Marian SULTĂNOIU
7867 vizualizări 23 aug 2014

Ce ştiu românii din ziua de azi despre mareşalul Ion Antonescu?

Unii l-au integrat exact, în context, pe mareşal, chiar dacă nu ştiau „dedesubturile” arestării sale; alţii, îl ştiau de prieten al ruşilor, ba auziseră chiar că el ar fi fost cel care a întors armele; câţiva aflaseră că a fost un om rezonabil, care a făcut „şi bine”, la ocazii. O doamnă chiar a dat mâna cu el, când, elevă fiind, a fost vizitată într-o tabără.

Arestarea lui Antonescu

Un lucru e sigur - Regele Mihai a fost plasat, de fiecare dată, în vâltoarea evenimentelor, la locul cuvenit: în fruntea ţării şi în apărarea ei.

La 23 august 1944, mareşalul Ion Antonescu a fost demis din funcţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri şi din fruntea statului de către Regele Mihai. Guvernul a fost răsturnat, România întorcând armele împotriva Germaniei hitleriste.

Toate acestea s-au întâmplat în câteva ore, în după-amiaza zilei de 23 august.

Ion Antonescu a fost convocat la palat, împreună cu Mihai Antonescu, unde, după ce a refuzat să demisioneze din fruntea guvernului, regele a ordonat arestarea celor doi, preluaţi ulterior de comuniştii sovietici.

A fost numit prim-ministru generalul Constantin Sănătescu, care a ordonat preluarea obiectivelor de luptă ale fostului aliat german; trupele acestuia au fost stopate în drum spre Bucureşti.

Ion Antonescu a stat în arest, pe teritoriul URSS, timp de doi ani. A fost readus în ţară pentru a fi judecat.

Tribunalul Poporului din Bucureşti l-a condamnat la moarte, pe 17 mai 1946, fiind executat la Jilava, la 1 iunie 1946, împreună cu unii dintre colaboratorii săi.

 

Citește și: