4967 vizualizări 29 mar 2011

Până în 2020, va începe o operaţiune de forare în scoarţa Pământului până la 10 Km adâncime, scrie National Geographic. Până acum, cea mai adâncă perforare a scoarţei oceanice nu a depăşit doi kilometri. Forarea se va face , cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific, unde scoarţa este mai subţire şi se poate ajunge până la zona de discontinuitate Moho, graniţa dintre scoarţa şi mantaua Pământului. În zona Moho se formează cutremurele la mari adâncimi, explică oamenii de ştiinţă.


Operaţiunea a fost anunţată de cercetătorii Damon Teagle de la Institutul Naţional de Oceanografie din Southampton, Marea Britanie, şi Benoit Ildefonse de la Universitatea Montpellier din Franţa. În aprilie, cel mai devreme, cercetătorii vor începe să caute locul potrivit pentru demararea operaţiunii, care se află, cel mai probabil, pe fundul Oceanului Pacific. Forarea de pe fundul oceanului este preferabilă datorită faptului că scoarţa marină este mai subţire, faţă de scoarţa continentală, are doar 5 -10 km grosime, faţă de 30-60 km, cât măsoară aceasta din urmă. Adâncimea subacvatică de la care se va perfora scoarţa este de două ori mai mare faţă de nivelul de la care s-a forat pe fundul oceanului până acum. Teagle a mai spus că operaţiunea este finanţată de un consorţiu format din 24 de ţări, în care rolul principal este deţinut de SUA şi Japonia.


Oamenii de ştiinţă speră să înveţe cât mai mult despre formarea Pământului, studiind rocile aflate la această adâncime, unde densitatea şi temperatura sunt mai mari. Cercetătorii vor căuta şi urme de viaţă, unii microbi supravieţuind şi la temperaturi de 120 de grade Celsius. Din punct de vedere ştiinţific, rocile aduse de la o asemenea adâncime ar valora la fel de mult ca cele provenite de pe Lună, spun cercetătorii. În mod normal, acestea nu ajung la suprafaţă decât prin erupţiile vulcanice.


Încă din anii '50 - '60 s-a încercat o operaţiune similară care a eşuat datorită costurilor mult prea mari şi a lipsei mijloacelor tehnologice. Astăzi, însă, tehnologia ne permite să forăm la adâncimi mai mari decât în trecut. Japonezii au deja un vas maritim special echipat cu 10 Km de prăjini de foraj, informează National Geographic.


Structura internă a Pământului:


Miezul sau nucleul Pământului - este constituit dintr-un amestec de fier şi nichel cu temperaturi între 4.000 - 5.000 de grade Celsius. Din cauza compoziţiei miezului, care este conductor electric, prin mişcarea de rotaţie a planetei, nucleul generează câmpul magnetic al Pământului care ne protejează de radiaţiile cosmice.


Mantaua Pământului - este zona dintre miez şi scoarţa Pământului şi reprezintă o treime din masa planetei. Mantaua internă se întinde între adâncimea de 660 Km şi 2.900 Km, având o temperatură de circa 2.000 de grade Celsius. Mantaua externă se întinde spre suprafaţă până la graniţa cu scoarţa terestră.


Scoarţa Terestră - scoarţa oceanică care are cea mai mică grosime dintre toate straturile terestre (5 - 10 Km) şi cea continentală care este constituită din blocuri separate - continentele. Plăcile plutesc pe suprafaţa "asthenosferei" (partea superioară a mantalei Pământului, constituită din magmă vâscoasă). (Ioana Nicolescu)

Citește și: