Gandul.info
Alina BĂDĂLAN TURCITU
2414 vizualizări 19 apr 2011

Siteul care a salvat buzunarele a zeci de mii de români s-anăscut într-o seară, mai mult din joacă. Creatorul său, tânărulMatei Pavel, se întorsese în noaptea aia acasă, ca niciodată,foarte obosit. În loc să se bage în pat, s-a dus la calculator.

"Mi-am spus că, dacă nu-l fac eu, îl face altcineva, şim-am apucat de treabă"

Ideea e simplă: a reunit în acelaşi loc mai multe site-uri dereduceri. "Site-ului meu îi făcusem fondportocaliu cu floricele, apoi am pus acolo alte patru site-uri dereduceri care deja existau pe piaţă. În scurt timp, site-ul meu aînceput să crească de la sine, fără să fac eu mare lucru. Acum,după câteva luni, are 80.000 de vizitatori unici pe lună. Ceea ceam făcut eu prin CautăReduceri.ro a fost că amreunit într-un singur loc, al meu, mai multe site-uri de reduceri.Funcţionează ca un fel de Google pentru reduceri",povesteşte Matei Pavel, pentru gândul.

"Apoi, din octombrie 2010 şi până acum au mai apărut încă 15 -20 de site-uri după ideea noastră", adaugă el. În fiecare zi, 500 -600 de oameni fac cumpărături prin intermediul site-ului său.

Câştigă toată lumea: cumpărătorul (plăteşte maipuţin), firma care oferă reducerile (îşi face reclamă şi îşifidelizează clientela), site-ul de reduceri şi Matei (primesccomision).

Matei Pavel: "Nu mă văd într-un birou de la 9 la 5. Nucred în felul acesta de a munci"

Astfel, la 23 de ani, Matei câştigă 10.000 de euro netpe lună, în medie. Banii ies nu numai din reclamă, ci şidin comisioane. Îl ajută partenera sa, Silvia Nistor, de 27 deani.

Dacă-l vezi pe Matei, nu zici că e om de afaceri. Are chipulunui puşti de liceu, zâmbeşte tot timpul, răspunde la toateapelurile telefonice şi la toate e-mailurile primite. Faceprogramare de la 14 ani şi până acum a construit zeci de site-uri."Nu mă văd într-un birou de la 9 la 5 sau certându-mă cu angajaţii.Nu cred în felul acesta de a munci", ne mai spune el.

Cristina: cinci şedinţe de electrostimulare, 40 de leiîn loc de 145 de lei

Dar cât de câştigat eşti, abonându-te la un site de reduceri?Unii au mers la film şi la patinaj, în Drumul Taberei, cu un leubiletul, alţii au mers la sală de zece ori mai ieftin (20 de leiabonamentul lunar, cu intrări nelimitate, în loc de 200 de lei),iar fetele şi-au făcut manichiura plătind numai un sfert din preţulobişnuit.

George şi Cristina - ea studentă, el angajat - ies în oraşfolosind aproape numai cupoanele de pe siteul de reduceri deschisde Matei. S-au abonat, primesc zilnic newsletter şi plătesc totulcu cardul. "Cristina a mers la electrostimulare cinci şedinţe cu 40de lei în loc de 145 de lei, la manichiură cu 9 lei, la douăîmpachetări în ciocolată cu 36 de lei în loc de 100, iar lagimnastică pasivă - cu 80 de lei zece şedinţe, în loc de 225 delei", spune George, pentru gândul.

Şi lista este mult mai lungă. Cei doi au mai încercaturmătoarele:

● Escaladă cu 5 lei ora, în loc de 10 lei

● Pachet (masaj cu beţe de bambus, peeling cuextract de piersici, împachetare cu termosudaţie, tunel cuinfraroşu, aplicare cremă) cu 20 de lei, în loc de 106 lei

Bilet la film cu 7,5 lei, la Patria (preţîntreg, 15 lei)

Cafea cu 3 lei (preţ întreg 9 lei), ceai cu 5lei (preţ întreg 12 lei)

Narghilea, capucino şi cremă de ciocolată,toate cu 9 lei, şi nu cu 30

Salată Caesar cu 9 lei, în loc de 26 de lei;somon la grătar cu 14 lei, în loc de 32 de lei; sote de scoici cu 8lei (preţ întreg 28 de lei)

George, "consumator" de reduceri: "Nu am dat niciodatăpeste bombe"

"Nu ieşim de fiecare dată pentru reducerea în sine, cât pentru adescoperi locuri noi, de care nu am fi aflat altfel", ne-a explicatCristina. Într-adevăr, ne-a spus şi Matei, conceptul de "cautăreduceri" se bazează mult pe principiul "descoperă oraşul din jurultău!".

"Astfel, publicul ţintă nu sunt neapărat clienţii cu veniturimici căci, după ce se termină oferta, aceia nu ar mai reveni. Ideeaeste să le placă, să devină fideli, iar apoi să revină tot acolo lapreţ întreg", mai spune Matei.

"La restaurante, de cele mai multe ori, masa a fost foarte bună.Am ajuns şi în locuri unde chelnerii erau îmbrăcaţi la cinşpe ace,dar şi în restaurante obişnuite. Nu am dat niciodată peste bombe.Numai în vreo două locuri am nimerit mâncare nu tocmaiextraordinară, într-un restaurant spaniol. Dar nu ştiu dacă,într-adevăr, mâncarea nu a fost tocmai ok sau dacă aşa mi s-a părutmie fiindcă avea specific străin", zice George.

Sute de români au dat iama în oferta la 657 de lei(implant dentar, coroană, consultaţie, radiografie)

Cea mai tare ofertă a acestui an (ca valoaretotală a voucherelor cumpărate de clienţi) a fost: implantdentar, coroană ceramică, şedinţăcompletă de profilaxie, radiografie, toate cu 657 de lei. Cum aapărut oferta pe site, 500 de oameni au cumpărat cu cardul acestpachet. Încasările totale au fost de 321.930 de lei.

Pe locul doi a fost oferta la operaţie de corecţie amiopiei sau a astigmatismului - a costat 2.050 de lei, înloc de 4.100 de lei. S-au vândut 130 de vouchere.

Ca număr de vouchere cumpărate (peste 3.000 de bucăţi), cel maibine au mers:

● jocul de laser tag - 70% reducere

● intrarea la patinoar - 90% reducere

pizza, 80% reducere

● 5 ron pentru a cumpăra cu 50% reducere orice produs de laAccessorizze

● Un leu biletul la film şi un leu intrarea la patinoar. În jurde 11.000 de oameni au plătit cu cardul suma de un leu, pentru avedea un film

Groupon - gigantul care a plantat în lume "sămânţa"cupoanelor de reducere

Cel care a dat startul în lumea reducerilor online a fostgigantul Groupon. În foarte scurt timp, acesta a ajuns afacereaonline cu creşterea cea mai rapidă. Anul acesta,Groupon a ajuns la venituri de 500 de milioane dedolari. De câteva luni, avem Groupon şi în România.

Alte oferte de pe site-urile de reduceri

● 230 de lei (preţ întreg, 960 de lei) pentru două persoane şicopil, cazare trei zile, mic dejun, SPA (fitness, sauna, jacuzzi),pescuit la Complex Valea Iazurilor.

● 99 de lei, abonament nelimitat la epilat, pentru trei luni

● 9 lei la stand-up comedy (preţ întreg, 20 de lei)

● 40 de lei, în loc de 175 lei - cinci şedinţe deelectrostimulare şi tot atâtea de masaj facial! Bonus 50% reducerepentru epilat, tuns, coafat şi manichiură

● Cursuri de dans (rock'n roll, tango, vals vienez) - abonamentde opt şedinţe la 20 de lei, în loc de 100 de lei. Bonus, 50%reducere pentru următoarele cursuri

● 28 de lei pachet de Paşte, cu cozonac şi pască

● Masă de Paşte: ciorbă de miel (2,4 kilograme), stufat de miel(1,8 kilograme), drob, zece ouă roşii cu livrare la domiciliu - 196de lei, în loc de 400 de lei

● 80 de lei, nouă cărţi din "Raftul de cultură generală" alEditurii Litera

● Off Road: opt ore de condus o maşină de teren echipată pentrucompetiţii off road, cu instructor: plăteşti 25 de lei pentru acâştiga o reducere de 450 de euro din preţul iniţial (vouchervalabil un an)

● 125 de lei consultaţie ginecologie, ecografie, interpretare,test Chlamydia, prescripţie medicală

● 35 de lei spălat pe cap, mască şi coafat, manichiură,pedichiură (preţ întreg 145 de lei)

● 35 de lei ecografia abdominală, în loc de 70 de lei

Citește și: