Andreea OFIŢERU
6121 vizualizări 4 iun 2014

De cum intri în clădirea cu cupolă de la Politehnică  atmosfera e însă mult mai animată. Femeile de serviciu tocmai au terminat de lustruit podelele care încă lucesc de apă, iar sus la etaj sunt câţiva studenţi care vorbesc tare de se aude până jos.

MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// cu puţin înainte să ajungă premierul muncitorii tăiau arbuştii.

La ora 15.55, se deschid uşile de la biroul Senatului, ies decanii  şi profesorii de la universitate şi se îndreaptă înspre sala de festivităţi, unde la ora 16.00 ar trebui să înceapă inaugurarea proiectului, la care sunt anunţaţi să participe premierul Victor Ponta şi miniştrii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu.

„Să ştiţi că îmi e dor de dumneavostră, domnu’ ministru”

Primul care soseşte e ministrul Cercetării şi Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu. Salută pe toată lumea, de la studenţi până la simpli angajaţi. ”Să ştiţi că îmi e dor de dumneavostră, domnu’ ministru. Îmi lipsiţi să ştiţi”, îi zice o doamnă blondă care se repede să-l sărute.

MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// Femeile de serviciu au spălat podele

La 16.10 sala era aproape plină, toate camerele de luat vederi erau aranjate în rând, gata să fie pornite când vine premierul şi miniştrii.

”Dar nu începe?” , întreabă unul dintre studenţi. ”Ne-a anunţat că mai întârzie, e prins la Parlament”, îi răspunde timid unul dintre angajaţii de la universitate. La îndemnul „Hai să fumăm atunci” trei sferturi dintre studenţi ies pe balconul din apropiere.

După ce-şi calmează nervii, studenţii revin în holul din faţa încăperii. ”Pe unde ar trebui să vină? Prin stânga sau prin faţă?, se întreabă una dintre studente. ”Nu ştiu pe unde, dar să vină”, răspunde unul dintre tineri. Era deja ora 16.30, toată lumea îşi pierduse răbdarea.

„Dottore, dottore, păi ce faci!?”

Unul dintre cei care aşteaptă, fost student al Politehnicii şi membru al în Uniunea Studenţilor,  povesteşte că a terminat şi doctoratul, dar încă nu e angajat nicăieri. ”Dottore, dottore, păi ce faci!? Tu eşti dottore”, încep colegii lui să-l tachineze.

Pe la intrarea din stânga apare ministrul Educaţiei, Remus Pricopie vorbind la telefon. Pare un pic derutat în clădirea Rectoratului de la Politehnică. ”Aici, aici domnul ministru”, îi strigă ziariştii cu microfoanele pregătite în faţa sălii unde va avea loc festivitatea. Pricopie însă intră liniştit într-una din clasele pe care o găseşte deschisă şi închide uşa. După cinci minute, ministrul Educaţiei coboară  în holul unde ar trebui să vină premierul.

”Pe unde e?”, se întreabă unul dintre decani. „Am înţeles că e la Carrefour”, îi răspunde rectorul George Darie. Studenţii ies din nou pe balcon. ”În aglomeraţia asta cred că vine în 20 de minute”, spune unul dintre tineri.

Apare şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, chiar dacă nu este pe lista oficială de la Ministerul Educaţiei.

”Cheamă-i pe aia de afară”

Victor Ponta apare la ora 16.45, însoţit de preşedintele Senatului de la Politehnică, Ecaterina Andronescu. Toată lumea se grăbeşte spre sală. ”Cheamă-i pe aia de afară”, îi strigă unul dintre studenţi altuia aflat la uşa balconului.

Vesel şi fără nicio grijă că a lăsat lumea să aştepte aproape o oră, Victor Ponta nu ştie pe unde să urce spre sala de festivităţi.

”Acolo suntem blocaţi de presă”, îi arată Ecaterina Andronescu scara pe unde ar trebui să urce direct. Anton Hadăr vine cu soluţia arătându-i scara în spirală: „Haideţi pe aici că e mai liber, nu e presă aici”. Ajuns cu bine în faţa biroului Senatului, premierul salută pe toată lumea. ”Prea multă presă, aţi chemat pe toată lumea!”, spune intrând în biroul ce dă în sala de festivităţi.

MEDIAFAX FOTO// Premierul şi miniştrii la discursurile pentru inaugurarea proiectului CAMPUS

Gata. Începe ceremonia. Toată lumea se ridică în picioare când începe imnul  „Gaudeamus Igitur”. ”Suntem sub semnul lui Gaudeamus pentru că este o zi foarte importantă pentru noi. V-am chemat aici pentru inaugurarea unui centru de cercetare care adună toate domeniile inginereşti la un loc”, începe Ecaterina Andronescu în imediata vecinătate a lui Victor Ponta. Îi cere voie să-i prezinte universitatea şi redă o parte din istoria insituţiei. Premierul dă aprobator din cap şi ţine ochii în jos.

„Un prim ministru al acestei ţări, Brătianu, spunea că o ţară nu se poate dezvolta decât prin ingineri... şi în mare măsură îi dăm dreptate”, spune Ecaterina Andronescu, neştiind dacă e bine că a amintit de un liberal. Acesta e momentul în care premierul îşi ridică privirea şi încearcă să schiţeze un zâmbet, dar nu reuşeşte, îşi mută repede privirea de la Andronescu la slide-urile proiectate pe perete.

MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// Victor Ponta primeşte Istoria Politehnicii

„Ţin să vă spun că Politehnica nu s-a uitat numai la banii de la buget. Ne-am suplimentat bugetul din fonduri europene şi din proiectele cu firmele. Fără resursele din fondurile europene am fi tras demult  obloanele”, conchide fostul ministrul al Educaţiei, uitându-se deopotrivă spre premier şi spre ministrul Fondurilor Europene.

”Trebuia să fim aici acum doua-trei săptămâni”

Ecaterina Andronescu îi dă cuvântul lui Victor Ponta. ”Îmi cer scuze că trebuia să fim aici acum doua-trei săptămâni, când trebuia inaugurat acest proiect, dar au apărut inundaţiile şi am întârziat”, se scuză Victor Ponta, confuzând audienţa care îl aşteptase numai o oră.

”E un moment special pentru mine, care nu fac parte din comunitatea dumneavoastră, dar ştiu că după 1989 a fost greu pentru cercetare”, încearcă Victor Ponta să justifice bugetul mic acordat cercetării.

Premierul aminteşte că proiectul a fost câştigat de fapt în 2009, dar odată cu blocarea fondurilor europene a fost amânat. ”Acest proiect se datorează celor care au avut curaj  să-l repună pe agendă şi să mă facă atent că trebuie să înceapă. Eu nici cu ELI n-am crezut că va începe. Le spuneam celor care au venit la mine că n-o să se întâmple aşa ceva, că o să avem noi cel mai mare laser. Dar s-a întâmplat şi acum îl avem”, spune Victor Ponta. Premierul se uită la Mihnea Costoiu şi îi aminteşte că mai are şi acum costumul de haine pe care l-a murdărit la inaugurarea laserului  de la Măgurele. ”Dar mi-a promis că mi-l curăţă dacă îi dau mai mulţi bani”, încearcă Victor Ponta să glumească.

În timp ce îi dă microfonul lui Mihnea Costoiu, Ecaterina Andronescu ţine să-i spună premierului că Politehnica vrea să construiască un spital universitar în campus universitar, spital la care să se angajeze absolvenţii şi de la Politehnică şi de la Medicină. ”Vorbiţi cu domnul Teodorovici, el vă aşteaptă”, îi răspunde Ponta. „Dacă veniţi cu proiecte... ”, spune şi ministrul Fondurilor Europene.

La final, Victor Ponta vrea să facă o precizare în faţa profesorilor prezenţi în sală. ”Dacă mi-aş dori să schimbăm ceva din ultimii ani ar fi modul în care sunt văzuţi oamenii din universităţi. Până acum universitarii erau daţi afară de peste tot, din parlament, din universităţi, îi scoteam la pensie. Aş vrea să găsim o soluţie ca cei care au merite în mediul academic, în universităţi, şi care vor să aibă şi funcţii publice să facă şi lucrul ăsta. Trebuie încurajaţi să se implice în reforma statului”, are Victor Ponta ultimul cuvânt.

II

MEDIAFAX FOTO// SILVIU MATEI// Victor Ponta alături de Ecaterina Andronescu

Toţi oaspeţii sunt poftiţi în curtea Politehnicii, la intrarea dinspre Bulevardul Iuliu Maniu, acolo unde a început construcţia Institului CAMPUS, ce va cuprinde 41 de laboratoare de cercetare în toate domeniile de inginerie.

Premierul şi toţi miniştri intră în cabinetul de la Senat şi închid uşa, spunând că vin şi ei. Studenţii şi presa pleacă spre locul construcţiei. Aici însă au parte de o altă altă aşteptare. Muncitorii care îl aşteptau cu mortarul pregătit îl amestecă repede ca nu cumva să se prindă. Studenţii glumesc pe seama situaţiei şi se îndeamnă unii pe alţii să amestece soluţia. Peste o jumătate de oră vine şi Victor Ponta.

îî

MEDIAFAX  FOTO// SILVIU MATEI

”Numai miniştrii au voie să coboare. Presa rămâne aici, că se rupe scara!”, spune unul dintre organizatorii de la Politehnică. Victor Ponta şi Ecaterina Andronescu pun repede mortarul, dar înainte au aruncat un răvaş cu data de începe a proiectului, ca să poarte noroc.

Institutul CAMPUS este dezvoltat din fonduri eurpene, fiind cofinanţat prin Fondurul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 73, 4 milioane de lei, iar clădirea trebuie finalizată în iunie 2015. Clădirea va avea în total 8.320 de metri pătraţi şiîşi va asigura energia neceesară funcţionării din surse de energie verde.

MEDIAFAX  FOTO// SILVIU MATEI// Victor Ponta şi Ecaterina Andronescu toarnă primii mortarul

Citește și: