3102 vizualizări 7 oct 2008

La 36 de ani, Horia Şiclovan este unul dintre cei mai buni chirurgi plasticieni din România. Întinereşte chipuri, subţiază abdomene, îndreaptă urechi clăpăuge, pune silicoane şi „repară” pielea arsă. În materie de mărit sâni, foloseşte o tehnică nouă, luată din Brazilia, patria chirurgiei estetice: „Plasez proteza sub fascia care acoperă muşchiul mamar, pentru ca aceasta să nu se vadă şi să nu se deplaseze. Metoda cealaltă, clasică şi încă destul de folosită, e să pui proteza direct sub glanda sau muşchiul mamar, chiar dacă asta are nişte riscuri. La fitness, de pildă, proteza se poate deplasa urât de tot”, explică chirurgul.

Însă multe dintre paciente habar n-au ce tehnică inovatoare le aplică el. A învăţat să înfrumuseţeze oameni în Brazilia şi în Emiratele Arabe Unite, de la marii esteticieni ai lumii. A făcut medicina la Timişoara, a plecat imediat din ţară, a cutreierat lumea până acum doi ani, a publicat articole ştiinţifice în cele mai importante reviste de estetică, apoi s-a întors în ţară cu o grămadă de diplome de specializări şi supraspecializări. Acum are două joburi la Sibiu: unul la spital, altul la o clinică privată. Medicina românească l-a cam dezamăgit, aşa că plănuieşte să plece iar, în Dubai.

Bărbaţii arabi sunt obsedaţi de operaţii estetice

După ce a devenit medic, a căutat să se angajeze în ţară, dar n-a putut fiindcă nu se scoteau posturi la concurs. Singura sa şansă ar fi fost să se angajeze dând şpagă. A refuzat şi a preferat să şomeze un an jumate.

Între timp, şi-a trimis CV-ul în Kuweit, în Brazilia şi peste tot pe unde a mai reuşit în zona Golfului Persic. Visa să înveţe meserie alături de cei mai buni chirurgi. Şi chiar aşa s-a întâmplat. A ajuns în Brazilia cu o bursă şi, de acolo - direct pe mâna unei somităţi, profesor doctor Fausto Viterbo, cunoscut de plasticienii din întreaga lume. Horia s-a întors din Brazilia cu două diplome: una de specializare în chirurgie estetică şi cosmetică, cealaltă de supraspecializare în chirurgia paraliziei de nerv facial. „Brazilia este locul ideal să te specializezi în chirurgie estetică. Sunt foarte mulţi plasticieni, iar un străin obţine foarte greu dreptul legal de a munci acolo. De aceea te lasă să înveţi tot ce ai nevoie, fiindcă ei ştiu că oricum vei pleca şi nu vor mai avea concurenţă”, spune medicul.

Apoi a prins un contract de muncă în Arabia Saudită, la una dintre cele mai mari clinici private din Riad. Acolo s-a şocat de ce a văzut: bărbaţii îşi făceau operaţii estetice în prostie, cot la cot cu femeile - de la lipoaspiraţii până la înfrumuseţări de nas, ridicări de sprâncene sau de pleoape. „Nu-mi imaginam că o ţară musulmană poate să pună atâta accent pe frumuseţe. Acolo, femeile fac câte şase, şapte copii, apoi vin la doctor să-şi subţieze abdomenul. Plus că oamenii mănâncă mult şi nu fac sport, îşi spun că decât dietă, mai bine chirurgie. Aproape jumătate din populaţie e obeză. Cât am stat acolo, am operat, printre altele, şi persoane foarte cunoscute în lumea arabă”, povesteşte.

Paralel cu munca la Riad, a operat şi în Dubai. I-au plăcut atât de mult condiţiile din spitale, încât vrea să se reîntoarcă acolo, ca să-şi poată duce visul până la capăt: să facă numai chirurgie estetică. „Aici, la spitalul din Sibiu, se face mai puţină operaţie de înfrumuseţare şi se lucrează mai mult cu arsuri, urgenţe sau tumori. Şi, oricum, nici nu se învaţă mare lucru, fiindcă există monopol. Dacă lucrurile nu se vor schimba în ţară, nu poţi să rămâi să te chinui aici”, explică Horia.

Se pare că este mai apreciat în străinătate decât acasă. Spune că este primul plastician român căruia i s-au publicat articole ştiinţifice în revista „Aesthetic Plastic Surgery” (New York), jurnalul oficial al Societăţii Internaţionale de Chirurgie  Estetică şi Plastică.

Cum se „cuminţesc” urechile clăpăuge de primar

Dar care este idealul de frumuseţe? Aproape că nu există. Fiecare popor are criteriile lui, iar un chirurg plastician trebuie să se adapteze cerinţelor. „Arăboaicele îmi cereau să le fac faţa cât mai grasă, ca o lună plină. După aceea, le ridicam sprâncenele, sub forma unei aripi de albastros. Braziliencele cereau trup de amforă, cu abdomen plat”, spune chirurgul. Sibiencele cer mai mult măriri de sâni. Foarte multe şi le permit, fiindcă operaţiile astea costă din ce în ce mai puţin – acum, o intervenţie costă câteva mii de euro. Dar operaţia care i-a adus faimă în Ardeal a făcut-o pe primarul unui oraş, nu vrea să ne spună care: omul avea urechile clăpăuge, iar doctorul pur şi simplu i le-a „cuminţit”, apropiindu-le mai mult de cap.

Dar nu pentru acest fel de operaţii este el recunoscut drept un bun chirurg. Ci pentru acelea în care vine cu noutăţi. Ne arată fotografia unui pacient cu nasul însângerat şi explică: „Aici, la nivelul nasului, era o tumoră. Am îndepărtat-o şi astfel am făcut ca faţa omului să arate iar ca mai înainte. Am scris, iar lucrarea mi-a fost publicată în SUA fiindcă tehnica aceasta de operaţie pentru nas nu se mai făcuse până atunci. Rezultatul a fost că tumora n-a recidivat, iar pacientul a fost ok. Era din Mediaş, fusese deţinut politic, avea 97 de ani şi a murit mai târziu, în patul lui, dintr-o simplă gripă”.

 

Citește și: