Dan RADU
5280 vizualizări 15 mai 2011

Fiecare hacker izbucneşte în râs când îşi dă seama că e confundat cu un cracker. Sunt 300 adunaţi la un loc şi îşi dau silinţa să le explice neiniţiaţilor cu ce se ocupă. Sigur, există şi acei indivizi care sparg site-uri şi altele pentru a face bani, cum ar veni crackerii, însă hackerul în sine nu este decât o persoană care găseşte o soluţie tehnică creativă, eventual ocolind căile bătătorite.

Motiv pentru care, companii precum Yahoo nu doar că nu se feresc de ei, dar îi mai invită şi la convenţii. Bucureştiul a fost pentru prima dată gazda unui eveniment de tip Openhack, un concurs la care s-au înscris 300 de hackeri grupaţi în 64 de echipe.

Fiecare echipă a venit cu un proiect la alegere pe care au avut 24 de ore la dispoziţie să-l pună în practică.

"Marile companii, precum Yahoo au tot interesul să aibă o platformă cât mai mare de utilizatori care îşi creează propriile aplicaţii. Un exemplu este ce s-a întâmplat cu site-urile de social media. Cele mai multe dintre aplicaţii au fost create de terţi, nu de ele însele. E un mod de a te apropia cât mai mult de cerinţele utilizatorilor", explică Bogdan Iordache, unul dintre organizatori conceptul din spatele evenimentului.

Fiecare echipă de hackeri vine cu o idee cât se poate de practică. Unul dintre ei vrea să conceapă un program care îţi permite să intri pe hărţile Yahoo şi să faci curat pe străzile murdare, sau să elimini, virtual, o maşină parcată ilegal. Un proiect de responsabilizare socială.

Alte idei pot fi chiar bănoase şi aplicate de firmele de publicitate. Se montează câţiva senzori pe panourile digitale de publicitate stradală care stabilesc numărul de automobile aflate în trafic în acea zonă. În funcţie de numărul de automobilişti care văd panoul respectiv, este selectată o anumită reclamă - furnizorii de publicitate fiind siguri că mesajul lor ajunge la cât mai multă lume.

Un hacker din Germania are un proiect special pentru utilizatorii last.fm. În funcţie de ce preferinţe muzicale ai, îţi pot apărea pe site recomandări ale concertelor trupelor tale preferate aflate în zonă.

Organizatorii au pus la bătaie şi camere de odihnă pentru hackeri, o zonă de gameing, o masă de ping-pong şi o cantitate impresionantă de băuturi răcoritoare şi sandviciuri. Concurenţii vor însă să profite la maxim de cele 24 de ore avute la dispoziţie.

La ora la care se dă startul, fiecare hacker şi-a luat deja câte 8-10 sandviciuri pe câte o farfurie şi s-a aşezat în faţa laptopului. Din sala imensă în care lucrează nu ies decât fumătorii care se izbesc de soarele de afară şi bat în retragere.

Către sfârşitul timpului regulamentar, după o noapte de lucru, nimeni nu prea mai stă pe scaune, la mese. Zac întinşi pe fotolii de pluş, cu laptopurile pe burtă. Băuturile răcoritoare au fost înlocuite de energizante.

Ca să mai destindă atmosfera cineva rosteşte cu voce tare o line de cod mai năstruşnică şi toţi cei din jurul său izbucnesc în râs. Timpul a expirat. Hackerii asaltează din nou bufetul pentru a se întrema înainte de a-şi prezenta proiectele realizate.

Citește și: