3993 vizualizări 14 mar 2008

Un tânăr din Iaşi a obţinut o performanţă absolut uluitoare: în timp ce majoritatea oamenilor reuşesc să citească într-un minut în jur de 100 de cuvinte, el a depăşit fantastica viteză de 10.000 de cuvinte pe minut, considerată “viteză fotografică”. Pentru aceasta, a folosit tehnici de citire rapidă – metode de care nu a auzit prea multă lume, dar care sunt folosite de secole. Cei care le aplică îşi măresc atât viteza de citire, cât şi memoria şi capacitatea de concentrare. România a avut un celebru “cititor rapid” – Nicolae Iorga, care ajunsese la 1.000 de cuvinte pe minut.

Viteza lui Iorga – atinsă într-o lună

Tânărul se numeşte Ştefan Alexandrescu, are 22 de ani, şi poate citi o carte în numai cinci minute. Este student la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, pe care o va termina anul acesta, după ce a făcut doi ani într-unul, pentru a câştiga timp. Are propria firmă de comunicare şi resurse umane şi a urmat cursuri de dezvoltare personală cu experţi recunoscuţi pe plan mondial şi internaţional. Este un tânăr supradotat, dar mult din realizările lui se datorează cursului de citire rapidă al profesorului Radu Budei.

Despre Ştefan, profesorul Budei spune că a fost într-adevăr cel mai bun şi că a făcut cu multă perseverenţă toate exerciţiile care duc la o asemenea performanţă. Ştefan a început cursurile de citire rapidă în primăvara lui 2004, când era încă elev în ultimul an de liceu. La început, citea 238 de cuvinte pe minut. După o lună, Ştefan trecuse deja de 1.000 – viteza lui Iorga.

De ziua lui, a citit 12 cărţi în librărie

“La aproape patru luni de la începerea cursului am ajuns la 3.000 de cuvinte/minut şi reţineam în detaliu între 30 – 70% din ceea ce citeam. După încă două luni am ajuns la aproximativ 5.500 de cuvinte/minut iar după încă o lună la 8.000. La un an de la începerea cursului am constatat practic depăşirea pragului citirii fotografice, de peste 10.000 de cuvinte pe minut. Din câte am cunoştinţe, nu mai există vreun alt român care să fi atins acest prag”, spune Ştefan cu multă simplitate.

Şi-a propus imediat să studieze foarte mult şi în 2004 a citit vreo 250 de cărţi de marketing şi dezvoltare personală. Până să devină student îl tentau vreo şapte facultăţi. A făcut la un moment dat o demonstraţie în faţa câtorva persoane citind opt cărţi într-o oră. “În toamna lui 2004 mă duceam în librării şi citeam cărţile fără să mai trebuiască să le cumpăr. Ţin minte că de Sf. Ştefan, am citit în câteva ore 12 cărţi la Casa Cărţii”, povesteşte tânărul.

Eliminarea “vocii interioare”

Tehnica citirii rapide se bazează pe un principiu extrem de simplu: scurtarea traseului pe care îl parcurge în mod normal impulsul nervos în timpul citirii. Dacă veţi citi câteva paragrafe ţinând o mână pe gât, veţi constata că deşi citim în gând, laringele vibrează în timpul lecturii. Şi asta pentru că, deşi citim în gând, impulsul nervos trece în drumul lui de la ochi spre creier, în mod uimitor, şi prin laringe. Prin tehnicile de citire rapidă, impulsul nervos ajunge de la ochi direct la creier, şi este suprimată acea “voce interioară” care însoţeşte cititul în gând şi care de multe ori este aproape insesizabilă.

„Maşina de citire rpidă”

Profesorul Radu Budei a pornit de la fapt evident: cu cât citim mai repede, cu atât cuvintele sunt expuse mai puţin privirii. Pornind de la acest lucru a făcut o invenţie extraordinară şi extrem de simplă: “Maşina de citire rapidă”. Are dimensiunile unei carcase de CD, cu o fantă în mijloc şi permite privirea unui cuvânt doar o fracţiune de secundă. Pe măsură ce exersăm, suntem în stare să citim doar într-o fracţiune de secundă cuvinte din ce în ce mai lungi şi chiar fraze, privind doar un punct din mijlocul foii de hârtie. După exerciţii zilnice, putem citi un rând de pagină într-o fracţiune de secundă, fixând cu privirea doar mijlocul foii de hârtie.

Şi asta pentru că ne mărim viteza de citire, dar şi memoria şi capacitatea de a vedea cu privirea laterală. Cursul profesorului Budei se bazează în primul rând pe aceste exerciţii de “fotografiere” a cuvintelor, dar propune şi un stil de viaţă mult mai corect şi o alimentaţie sănătoasă care împreună duc la mărirea capacităţii de concentrare. Cursurile de citire rapidă încep cu exerciţii fizice, pentru o irigare sangvină mult mai bună a creierului, urmate de exerciţii de concentrare şi exersarea citirii rapide cu ajutorul aparatului de citire rapidă.

În 2004, profesorul Radu Budei a câştigat medalia de argint la Salonul de Inventică de la Geneva pentru “maşina de citire rapidă”, după ce cu un an înainte câştigase medalia de aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Iaşi pentru aceeaşi invenţie. “Paradoxul citirii rapide este: cu cât citim mai repede cu atât reţinem mai mult”, spune profesorul Radu Budei, în cartea sa “Citire rapidă“, publicată la editura Venus. De altfel, toţi cei care au făcut aceste cursuri spun că şi-au îmbunătăţit nu doar vitreza de citire ci şi memoria, atenţia, concentrarea. Practic un asemenea curs schimbă întrega viaţă a celui care l-a urmat. Nu întâmplător, mulţi dintre tinerii dar şi adulţii supradotaţi se îndreaptă spre aceste tehnici.

INFO PLUS

“Paradoxul citirii rapide este: cu cât citim mai repede cu atât reţinem mai mult” profesor Radu Budei

Citește și: