Gilda Popa
2556 vizualizări 8 aug 2018

Cinci antreprenoare din România ar putea fi pariul pentru un start-up care va schimba istoria cu următoarea inovaţie în tehnologie. Le găsiţi într-un top al modelelor de business dezvoltate de femei, publicat în prestigioasa revistă Forbes. ”Poţi considera această listă ca pe o copiuţă (ca la şcoală) care să te ajute să găseşti mai repede următorul startup de 1 miliard de dolari”, scrie Forbes.com.

”Aceste antreprenoare uimitoare dau lovitura. Intră în legătură cu ele, întâlneşte-le, finanţează-le!, mai scrie publicaţia americană de business, sub semnătura lui Allyson Kapin, colaboratoare a Forbes şi antreprenoare, la rândul ei, în domeniul campaniilor web.

Autoarea îi îndeamnă pe cititori să le urmărească evoluţia pe Twitter şi LinkedIn, ca modele în business.

”Acum trei ani, am început să ajut start-up-urile conduse de femei în SUA să obţină finanţare. În ciuda datelor care arată că echipele fondate sau cofondate de femei au performanţe mult mai bune şi generează mai mult ROI decât companiile care sunt operate exclusiv de bărbaţi, am aflat că majoritatea investitorilor nu finanţează afaceri conduse de femei”, spune Allyson Kapin.

Potrivit statisticilor, doar 12% din banii investitorilor la nivelul UE se duc spre startup-urile conduse de femei.

Kapin povesteşte că a contactat zeci de investitori ca să întrebe de ce nu finanţează businessuri dezvoltate de femei. Răspunsul a fost cam acelaşi în toate cazurile: oamenii de afaceri au spus că nu cunosc multe astfel de start-upuri şi că a fost o problemă de network.

În acest context, femeia de afaceri a decis să dea publicităţii un top al start-upurilor conduse de femei în care merită să îţi plasezi banii. Cinci dintre ele sunt afaceri dezvoltate de românce.

Iată-le!

Alexandra Anghel cont twitter

Locul 19: Alexandra Anghel, cofondatoare şi director tehnic (CTO) a Appticles, o platformă care ajută micile afaceri să-şi creeze aplicaţii de mobil pe baza conţinutului lor existent, pentru a ajunge mai uşor la o cât mai mare parte de public. O poţi găsi şi pe Facebook  şi pe blogul ei, techlady.co

”Nu exclud existenţa prejudecăţilor de gen, dar nu este nici o conspiraţie vastă pentru a ţine femeile departe de tehnologie”

Alexandra Anghel povesteşte că a intrat în această afacere pe fondul unei lumi est-europene care încă educă fetele să devină soţii şi mame. ”Cu cât oraşul este mai mic, cu atât tradiţiile sunt mai rigide. Dacă o femeie tânără nu se căsătoreşte sau nu are copii imediat, trebuie să fie ceva în neregulă cu ea”, povesteşte tânăra în statementul ”Povestea mea, reiterată”.

Cum a ajuns să se orienteze pe o piaţă de business în care ne-am aştepta mai puţin să interacţionăm cu o femeie?

”Am fost una dintre fetele norocoase(…) Statutul meu matrimonial nu a fost niciodată un subiect fierbinte în timpul meselor de familie. De când eram mică, părinţii mei mi-au repetat mereu că trebuie să devin independentă. Independenţa se poate traduce într-o mulţime de lucruri, dar vorbeau mai ales despre independenţa financiară”. Astfel, în 2005, Alexandra alături de doi colegi de muncă au decis să dezvolte un start-up de outsourcing, dezvoltând proiecte web pentru clienţi din întreaga lume.

”Apelul nostru de trezire a venit în 2010, când am fost prima echipă românească selectată pentru primul accelerator Startupbootcamp din Europa. Deci, ne-am împachetat şi sa mutat la Copenhaga timp de 3 luni… Eu, personal, am făcut o mulţime de greşeli de-a lungul drumului, uneori nu am văzut pădurea din cauza copacilor. Am cheltuit bani când n-ar fi trebuit, am ezitat să monetizăm produsul şi am lucrat cu oameni care nu sunt potriviţi pentru aventura unui startup”, povesteşte Alexandra.

În acelaşi timp, tânăra mai spune cum a jucat rolul de CTO feminin pe o piaţă dominată de bărbaţi. Nu exclude existenţa prejudecăţilor de gen, dar, adaugă ea, ”nu există nici o conspiraţie vastă pentru a ţine femeile departe de tehnologie”.

Xenia Muntean cont de twitter

Locul 33: Xenia Muntean, cofondatoare şi director general (CEO) al startupului Planable, o aplicaţie dezvoltată pentru a uşura realizarea campaniilor de promovare pe reţelele de socializare. Este dedicată agenţiilor de publicitate, marketing şi social media. Xenia şi echipa Planable sunt de la Chişinău, dar s-au stabilit la Cluj-Napoca, pentru ca apoi să ajungă în Silicon Valley.

Vă rog, un un bilet dus la Silicon Valley

”Ideea acestui startup”, spune Xenia Muntean într-un interviu acordat ziarului Monitorul de Cluj, ”a apărut dintr-o problemă personală sau profesională a noastră. Toată echipa a lucrat în industria de social media înainte de a porni în Planable. Una dintre problemele pe care le aveam era colaborarea cu clienţii pe partea de social media şi de planuri editoriale pentru Facebook. Si aceasta este partea pe care o rezolvăm in Planable”.

Practic, startup-ul a creat o platformă comună, la care au acces atât agenţia, cât şi clientul. Toţi cei care se ocupă de realizarea campaniei pot colabora în timp real şi totodată clientul poate să vină cu feedback.

”Dacă experienţa din România ne-a schimbat viaţa, credem ca în Silicon Valley ne aşteaptă o experienţă la fel de uimitoare pentru noi. Ne vom întâlni acolo cu investitori şi fonduri de investiţii, oameni din startup-uri şi din industria noastra şi credem că ne va ajuta foarte mult să cunoaştem industria şi să ne dezvoltam mult mai repede. Sigur vom muta firma în Statele Unite", spune Xenia Muntean

Anca Goron, cont LinkedIn

Locul 40: Anca Goron, fondatoare şi CEO a doorie.io, o platformă de inteligenţă artificială destinată hotelurilor, pentru managementul listei de oaspeţi şi pentru motivarea angajaţilor. Startupul a fost premiat, printre altele, în Dubai, la un salon de tehnologie în turism. Originară din Cluj, Anca Goron are un doctorat în inteligenţă artificială, precum şi 12 ani de experienţă în afaceri IT.

”Produsul doorie.io s-a concretizat pe baza unei idei ce mi-a venit în timpul unei călătorii”, spune Anca Goron. ”Petrecând foarte mult timp în hoteluri din cauza deplasărilor dese fie în scop personal sau profesional, m-am lovit de multe neajunsuri organizatorice, probleme de comunicare şi neatenţie din partea personalului, de multe ori de o atmosfera rece şi neprietenoasă, indiferent de numărul de stele al hotelului, de reputaţie şi de locaţie. Multe dintre acestea însă au o rezolvare atât de simplă dacă hotelurile s-ar folosi de tehnologia existentă şi la îndemână”, spune antreprenoarea într-un interviu acordat buzznews.ro

Ligia Adam, blog

Locul 79. Ligia Adam, confondatoare a CivicTech România, o organizaţie neguvernamentală (ONG) care promovează şi susţine digitalizarea serviciilor publice în ţară.

”Din martie 2011 până-n august 2016, am fost în echipa Bitdefender, unde m-am ocupat de B2B Marketing, în calitate de Analyst Relations &Customer Reference Manager (2014-2016) încoace, după ce anterior am făcut consumer marketing şi PR ca Tech PR Manager / Security Evangelist (2012-2014) şi digital marketing”, se prezintă Ligia Adam pe blogul personal.

Un business cu ups and downs ca un rollercoaster.

Ioana Hasan, cont LinedIn

Locul 84: Ioana Hasan, cofondatoare şi  şi manager de produs la Smart Bill, o cunoscută platformă electronică de facturare.

”Când s-a scos obligativitatea tipizatelor ne-am gândit şi noi, şi alte 30 de firme, să facem un soft de facturare care să ne uşureze munca”, potvesteşte Ioana Hasan pentru platforma start-up.ro. ”Nu ne-am gândit atunci la ce ar putea deveni Smart Bill şi ne gândeam la alte idei… Au fost şi clipe când mi-am pus problema zilei de poimâine, iar grijile devin şi mai mari când ai angajaţi şi devii responsabil pentru ei. Dar au fost şi bucurii, ca un rollercoaster“.

 

Citește și: