absolut diferit în gheaţă. În plus, la vară, eu îmi doresc să pot realiza un concert pe o platformă pusă pe lac, unde să cânte orchestra. Va fi un element unic care va completa Hotelul de Gheaţă şi Biserica de Gheaţă”, a spus Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Complexul de Gheaţă de la Bâlea Lac a fost inaugurat oficial la sfârşitul săptămânii trecute în prezenţa ambasadorului Germaniei la Bucureşti, domnul Werner Hans Lauk, a artistului Ovidiu Lipan Ţăndărică – unul dintre ambasadorii turismului românesc, dar şi a Francescei Baciu – balerina aleasă în acest an pentru a reprezenta imaginea Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac.

„Sunt mândră să pot promova imaginea Hotel of Ice Bâlea Lac în acest sezon şi imaginea României în lume, aşa cum am promovat imaginea României până acum, prin performanţele mele. Bâlea Lac este, într-adevăr, un loc fascinant şi sunt fericită să fiu aici, ca imagine a acestui brand turistic unic în Europa de Sud-Est”, a declarat Francesca Baciu, imaginea Hotelului de Gheaţă, la inaugurarea Complexului Turistic de Gheaţă de la Bâlea Lac.

Foto Gândul// Balerina Francesca Baciu, imagina Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac

La eveniment a participat şi şi Jakob Hausmann, renumitul maestru bucătar  eleveţian  de la „Mica Elveţie”, care va avea trei spectacole în bucătăria Restaurantului de Gheaţă de la Bâlea Lac, începând cu 28 februarie.

Pentru acest sezon, Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac a fost deschis publicului pe 23 decembrie. Primii turişti care s-au cazat în camerele de gheaţă au fost britanicii, care au ocupat toate camerele hotelului de Crăciun şi de Revelion. Pentru a ajunge la Bâlea Lac, turiştii vor lua telecabina de la Bâlea Cascadă, locul situat în comuna Cârţisoara din judeţul Sibiu.

Foto Gândul - de la dreapta la stânga// Ovidiu Lipan Ţăndărică, Werner Hans Lauk -Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Dorin Magda-primarul din Cârţisoara, balerina Francesca Baciu, Arnold Klingeis-primarul din oraşul Avrig şi maestrul bucătar Jakob Hausmann

Foto Gândul//Imagine din telecabină,  de la coborârea de la Bâlea Lac

Foto Gândul/// Cabana Bâlea Lac, situată la 2034 de metri altitudine

Foto Gândul// Tarifele pentru vizitarea complexului de gheaţă
 

Citește și: