Simona SIMIONESCU
158 vizualizări 19 apr 2011

Gândul continuă sugestiile de vacanţe pe cont propriu pentru petrecerea Paştelui. Până acum v-am prezentat Sankt Petersburg şi Belgrad, oraşe situate în ţări ortodoxe, tocmai potrivite pentru Sărbătoarea Învierii.

Dacă nu v-aţi hotărât, Anatolia, regiune din centrul Turciei, ar putea fi o alegere pentru românii dornici de o altfel de călătorie, într-o zonă care abundă de istorie.
Cei care vor să petreacă Paştele ca acasă pot să aleagă Konya, vechiul Iconium, de pe vremea Imperiului Bizantin şi fostă capitală a imperiului selgiucid.

Ca şi în celelalte dăţi, vom construi împreună un sejur de trei nopţi (patru zile) pentru doi adulţi, în perioada 22 - 25 aprilie.

De la Bucureşti la Konya şi înapoi

În Anatolia se poate ajunge fie cu avionul - pentru cei care se grăbesc, fie cu maşina proprie.

Drumul cu avionul

Costă destul de mult cu avionul. Tarom nu zboară decât până la Istanbul şi nu rentează această variantă, pentru că e scumpă. Ceva mai ieftin e să zbori cu Turkish Airlines, fie direct la Konya, fie la Ankara. Din capitala Turciei se închiriază însă o maşină pentru cei 260 kilometri până în vechiul Iconium.

Cei care preferă prima variantă au de plătit 797 euro pentru două bilete dus-întors pe ruta Bucureşti-Konya.
Cealaltă variantă este puţin mai ieftină. Două bilete dus-întors pe ruta Bucureşti-Ankara costă 674 de euro. Se mai adaugă maşina fără benzină, aproximativ 35-40 de euro/zi pentru un model ca Renault Twingo sau Volkswagen Polo, adică în jur de 160 de euro pentru cele patru zille. Costă însă şi benzina. Drumul de la aeroportul din Ankara până în Konya costă aproximativ 22 de euro, potrivit calculelor făcute de Viamichelin.com. După ce se include şi benzina pentru tot sejurul, totalul poate ajunge la 900 - 1.000 de euro, pentru că în Turcia, litrul de benzină este aproximativ 2 euro.

Drumul cu maşina

Calculatorul Viamichelin.com arată că sunt 1.553 de kilometri din capitala României până în Konya, din care 740 km pe autostradă. Distanţa se parcurge în 19 ore, iar carburantul costă 161 de euro. Este recomandabil ca un drum aşa de lung să se parcurgă în două etape, cu oprire la Istanbul o noapte. Ca să petreacă trei nopţi în Anatolia, aşa cum şi-a propus, cuplul care alege drumul cu maşina va trebui să plece pe 21 aprilie din Bucureşti.

Unde dorm

• Prima staţionare - numai pentru cei care aleg varianta cu maşina - este aşadar la Istanbul. Pentru cazare, ne-am oprit la hotelul de patru stele Royal, situat în centrul vechi, în zona Sirkeci. Preţul plătit de două persoane pentru o noapte cu mic dejun inclus este de 48 de euro, potrivit site-ului românesc Infoturism.ro. Cei care vor la trei stele, preţul de pornire este de 30 de euro/cameră. O noapte se va dormi la Istanbul şi la întoarcere, în acelaşi hotel.
• Pentru sejurul de trei nopţi, am ales hotelul de patru stele Balikcilar din Konya, situat vizavi de mormântul poetului persan Mevlana, întemeietorul ordinului dervişilor. Rezervarea se poate face de pe Booking.com, la un preţ de 1.472 lei (aproximativ 360 euro), cu mic dejun inclus.


Dervişii rotitori şi bisericile creştine din Capadocia

Sunt o mulţime de locuri de văzut în Anatolia. Păcat că sejurul durează doar patru zile, în care ne-am propus să ajungem şi în Capadocia. Să o luăm pe rând.

În Konya, unul dintre cele mai vechi oraşe ale Turciei, trebuie neapărat să ajungeţi la mormântul lui Mevlana, mai ales că e chiar lângă hotelul Royal, la mănăstirea Mevlana şi la Muzeul Arheologic. Mai sunt de vizitat mănăstirea Siyata şi biserica Sf. Elena, construite de Sf. Elena, mama împăratului Constantin al Bizanţului, dar şi o serie de moschei.

Oraşul atrage şi pentru că aici s-a născut secta dervişilor, în secolul al XIII-lea. Turiştii îi ştiu de dansatori îmbrăcaţi cu haine ample la poale şi cu fesuri negre pe cap, care se rotesc în sunetul muzicii. De aici şi numele de dervişi rotitori. Mişcarea de învârtire are însă la origine un sens mistic. Călugării adepţi ai sectei dervişilor credeau că prin muzică şi dans se poate atinge extazul.

Capadocia cuprinde provinciile Aksaray, Nevsehir, Nigde, Kayseri şi Kirsehir. Trebuie musai vizitată nu numai pentru peisajul selenar creat de erupţiile vulcanice, cu peşteri şi tuneluri săpate de hitiţi, ci şi pentru mănăstirile săpate în stânci de pe vremea călugărilor creştini. Recent, oficialii turci au anunţat că intenţionează să restaureze bisericile creştine din oraşul Nigde.

17 euro/cuplu, o masă la un restaurant popular

Nu ai de unde să ştii de la Bucureşti cum arată restaurantele din Konya, dar câteva idei poate oferi TripAdvisor.com. Am găsit Kosk Konya Mutfagi şi Sille Konagi, restaurante cu mâncare turcească.

Cât costă mâncarea şi băutura în Turcia? Scrie pe Numbeo.com. O masă la un restaurant popular, compusă din trei feluri, costă 17 euro pentru două persoane. Mai trebuie şi băutură: o bere locală de 0,5 litri e 1,97 euro, iar una de import, la 0,33 litri, 2,53 euro. Nici răcoritoarele nu sunt prea ieftine la restaurant. O doză de 0,33 litri costă 0,93 euro.

Ce alternative ai: pachet turistic sau pelerinaj

Cine preferă să ajungă în Asia Mică de Paşte cu bilet cumpărat de la agenţie va plăti 330 de euro pentru şapte zile în Capadocia. Cazarea este la trei stele iar transportul se face cu autocarul. Mai există şi varianta unui pelerinaj, tot prin turism organizat şi tot cu autocarul. Costă 345 de euro de persoană, însă circuitul se organizează abia de la mijlocul luniii mai.

Cât costă vacanţa în Asia Mică

Recapitulând, transportul cu avionul plus maşina închiriată şi carburantul consumat în patru zile scot din buzunarele celor două persoane din exemplul nostru în jur de 900-1.000 de euro.

În cazul în care se merge cu maşina din Bucureşti, costă 320 de euro dus-întors la care se mai adaugă carburantul consumat prin zonă. Să zicem 350 de euro.

Pentru cazarea la hotel sunt necesari 360 de euro - preţ plătit de cei care merg cu avionul, respectiv 456 de euro - pentru cei care se opresc la Istanbul la hotelul de patru stele.
Mai trebuie bani pentru muzee şi diverse obiective turistice, cam 100 de euro pentru un cuplu. Mâncarea mai costă şi ea 30 de euro pe zi dacă mănânci la restaurant, adică 120 de euro pe tot sejurul.

Însumând, un sejur de trei nopţi (patru zile) la Konya pentru două persoane în perioada amintită ajunge să coste între 1.026 şi 1.580 de euro. Desigur, poate costa mai puţin în funcţie de alegerea fiecăruia.

Aşteptăm sugestiile şi experienţele voastre: cum aţi ajuns, unde aţi stat, ce restaurante bune (sau proaste) aţi găsit. Şi da, este util să daţi preţuri. Este o modalitate de a-i încuraja pe români să aleagă turismul liber.

Citește și: