Andreea OFIŢERU
848 vizualizări 3 nov 2014

În partea a doua a zilei de duminică, pe strada care duce de la Metroul Grozăveşti înspre Universitatea Politehnică, se formase o coadă consistentă, pe trei-patru rânduri, la secţia de votare de la UCECOM, cea mai apropiată de căminele în care locuiesc.

„N-am auzit niciodată aşa ceva, să stai la o aşa coadă să votezi şi să meargă aşa de greu! Am auzit şi nişte nebunii, cum că cei care ne-au luat buletinele la vizat le-ar fi folosit şi noi am fi votat deja. Se aud tot felul de lucruri la noi. Şi de asta am venit să 'mai votez o dată', să vedem ce se întâmplă? Fac puşcărie sau nu?”, spune Ionuţ, student la Automatică, care stă de o oră la coadă. A venit împreună cu colegul lui, Claudiu, care spune că e hotărât să stea până la final, chiar dacă până la închiderea urnelor mai este mai mult de o oră, iar afară este destul de frig.

”E prima dată când votez aici, dar n-am auzit de la cunoştinţele mele, studenţi mai mari, că ar fi fost vreodată aşa. A ieşit preşedintele comisiei şi a spus că să nu mai stăm aici, că mai sunt şi alte secţii de votare, dar peste tot e la fel”, spune Claudiu.

Mulţi dintre tinerii care au răbdare să stea la coadă votează pentru prima dată. Daniela e în anul I la Automatică şi a stat la coadă două ore, dar a reuşit să voteze până la urmă. „Îmi părea rău dacă stăteam atât şi nu votam. Am zis că măcar de data asta să votez, că în primavară n-am avut cum să votez”, spune Daniela. „Şi ai început şi tu cu preşedintele!”, îi spune colegul ei din anul II.

Alţi studenţi aflaţi la coadă susţin că au fost la alte secţii de votare, dar n-au fost lăsaţi să voteze din cauză că au viză de flotant în Regie. ”Am fost în Crângaşi. Şi au zis că am viză de flotant în Regie, atunci preşedinta s-a uitat aşa la mine şi mi-a zis că dacă am viză să merg să votez unde am viză”, spune unul dintre studenţii de la coadă.

Din când în când din sala de vot iese preşedintele de comisie care le spune tinerilor că se poate vota şi la alte secţii. ”Într-o oră şi jumătate sau cât mai e puteţi să ajungeţi şi la alte secţii”, le spune preşedintele comisiei.

”Păi acum nu avem timp să mai ajungem”, îi răspund studenţii. ”Eu am fost în Crângaşi, la secţia de votare de acolo şi mi-au zis că dacă am viză de flotant în Regie trebuie să vin să votez aici”,afirmă unul dintre tinerii care stau la rând.

O doamnă iese din secţia de votare cu formulare pentru declaraţia pe propria răspundere că nu au mai votat şi în localitatea de domiciliu. Până acum formularele trebuiau completate numai în sala de vot. Acum însă studenţii le pot completa afară ca să câştige timp. „Şi asta a întârziat procesul de votare, că trebuie să completeze şi să semneze în faţa noastră”, precizează preşedintele secţiei de votare.

Între timp, în secţia de votare, intră viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea, fost preşedinte al studenţilor şi fost consilier al Ecaterinei Andronescu, pe când aceasta era ministru.

„Am venit să vorbesc cu preşedintele secţiei de votare să vedem ce facem cu studenţii care nu apucă să voteze. Nu se poate ca ei să stea în frig atâtea ore şi să nu poată vota”, a spus Petrea. El e însoţit de alte trei persoane de la Primăria Sectorului 6.

Gabriel Petrea, viceprimarul Sectorului 6, a intrat în secţia de votare

Atunci când unul dintre observatorii străini de la Platforma Europeană pentru Alegeri Democratice le face observaţie că nu e legal ca reprezentanţii primăriei să fie în secţia de votare. Spiritele se încing, iar unul dintre reprezentanţii primăriei spune că va suna la 112.

În curtea clădirii UCECOM intră câţiva jandarmi. „Voi ce căutaţi aici?”, îi întreabă unul dintre politiştii aflaţi deja în curte. „Păi, ne-a trimis domnul Dascălu, a zis că aveţi nevoie”, îi răspunde unul dintre jandarmi.

Pe lângă coada formată din aproximativ 150 de studenţi trece o doamnă de la  biroul electoral de sector care le spune tinerilor că le place să stea în frig degeaba.

„La alte secţii se votează liniştit la căldură. Nu mă interesează viza, ci domiciliul. Sunteţi din altă localitate decât Bucureşti, vă duceţi oriunde în Bucureşti şi puteţi vota! Aţi fost îndrumaţi eronat de către preşedinţii de secţie, care şi-au recunoscut vina”, le spune doamna.

„De ce aici nu se poate vota normal? De ce în altă parte se poate şi aici nu se poate vota? De ce să stăm la coadă”, o întrerupe unul dintre studenţii de la coadă. „Ba da, se poate vota”, le răspunde reprezentanta biroului electoral.

„Atunci de ce trebuie să stăm să completăm formularele acelea?”, o mai întreabă tânărul. ”Vă referiţi la declaraţiile pe proprie răspundere? Această măsură o decide preşedintele de secţie, el decide ceea ce face”, le spune femeia.

Mai sunt cinci minute până la ora 21 şi aproximativ 120 de studenţi mai stau încă la coadă. Cei din faţă devin nervoşi atunci când văd că poliţiştii vor să închidă uşa clădirii.

„Vrem să votăm! Vrem să votăm! Am stat două ore la coada asta ca să nu votez?”, strigă un student. „Asta e democraţia lui Ponta!", conchide  un alt student care e nevoit să plece fără să voteze.

Coada de la secţia de votare de la UCECOM se întinde până în stradă

Studenţii speră să intre la vot

Daniela a votat pentru prima dată în viaţa ei

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 au intrat în secţia de votare

La ora 21 studenţii din Regie încă sperau că vor vota

Politiştii pleacă ultimii din curtea de la UCECOM

Citește și: