Alexandra PELE
3590 vizualizări 15 oct 2011

Cinzeci de persoane s-au strâns sâmbătă, la prânz, în Parcul Unirii, ca să ocupe Bucureştiul, în semn de solidaritate cu protestele împotriva "corupţiei şi lăcomiei", pornite la New York, şi au ajuns într-un ţarc instalat de Jandarmerie. Autorizaţie au avut până la ora 21, dar evenimentul n-a adunat prea mulţi protestatari.

De altfel, întâlnirea de la Bucureşti, promovată pe reţelele de socializare, a fost mai mult "un execiţiu ca oamenii să inveţe că au dreptul de se a exprima liber", explică pentru gândul Anca Strâmbeanu care deşi s-a ocupat de cele necesare pentru obţinerea autorizaţiei s-a arătat nemulţumită că toţi cei strânşi la locul de întâlnire au fost aşezaţi în ţarcuri de Jandarmerie.

Foto: Bogdan Cristel / Reuters

"Legea care reglementează adunările publice încalcă Constituţia României care are la bază Drepturile Omului", afirmă Strâmbeanu. "Oamenii trebuie să conştientizeze că nu sunt izolaţi. Ne uneşte dorinţa de libertate, dar dacă noi suntem dezbinaţi vom trăi mereu cu gândul că suntem singuri", spune aceasta. Nu uită să afirme că, deşi cei prezenţi "nu împart neaparat o ideologie comună, mişcarea poate fi rezumată la sloganul <oameni, nu produse>, o revoltă împotriva status quo-ului". "Este un exerciţiu ca oamenii să inveţe că au dreptul de a exprima liber. Faptul că au venit atât de puţini reflectă nivelul de conştientizare din România", conchide Strâmbeanu pentru gândul.

Proteste de la un ţarc

Gardul instalat de jandarmi n-a fost pe gustul protestatarilor. Mulţi au spus că nu respectă spiritul mişcării de pe Wall Street, unde nu a fost necesară o autorizaţie din partea forţelor de ordine. "Ce-i cu ţarcul ăsta?" i-a întrebat o tânără pe cei 20 de oameni aşezaţi pe jos în interiorul perimetrului.

Nemulţumiţi au fost şi cei câţiva prahoveni care aflaseră pe Facebook despre operaţiune. "Ne aşteptam la mai multă lume. Erau mai mulţi oameni la trecerea de pietoni decât sunt aici. Ne-am plimbat o oră până i-am găsit", spun tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani.

Foto: Octav Ganea

Mai mulţi susţinători veniţi cu bicicletele au întâmpinat, la rândul lor, cu nedumerire gardurile ridicate de jandarmi. Cu toate că veniseră pentru "Occupy Bucharest" au preferat să se instaleze pe spaţiul verde din spatele zonei împrejmuite de gard. Când au vrut să-şi pună cortul, jandarmii le-au atras atenţia că nu au voie să campeze acolo. "Noi am vrut să ridicăm un cort pe care să îl folosim ca banner. Un cort mai vechi pe care să-l pictăm şi să ne transmitem mesajele", a declarat pentru gândul Ionuţ Ruscea. Spune că nu voiau să-şi petreacă noaptea în parc. Şi, într-un final, bicicliştii au fost lăsaţi să-şi picteze bannerele. Dar de agăţat le-au agăţat pe biciclete.

O platformă de exprimare

După orele prânzului, simpatizanţii mişcării au pornit o discuţie legată de nemulţumirile pe care le aveau. Cu rândul, ei şi-au luat locul în centrul celor circa 50 de persoane care se strânseseră între timp pentru a-şi argumenta poziţia. "Omul nu are nevoie de şefi. Este perfect capabil să supravieţuiască fără să i se spune ce trebuie să facă. Ştim din start ce să facem pentru a ne bucura de libertate, de fericire, de armonie", le-a spus Anca Strâmbeanu tinerilor prezenţi. Tot mai mulţi şi-au făcut curaj să intre în dicuţie, iar problema "ţarcului" a fost uitată.

"Această manifestaţie este o platformă de exprimare a nemulţumirilor, de dialog, de relaţionare. Ea poate fi luată drept exemplu de mod de a reacţiona atunci când eşti nemulţumit", spune pentru gândul Alexandrul Alexe. Punctează că nu e organizator deoarece "toţi care au venit sunt liberi să-şi asume orice iniţiativă şi nimeni nu este dator să asculte de el".

"Am 30 de ani şi datorii pentru 100!"

Zeci de pancarte au fost prinse în gardul viu din dreptul perimetrului în care s-a desfăşurat protestul. "Am 30 de ani şi datorii pentru 100!", " Indignarea nu e identitate! E un virus care se ia când deschizi ochii" sau " Opriţi acordul cu FMI. Opriţi cancerul financiar" sunt doar câteva dintre mesajele pe care simpatizanţii mişcării au dorit să le transmită.

Simpatizanţii mişcării "Occupy Bucharest" şi-au spus Anonymous, unul dintre având chiar şi o mască specifică grupului ajuns celebru în urma succesului înregistrat de filmul V for Vendetta Foto: Octav Ganea

Trecătorii nu s-au arătat foarte interesaţi de grupul de oameni adunat în parc "Puterea e a fiecăruia... Ce putere mă?", a exclamat un tânăr tuns scurt şi îmbrăcat într-o geacă piele, după ce a citit unul dintre mesajele sprijinite de gard.

Citește și: