1090 vizualizări 9 aug 2010

Era pustiu în parc la 8 jumate sâmbătă dimineaţă, când s-au strâns alergătorii Herăstrăului. Erau numai ei şi câinii. În cele câteva minute, cât s-au mai aşteptat unii pe alţii, deja au devorat toate noutăţile: care şi-a luat pantofii sport cei mai buni, ce talpă au şi cât pot să amortizeze şocurile, care sunt cele mai sănătoase energizante, cam câte ture de lac ar trebui să dai prin parc să nu pici lat la următorul maraton. Nimic despre filme, malluri, haine. Sâmbăta asta s-au strâns mai puţini runneri, că e vacanţă, vreo zece alergători, unii cu maratoane deja făcute, ceilalţi mai pe la început. Alţii aleargă prin Tineretului sau prin IOR, duminică. De când s-au înscris în Ro Club Maraton şi au învăţat să alerge organizat, au tot fost la curse mari.

Cei zece de astăzi, oameni de la 30 până la 55 de ani, ingineri, programatori, funcţionari, se săturaseră să stea pe scaun câte nouă ore pe zi, la serviciu. Aşa că într-o zi i-a apucat dragul de sport - întâi zece minute de alergare, febră musculară câteva zile, apoi un sfert de oră, iar pe alei, iar febra şi, fără să-şi dea seama, într-o zi au ocolit toată tura de lac de 6 kilometri în 25 - 30 de minute. Victorie mare! Apoi, în prima lor iarnă de mici sportivi, n-au mai putut să se oprească. Au alergat după ceas, cu vântul în urechi, pe lapoviţă şi ninsoare, ba chiar şi pe ploaie, uzi până la chiloţi. Şi de aici încolo, toată lumea a început să viseze maratonul. Există în club chiar şi un pasionat de 71 de ani.

Daniel Lixandru, sociolog: 30 de kilometri alergaţi la minus 15 grade

Daniel Lixandru, reprezentant al clubului, a apărut prin Herăstrău mai devreme, pe la şapte jumate, cu tricoul lui galben pe care scrie mare numele organizaţiei. "La început alergăm în grup, apoi lumea se împrăştie, fiecare alergând în propriul ritm. Unii fac direct şi 30 de kilometri", spune Daniel. Râde: "Eu am făcut alergări aici şi cu copilul aflat în cărucior". Are 40 de ani şi a fost la peste zece maratoane în ţară şi în afară, în cei şase ani de când s-a apucat de fugă. Numai în 2008 a reuşit .... şapte maratoane, unul după altul! Iar aici, în parc, se antrenează şi iarna, la minus 15 - 20 de grade, fără probleme. "La minus 15 grade am alergat 30 de kilometri. Îmi luasem un termos cu ceai cald în maşină şi din când în când mai treceam pe acolo şi mai beam o gură de ceai", zice.

La serviciu nu-i nici antrenor, nici profesor de sport, ci sociolog; face training în companii, să-i ajute pe angajaţi să devină mai buni. Şi tocmai asta e frumuseţea, că jobul lui n-are nici o legătură cu alergatul. Dar performanţele hobby-ului costă: antrenamente şi la cinci dimineaţa câteodată, că numai atunci are timp, şi musai disciplină alimentară. Ca maratonist, nu poţi să mănânci orice; Daniel mănâncă mult pui, macrou, somon, peşte oceanic, miere în loc de ciocolată, cereale cu lapte şi multe altele. De fapt, îi place toată mâncarea. "Râdeam cu nişte prieteni că noi de fapt de aia alergăm, să putem mânca mult". Şi nu e numai atât: "Cheia succesului este, de fapt, să bagi kilometri, să-ţi pregăteşti inima şi plămânii. Ştii cum e, eu, când vreau să fluier, fluier", zice.

Mariana Băzăvan, 55 de ani: stă pe scaun toată ziua, dar a alergat opt maratoane

Lui Şerban Chiurlea ai putea să-i spui nebun. Într-o zi a alergat 24 de ore încontinuu, pe un kilometru jumate de Herăstrău, aproape patru maratoane normale. Noapte şi zi, cu soţia alături, numărându-i turele. 157 de kilometri cu totul. Adică mai mult de jumate din cât aleargă într-o lună obişnuită (250 de kilometri), în reprize de câte 16 - 20 de antrenamente. E adevărat, s-a mai oprit câte un minut, două, să-şi ia masa. A mâncat şi a băut cât un uriaş: două iaurturi cu fructe, patru piureuri de fructe, câteva supe concentrate, alte şase iaurturi, patru sandviciuri, măsline, vreo trei pere, patru litri de Cola şi mai mulţi de apă plată, două ceaiuri calde şi un litru de băutură energizantă. Acum ar avea chef să alerge 48 de ore şi să meargă şi la Nepal, la supercursa de 300 de kilometri. Şerban are 41 de ani, este inginer electronist şi până nu demult deja alergase vreo 14 maratoane şosea şi munte.

Citeşte mai departe în pagina următoare

Citește mai departe:

Citește și: